Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A rábaközi pecások a pontyot kedvelik

A rábaközi horgászvizeken a ponty a slágerhal, a telepítésekkor is ezt részesítik előnyben az egyesületek. Kónyban gondolnak az őshonos fajtákra és évente egy mázsa compót is vásárolnak.
Müller Miklós nemcsak a halért, hanem a nyugalom miatt is horgászik.
Farádon 1,8, Kónyban 2 millió forintot költ évente a horgászegyesület haltelepítésre. Elsősorban a pontyot kedvelik a rábaközi pecások, de horogra akadhat az amur, a csuka, a süllő is. Bősárkányban az egyesület hatvan tagja összesen tizenkét mázsa halat fog ki, mindezt háromhektárnyi vízből. Valamennyi egyesület szigorú gazdálkodási terv szerint működik. Lehetőségeinek az előírásokon túl az anyagiak szabnak határt.

Hasznosítás után tulajdon

Az 1980-ban alakult farádi horgászegyesület tagjai tavaly átlagosan harmincnyolc kilónyi halat fogtak. Ez az adat a korábbi évekhez képest magas, két-háromszorosa a megszokott mennyiségnek. Fenyőházi Tibor egyesületi elnök azt mondja: ez a tudatos telepítésnek köszönhető, hiszen évről évre több pénzt áldoznak vizeikre. Két tavuk vízfelülete összesen hat hektár, idén 1,8 millió forintot szánnak a „frissítésre", a tervek szerint huszonhat mázsa ponty, ötven-hatvan kiló süllő kerül a farádi tavakba és keszeget is telepítenek, várhatóan novemberben.

– Rövidesen pont kerül az i-re és a tulajdonunkba kerül mindkét tó, amiket eddig hasznosítottunk – jegyezte meg Fenyőházi Tibor. – A gondot egyelőre csak a vízszint csökkenése okozza, ami a nyári szárazság eredménye. A határban a csatornák, kanálisok is üresek, így nem csoda, ha a tó is erősen apad. Miután teljesen magunkénak érezhetjük a vizeket, igyekszünk úgy gazdálkodni, hogy minél több halat telepíthessünk. Információm szerint egyébként tavaly a 78 megyei egyesület között a farádi érte el a harmadik legjobb átlagot.

A kónyi horgászok húszhektáros vízfelületet kezelnek, ám a falu határában még harminckét hektáron is horgászhatnak. Igaz, erre idén nem sok lehetőségük volt, mivel csupán térdig ért a víz. Ebben a szezonban kétmillió forintot költenek haltelepítésre két ütemben, szigorúan a gazdálkodási tervük szerint.

Negyvenkiló hal fejenként

– Tavasszal az úgynevezett kétnyaras pontyok kerülnek a vízbe, ezek legfeljebb félkilósak – tájékoztatott Szabó Sándor, a helyi egyesület elnöke. – Az előírások szerint ekkor telepítjük az ezer előnevelt csukát és háromszor ennyi süllőt. Szintén szabály írja elő számunkra az őshonos fajok visszatelepítését.

„ Ennek szellemében öt éven keresztül egy-egy mázsa compót vásárolunk. Az őszi telepítés mindig egyfajta előretekintés a következő évre, vagyis másfél-két kilós, háromnyaras pontyokat szerzünk be, ezeket majd január elsejétől lehet horgászni."
A kónyi pecások megpróbálkoztak pályázatok benyújtásával is, ám nem sikerült pénzhez jutniuk, pedig az őshonos fajok telepítésére igényeltek támogatást. Tavaly huszonnyolc kilónyi kifogott hal jutott egy horgászukra, Szabó Sándor tapasztalata szerint ez idén meghaladja a negyvenet is.

A bősárkányi horgászegyesületnek hatvan tagja van. Mint azt Kokas József vezetőségi tagtól megtudtuk: három hektáron horgásznak. Elmondása szerint elsősorban a ponty akad horogra náluk, ebből a fajtából október végén, november elején 14–15 mázsát telepítenek. Tavasszal pedig egy-két mázsa keszegfélét juttatnak a vízbe, de az apróhalas fogás Bősárkányban igen csekély.

Tízkilós ponty a rekordja

És hogy a horgászok nemcsak vizeikre, de azok partjaira is odafigyelnek, bizonyíték az a számos egyesületi kezelésben lévő tó, melyeket ma már sok esetben nyaralónak is beillő horgászházak ölelnek körül. A rábatamási tavon például Müller Miklósé, aki gyermekkora óta horgászik, s a rábatamási mellett a Fertő mentén is van stégtulajdona. Idei rekordja egy tízkilós ponty, mint mondja, az apróbbakat mindig visszadobja, bár nem olyan „csillag alatt született", hogy sokat fogjon.

A mennyiség másodlagos

– Szeretjük ugyan a halat, de nem a mennyiség a lényeg, hanem az élvezet és a pihenés, amit a horgászat nyújt – mondja magáról Müller Miklós.

– Csak körül kell nézni a parton, és a látvány mindent megmagyaráz. Persze az is nagy élmény, amikor méretes hallal „birkózik" az ember és hosszú percek, esetleg órák után kifáradtan, de az izgalomtól mégis boldogan emeli partra az „ellenfelet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tőke szabadon mozog

Áder János Fidesz-frakcióvezető csütörtöki kapuvári fóruma után lapunknak úgy nyilatkozott, a… Tovább olvasom