Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A Rábaköz legjei 2005-ből

Befektetők helyett turistákra vágyunk, miközben kapkodjuk a fejünket a sok híresség láttán.

Igencsak kifelé áll a 2005-ös esztendő rúdja. Sajátos mérlegképpen utánajártunk, hogy milyen érdekességek történtek idén a Rábaközben.
Bár sokan a Rábaköz fővárosának Csornát tartják, idén érdekességekben, furcsaságokban mégis Kapuvár vitte el a pálmát. Biró Péter polgármester szerint a legvidámabb történés a Kapuvári Napok voltak, de a „tovaszálló álmok hazája" produkált mást is. Alvóváros mivoltából legfeljebb azzal tud kitörni, hogy a sokat kergetett befektetők helyett újabban a turistákat próbálják csalogatni, kerékpárcentrummal, vagy akár az új, fedett gyógyfürdővel. Ha az előbb említett fürdőbe járnak a helyiek, azzal nincs is semmi probléma, bár a város első embere szerint inkább a testületi üléseket látogathatnák, ugyanis az egyik legérdektelenebb programnak számít a városban.

Közéletük bővelkedik más legben is. Talán nincs olyan települése a megyének, ahol az összes párt képviselőjelöltje városon kívüli lenne vagy ennyit veszekednének a kistérség polgármesterei. Biró Péter polgármester hangsúlyozta: a politika túlságosan rátelepedik a közéletre.
Ha ezt eredményesen tenné, nem is lenne baj, de például ebben az évben sem maradtak el az elbocsátások. A legtöbbet a Ruhaipari Rt. produkálta, de a pedagógusok közül is kaptak néhányan útilaput, újabb botránnyal gazdagítva a kisváros történelmét. Nemcsak az iskolákból tűntek el a tanítók, de sajnos egyre több környékbeli, eltűnt férfit keresett ebben az évben a rendőrség. Néhány „pozitívummal" is dicsekedhet Kapuvár. Zsana után jó pár évvel ismét felszínre tört a gáz, ezúttal a helyi ipartelepen. A polgármester szerint ez megérdemli „A legextrémebb történés" címét. Nem sokkal marad el ettől a helyi távfűtés problémaköre. A környék legtöbb szélerőműve is Kapuvár környékére készülne – már ha felépül. Egy dologban azonban biztosan első a rábaközi kisváros: egy szem kutyáért soha ennyi ember nem mozdult meg. A kaukázusi juhász megmentéséért járókelők sokasága intézkedett a Fő téren.

Csorna legekben kicsit visszafogottabb volt a most búcsúzó évben. Politikai megosztottsága is fakulóban, vagy csak halkabban vitáznak a városatyák. Talán ennek is tudható be, hogy a helyi fiatalok nagy többsége eljár innen szórakozni és dolgozni. Ha az ifjúság vidéken mulat hétvégén, talán a kábítószerdílerek is máshová viszik a cuccot, bár az idén elfogott fiataloknál csak „kábítószerhez hasonló anyagot" találtak a helybéli rendőrök. A legvidámabb napokat a csornai vásár idején élték a lakosok, legalábbis a polgármester szerint. Talán sokan örültek az új malom nyitásának is, nem mintha ezáltal csökkent volna a napi betevő ára. Kivéve a Lidlben. Ott valószínűleg olcsón juthatunk kenyérhez, bár a megnyitást elég nehéz lehetett kivárni. Papp József polgármester szerint ez volt az év legextrémebb eseménye. Míg az előbbi áruház elkészülte után három hónappal nyitott, addig a Tesco megjelenése már a megnyitás előtt is vitákat kavart, kiérdemelve a legszomorúbb esemény címet. A legköltségesebb projekttel is a Rábaköz fővárosa büszkélkedhet, bár a Vilmos parki nagyberuházás elmaradását veszteségként értékelte Papp József. Többek véleménye szerint jobban ráférne Csornára a régóta tervezett elkerülőút megépítése, mert a helyi közlekedés lassan tragikus méreteket ölt. Ne feledkezzünk meg azonban a kulturális életről sem, his zen a legtöbb kis magyar sztár tiszteletét tette itt. Igaz, Győzike nem növelte a pesti vendégek ázsióját. A környékbeliek hírét viszont öregbítette az első Ki mit tud?, ahol a tízéves, bősárkányi Szabó Andris frenetikus előadását élvezhették a csornaiak. Egész évben téma Csornán a kórház, jövőre talán összegyűlik az altatógép ára is (még a focisták is segítettek). Fellendülőben viszont a rábaközi perec, hisz jövőre Páli fesztivált rendez a tiszteletére.

A vidéknél tartva mindenképpen az extremitások közé kívánkozik a belediek akciója. Az önkormányzat mindenszentek előtt kitakarítatta a temetőt. Az éjszakába nyúló munkálatok eredményét a saját hulladéklerakóba szállították. Úgy látszik, a helybéliek környezettudata felülemelkedett előítéleteiken, s így feljelentették a szemét lerakóját. Ezek után Tompáné Balogh Mária polgármester csak félve emlegette fel a Pünkösdi Fesztivált mint az egyik leglátogatottabb rendezvényt a Rábaközben. A környék más kiemelkedőt is produkált. Munkaügyi helyzetüket jellemezve Tuba Pál, Rábakecöl első embere szerint ez a régió a Rábaköz Nyírsége. Az csak hab a tortán, hogy közel hatvanmilliót költöttek idén a munkanélküliek szakmához jutására. Igaz, ezt nem is értékeli a társadalom minden csoportja. Ez nem szegte kedvét a szomszédos vásárosfalui testületnek, az országban is egyedülálló kezdeményezésükkel tiszteletbeli állampolgárrá ava tták erdélyi testvértelepülésük lakóit. A falucska hírét azonban nem öregbítették a szinte háromhavonta fellobbanó bálatüzek. Öregbítette viszont az évente megrendezett V-Fesztivál, ahol a környék fiataljai találnak üdítő szórakozási lehetőséget.

A legek közé számíthatjuk a Rábaközben is megjelent új rendőrautókat, valamint azt, hogy a különböző testületek (rendőrség, tűzoltóság) élén szinte az egész régióban új vezetők állnak. Jövőre vélhetően egyéb helyeken is felbukkannak friss vezetők, s reménykedünk benne, hogy talán ébren is megéljük a „rábaközi álmot".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keserédes összegzések

A számvetés napjait éljük. Ezért azt kérdeztük néhány rábaközi település polgármesterétől, hogy milyennek értékeli a végéhez közeledő esztendőt és mit vár az új évtől. – Elégedettek lehetünk a 2005-ös esztendővel, hisz több beruházást sikerült megvalósítani. Ezek közül az útfelújításokat s a középületek rekonstrukcióját emelném ki - mondta Mesterházy József, Enese polgármestere. Tovább olvasom