Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A Rábaköz egyházi kincsei

Gartán a 350 éves jubileumra emlékezve rendeztek kiállítást a Rábaköz egyházi kincseiből. Megjelenítették az osli vesperást és a vitnyédi bölcsőcskét is.

A Rábaköz egyházi kincseinek bemutatására a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület és a Kapuvár-Garta Szent Sebestyén Plébánia pályázott. A kétmilliós támogatásból szervezett rendezvényt a minap a Gartáért Alapítvány.

A civil szervezet kuratóriumának elnöke, Pintér Gábor lapunknak elmondta, a városrész 350 éves jubileumának alkalmával egész éves programsorozatot szerveztek. Ennek részeként több előadó ismertette a Rábaköz és Garta egyházi kincseit, helytörténeti érdekességeit. – Nem csak a december elejéig kiállított tárgyi emlékekre kell gondolni akkor, amikor egyházi kincsekről beszélünk, hiszen olyan tájjellegű népszokásokról is szó volt, mint a vitnyédi bölcsőcske, vagy az osli vesperás – mondta Pintér Gábor. Kiemelte, az egyházi jellegű kincsek közül kihagyhatatlanok Szigethy Istvánné höveji hímzésű egyházi munkái vagy Pintér Jenő fafaragásai. A tárlaton láthatók az egykori Gartai Tűzoltó-egyesület, az Ácstársulat és a helyi Kőművestársulat tárgyai is.
Pintér Gábor az érdekességek között a vitnyédi bölcsőcskéről elmondta: ez a Rábaköz országosan is egyedülálló karácsonyi játéka. Első említése még 1763-ból való, egy döri feljegyzésben. A ma is élő népszokást Vitnyéden Énekes Lenke tanárnő gyűjtése nyomán játsszák. Cselekménye nincs, mint a betlehemezésnek, csupán énekelnek a kis Jézus bölcsője körül.

A veszkényi és osli énekkar adta elő a vesperást.
A veszkényi és osli énekkar adta elő a vesperást.


– Következő rábaközi egyházi érdekességünk a „Szállást keres a Szent Család" adventi ájtatossága – mondta Pintér Gábor. Karácsony előtt kilencedet tartanak a Szent Család tiszteletére. Kilenc család összefog és a Szent Család képét mindennap más családhoz viszik annak emlékére, hogy Szűz Máriát és Szent Józsefet a gazdagok nem fogadták be Betlehemben, ezért kellett a kis Jézusnak istállóban megszületnie. A tisztaszobában megterített asztalon kis oltárt emelnek virággal, gyertyákkal, kereszttel. Ide helyezik a Szent Család képét és körülötte ájtatosságot tartanak.

Az osli vesperás máig élő liturgia és hagyomány a mosolygó Madonna rábaközi búcsújáró helyén. A templomi litániák remeke e népi ihletésű mű, melyben felelet-válaszolós zsoltárokban férfi- és női kórusok, szólamok követik egymást. – A vesperás valóságos liturgia is az osli templomban minden Mária-ünnepen. Kottába öntését Jáki Teodóz bencés szerzetes végezte el nem sokkal halála előtt – ismertette a népszokás eredetét Pintér Gábor. Hozzátette, a liturgikus műből az osli Vadgesztenye és a Veszkényi Férfikar több részletet is előadott a gartai rendezvényen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Báloztak és műsort adtak a szülők Kapuváron

A Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda dolgozói, valamint az intézmény szülői munkaközössége a minap rendezte hagyományos szülői bálját. Tovább olvasom