Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A Rába Szövetség megoldást követel

A Rába Szövetség szerint elfogyott a türelem: a Rába folyó szennyezését meg kell akadályozni!
A Rába Szövetség már nem éri be hangzatos ígéretekkel a Rába folyó szennyezésével, habzásával kapcsolatban. Tetteket akarnak, vagy ha nem sikerül eredményt elérni, a szennyezést megszüntetni, ők lépnek fel határozottabban.

Háborítatlanul szennyezik a folyót

– Az emlékezetes balatoni vízpótlás tervét sikerült megakadályoznunk, most sem riadunk vissza a markáns véleménynyilvánítástól. Ha akkor tudtunk eredményt elérni, hisszük, hogy most is sikerül – mondta elöljáróban Nemes László, a szövetség elnöke. – Volt már szó a habosodásról az Országgyűlésben, a környezetvédelmi bizottságban, a szakminisztériumban, de megoldás még nem született. A Rábát viszont négy éve háborítatlanul szennyezik az osztrák bőrgyárak és most már a Lapincs folyón keresztül egy geotermikus erőmű is.

Elég volt az ígéretekből, gyors és hatékony intézkedést követelünk a hatóságoktól, a víz kezelőitől az egész Rába-völgyben élők nevében és érdekében, hiszen ez a jogszabályok szerint is az ő feladatuk. Európa parlamenti képviselőinket is tájékoztattuk az ügyről, kérve segítségüket. Azt, hogy az ausztriai üzemek a folyóba engedjék szennyvizüket, nem tudjuk megakadályozni, de a tisztességes és megfelelő tisztítást elérhetjük. Minden rendelkezésre álló eszközzel rá kell szorítani a gyárakat erre, hiszen bizonyított, hogy ők a szennyezők.

Ki vállalja a felelősséget?

Nemes László szerint a probléma, illetve a habosodás nem állt meg Szentgotthárd térségében, hiszen az alsó szakaszon is több helyről jelezték a szennyeződést. A Rába Szövetség nem fogadja el azt a választ, hogy a különböző vegyi anyagok a határértékek alatt vannak.
– Hosszú távon kell gondolkodni és nem tudjuk, hogy milyen káros hatásuk van a folyóba jutó mérgező vegyszereknek. A hatás nem jövőre vagy két év múlva jelentkezik, hanem később, és ebben áll az illetékesek felelőssége. A mi környékünk, Sobor, Árpás és Malomsok térsége például távlati ivóvízbázis. Ki vállalja a felelősséget legnagyobb kincsünk, az ivóvíz szennyezéséért?

A Rába Szövetség szakértői a Rábaterv készítőihez számos javaslatot nyújtottak be, amelyekből jó néhányat a dokumentumba be is építettek. Az egyik legfontosabb azonban, amely a folyó vízminőségének rendszeres vizsgálatát írta volna elő, kimaradt.

– Egy vízminőség-védelmi monitoring, ellenőrző rendszer létrehozását kértük a Rába különböző szakaszaira. Szennyezés esetén azonnal lehetett volna reagálni, kideríteni a vétkest és beavatkozni. Sajnos indítványunkat ilyen-olyan indokok miatt nem szorgalmazták a tervezők, többek között anyagi okokra hivatkoztak, pedig ez elengedhetetlen.

„ Megtaláljuk a megfelelő eszközöket"

Németh Zsolt, Vasvár polgármestere (a város is tagja a Rába Szövetségnek), országgyűlési képviselő a parlamentben Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszternek tett fel kérdést a Rába habzásával és az eddigi intézkedésekkel kapcsolatban. A tárca vezetője válaszában tudatta, hogy a folyó szennyezése osztrák bőrgyárakból származik, de a Lapincsban nem jelent még meg mérhető szennyezés. „Egy napilapban megjelent erről szóló hír kacsa volt" – mondta a miniszter.

Mint fogalmazott, a jogi fellépést nehezíti, hogy a szennyező anyagra nincs határérték az unióban és hazánkban sem, de hozzátette: különböző, jelentős nemzetközi lépéseket tettek. „Sajnos ez a szennyezés nem egy új beruházáshoz kapcsolódik, nincsenek nemzetközi jogi eszközeink. (...) Most arra van módunk, hogy a rendelkezésünkre álló jogi eszközökkel nemzetközi színtéren föl tudjunk lépni" – tájékoztatott Persányi Miklós.

Nemes László elnök, Sobor polgármestere azt mondja: négy éve húzódik az ügy, szégyenletes, ha csak most akarnak az illetékes hatóságok a rendelkezésre álló eszközökkel fellépni. „Mi megtaláljuk – ahogy eddig mindig is – a megfelelő eszközöket, hogy hatékony intézkedéseket kényszerítsünk ki az illetékesekből" – tette hozzá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincmilliós projekt Beleden

A beledi Általános Művelődési Központ pályázaton harmincmilliót nyert felnőttképzési programra. Tovább olvasom