Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A Rábaközben egyelőre nem működik

Fontos lenne a megfelelő reklám és a közönséget vonzó, vendégcsalogató programok.

A Rábaközben jelenleg alig van olyan szállás, amely a falusi turizmust szolgálja. A szakemberek azt mondják, hogy noha lennének a térségnek értékei, a lehetőségek kihasználatlanok.

Falusi turizmusról a Rábaközben egyelőre nem beszélhetünk. A térségben csak néhányan foglalkoznak szállásadással, de a vendégek náluk sem tolonganak. Dr. Fekete Mátyás, a Falusi Turizmus Egyesület megyei elnöke szerint az itt élők még nem éreztek rá arra, hogy milyen tartalékok és lehetőségek rejlenek a turizmusban.

– A térség látnivalókban gazdag, lenne mivel csábítani a turistákat – mondta érdeklődésünkre dr. Fekete Mátyás. – Nem mellékesen a helyiek találékonysága, a szokások mind olyan tényezők, melyek pénzre válthatók. Az országos tapasztalat persze azt mutatja, hogy azok a térségek tudnak ezen a téren előretörni, ahol tényleg nincs más lehetőség. Példaként a Tápió vidékét említhetem. „Kitalálták magukat", összefogtak, térképet készítettek, kialakították a szervezetüket és elindították a falusi turizmust. Ma már mindenki tudja, hogy Tápiószentmártonba és a környező falvakba miért érdemes ellátogatni. Rendezvényeik vannak, amelyek csalogatják a vendégeket.

Dr. Fekete Mátyás szerint hasonló adottságokkal rendelkezik a Rábaköz, illetve a Rába mente is, de előbb fel kell deríteni, hogy mit lehet „eladni". Meglátása az, hogy egyelőre mindenki megy a maga útján és nem fedezik fel, hogy az együttműködéssel csak nyerni lehet.

A vági Dömény család két évvel ezelőtt vágott bele a falusi turizmusba. A forgalmat firtató kérdésünkre Dömény Istvánné úgy fogalmazott, hogy „nem igazán úgy jön össze a dolog, ahogy szeretnék".

– Amikor elkezdtük, a szomszédos Rábasebesen aktuális volt a termálkút fúrása, felfutóban volt az ottani szálloda. Nekünk egy vendéglőnk volt itt a faluban, de a vendéglátástól nem akartunk elszakadni. A falusi turizmus közel áll hozzánk, ezért döntöttünk úgy, hogy belevágunk. Az első évben jól ment, jöttek vendégek, aztán leült a forgalom. Úgy tapasztaltam, hogy a magyarok nem igazán ismerik a mi vidékünket és inkább gyűjtenek a drágább, de divatos tengerparti nyaralásokra. Gond az is, hogy falunkban nincs internetelérhetőség. A mai világban ez fontos lenne, mert például a szobafoglalást is sokan intézik azon keresztül. Ennek ellenére bízunk a jövőben, most éppen felújítási munkák vannak nálunk.

Döményék egyszerre nyolc vendéget tudnak kényelmesen elszállásolni. Egy főre kétezer forintot kérnek éjszakánként, de visszatérő vendégeik 1700 forintért is kaphatnak fekhelyet.

 „Vendégeink az ország minden részéből érkeznek. Voltak már Debrecenből, Szegedről és a fővárosból is"
– tette hozzá a háziasszony. Programként a közeli fürdőket, Sárvárt, Pápát, Bükfürdőt választják. Azzal a véleménnyel Dömény Istvánné is egyetért, hogy a térség lehetőségei nincsenek kihasználva.

– Hiányoznak a közönség-, ezáltal vendégcsalogató rendezvények. A közelben a komolyzenei Rába Fesztivált tudjuk ajánlani. Ezenkívül sajnos nem tudunk vendégeink számára megfelelő programokat kínálni. Talán még a környezet, a Rába-part lehet vonzó – jegyezte meg.

Dömény Istvánné úgy látja, hogy a Rába szennyezése nem befolyásolja a forgalmat, ami amúgy is gyér. Annak idején viszont, amikor a Balaton rábai vízpótlásáról volt szó, megérezték. Az asszony érdeklődésünkre elárulta: a szállásadás egy családot eltartani nem tud. A most kezdőknek azt tanácsolja: a színvonalra törekedjenek. Nagyon fontos a reklám, hogy megmutassák, mit is kínálnak.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alállomás épülhet, szélkerék még nem

A környéken érdekelt cégek konzorciumot alakítottak, amely finanszírozná egy több milliárd forintos alállomás megépítését, ami a szélkerékparkok építéséhez szükséges. Az egyik beruházó cég projektvezetője elmondása szerint több hónapja tárgyalnak az illetékes hivatalokkal, hogy a szélparkokat rácsatlakoztathassák a távvezetékrendszerre.

Tovább olvasom