Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

A Rábaköz múltja pecséteken, címereken

Néma Sándor főlevéltáros, a Szülőföldünk Megyei Honismereti Egyesület elnöke a rábaközi települések pecsétjeiről és címereiről tartott előadást a közelmúltban a csornai múzeumban. Elsősorban a Rábaköz községeinek címereiről beszélt.


A szakember előadásából kiderült: a történeti és földrajzi jellegzetességek mind hatással voltak a pecsétképek, címerképek kialakulására. A pusztulófélben lévő pecséteket több levéltárban is kutatta Néma Sándor. A mezővárosok – a Rábaközben ilyen volt Csorna, Egyed, Kapuvár, Szany és Szil – pecsétjeinek többségét céhes mesterek, a falvak pecsétjeit pedig vándorkovácsok készítették. Az egész országot átfogó, a címertan és pecséttan szabályait figyelembe vevő címeres pecsétek vizsgálatára hazánkban felállították az Országos Községi Törzskönyvbizottságot. A települések csak abban az esetben nyertek új címeres pecsétet, ha azt megrajzoltatták, illetve az elképzelés megfelelt a heraldika szabályainak.

A XVII. században minden rábaközi magyar község rendelkezett pecséttel, mert ezzel hitelesítették az okiratokat. A jelképet úgy választották meg, hogy az írástudatlan lakosság is ráismerhessen. Néma Sándor a rábaközi települések címereit és pecsétjeit a jelképeik alapján vette számba. Így egyházi-vallási jelképeket használ Bogyoszló, Csorna, Egyed, Himod, Rábacsanak, Rábasebes, Rábaszentandrás és Szany. Nem egyházi épület szerepel Kapuvár, Mihályi és Szil címerében. Kard utal Bodonhely, Dör, Jobaháza, Pásztori, Potyond, Rábapatona, Rábapordány, Rábatamási katonai múltjára. A szántóföldi gazdálkodás emlékeivel találkozhatunk Árpás, Bezi, Bágyogszovát, Beled, Farád, Hövej, Pásztori, Maglóca, Rábacsécsény és Veszkény címerében. A mocsári-vízi múlt emlékei ismerhetőek fel Barbacs, Bősárkány, Fehértó, Rábcakapi és Tárnokréti jelképeiben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak a házkutatás során

A gyanúsítottak 2013 májusát megelőzően Ausztriában, Győrben és Bükön kábítószert szereztek be, majd… Tovább olvasom