Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A rábacsécsényi polgármester emlékére

Gyászol Rábacsécsény közössége. Egykori polgármesterét, Kovács Józsefet vesztette el a falu. Fájdalmasan és hihetetlenül gyorsan. Fiatalon.

Kovács Jóska tizenkét éven át, 1994-től 2006-ig állt Rábacsécsény élén. Nehézségekkel terhes időszakban dolgozott polgármesterként, de szívós akarattal mindig elérte kitűzött céljait. Legbüszkébb – és ezt sokszor elmondta – a szennyvízberuházásra volt. Nagy küzdelemben, de a rábacsécsényi iskolát is sikerült megtartania, ma is működik. „Gyerekeink sorsa a jövőnk záloga. A falvak oktatási rendszerének felszámolása merénylet a nemzeti értékek ellen" – hangoztatta. 2006-ban úgy döntött, elég volt a közszolgálatból és nyugdíjba vonult. A település dolgai iránt persze folyamatosan érdeklődött. És vállára vette a helyi erdőbirtokosság ügyeinek intézését is. Legutóbb, márciusban e tisztségéből fakadóan beszéltünk. Nyoma sem volt a hangjában betegségnek, sőt. Már a jövő évi vágási engedélyeket intézte.

Kovács József
Kovács József


Ha Kovács Jóskára emlékezünk (leírni is döbbenetes), szólni kell a faluja múltját, az ősök nyomát fáradhatatlanul kutató helytörténészről. Évtizedekkel ezelőtt részt vett a Rábacsécsény-könyv készítésében, az anyagok gyűjtésében. Közös érdeklődésünk okán gyakran beszélgettünk a múltról. Fejből sorolta a Sibrik családfát, lelkesen mesélt a falu sorsát meghatározó földesurakról, a régi épületekről és büszke volt Deák Ferenc csécsényi rokonságára.

Tudta, hogy egy község a jövőjét csak a múltjára építheti. Néhány éve falujában hazaváró ünnepséget rendeztek. A találkozón több százan vettek részt a világ minden tájáról. Akkor megfogalmazta talán egész polgármesteri pályájának hitvallását: „Amerikából, Ausztráliából is érkeztek és megnyugodva látták, hogy megvan az otthon. Az iskola, a templom és a temető. Haza tudtak jönni."

Egy lelkes, a községet, földijeit szerető és értük dolgozó embert vesztett Rábacsécsény Kovács József halálával. Csütörtökön helyezik örök nyugalomra szeretett szülőfalujában. Legyen neki könnyű a föld.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi koncerttel ünnepel a Garabonciás

Húsz éve alakult meg Csornán a Garabonciás együttes. Énekelt és megzenésített verseikkel minden… Tovább olvasom