Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

A Rábaköz falvaiban majd minden tizedik ház lakatlan

A szakember szerint enyhe növekedést mutat a vidéki ingatlanpiac, ám a házak nagy része egyelőre felülárazott.

Akad olyan családi ház, melyet az eredeti ár kevesebb mint feléért adtak el. Sok az érdeklődő az ország távolabbi vidékeiről.

Szakértők, településvezetők egybehangzó véleménye szerint a rábaközi kistelepülések ingatlanjainak tíz százaléka napjainkban lakatlan. Kisebb eltérések vannak a falvak között, ahol nagyobb a turisztikai, gazdasági vonzerő, ott kevesebb a lakatlan ház.

A magára hagyott családi házak jó része eladó, emellett a vidék ingatlanpiaca kismértékű növekedésben van.

– Az utolsó fél év adatai alapján elmondható, a rábaközi falvak ingatlanpiaca enyhe élénkülést mutat – jelentette ki Szücs János ingatlanszakértő. Kiemelte, talán az ünnepek kivételével, de szinte állandó az érdeklődés a községi családi házakra az ország távolabbi szegleteiből.

– A lakásárak a városokban némi emelkedést mutatnak, már ami a létrejött üzletekben mérhető, ám a vidéki családi házak napjainkban még mindig felülárazottak, a megkötött üzletekben pedig egyre lejjebb kúsznak – mondta Szücs János. A szakember hozzátette, sürgős eladások esetén jelentős ármérséklés érhető el. A reális áron kínált ingatlanok általában három hónap alatt gazdára találnak, a felülárazottak esetén azonban a tulajdonos kénytelen hónapok alatt árat csökkenteni, mely az üzletkötésig akár nagymértékű is lehet.

– Utóbbira példa egy veszkényi ház, melyet tulajdonosa 7 millióért hirdetett, végül a 90 négyzetméteres ingatlan 3 millió forintért kelt el – beszélt a részletekről Szücs János. Ugyancsak veszkényi, 1980- ban épült, 116 négyzetméteres családi házat 12 millióért kínált tulajdonosa, aki előbb 9,9-re mérsékelte az árat, végül 7,9 millióért cserélt gazdát.

– Talán a mai ingatlanpiac legjellemzőbb üzlete éppen a napokban köttetett, amikor a Vértesből érkezett család két napig egy panzióban lakva keresgélt a környék falvaiban eladó házat. Végül Himodon vettek egy 18 éves, 165 négyzetméteres, 3 szintes családi házat 8 millió forintért. A kikiáltási ára 10,5 millió volt – mondta az ingatlanszakértő.

A községek ingatlanpiacáról szólva még elmondta, a családi házak tulajdonosai elsősorban vevőket keresnek, a bérbeadás falun nem jellemző.
– Az ország más vidékeiről érkezők újabban először otthont és csak ezt követően munkahelyet keresnek – beszélt egy új tendenciáról Szücs János.

A Rábaköz községeiben jellemzően a házak tíz százaléka lakatlan. Osliban a 320 ingatlanból 18–20 ház üres és sok az olyan, mely rövid időn belül – idős lakói miatt – várhatóan kiürül. A faluban 4–5 házat bérelnek a szomszédos Ausztriában dolgozók, ám több lakot meg is vásároltak a beköltözők. Ilyen a két éve Heves megyéből Osliba költözött Vassné Balogh Henrietta. Férje Ausztriában vállalt munkát, majd követte a család is a nyugati határszélre. A fiatal anyuka elmondta, napjainkra megszokták az osli életet, gyermekük is beilleszkedett a helyi iskolába. Az osli ingatlanpiacról Fodor József polgármester megjegyezte, a jobbára 30–40 éves házak mostani bekerülési, építési költségük feléért találnak – ha találnak – vevőre.

Hasonló ingatlanpiaci arányokról számolt be Tóth Sándor ciráki vezető is. Mint mondta, a falu 220 ingatlanjából 20–25 áll üresen. Ehhez képest jobb statisztikával büszkélkedhet a höveji polgármester. Dr. Némethné István Erzsébet kiemelte, a 110 helyi ingatlanból négyet számoltak össze, melyben jelenleg nem lakik senki. A höveji vezető e jó statisztikát a falu melletti horgászparadicsom közelségének és a fejlődő turizmusnak tudja be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köszöntik a kitüntetett pedagógust Csornán

Január 20-án, hétfőn délután öt órától ülésezik Csorna képviselő-testülete a városházán. Tovább olvasom