Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A Rába Szövetség az akciócsoportban

A Rába-szennyezés megszűnése után a térség rehabilitációja lesz a következő feladat. Nemes László, a Rába Szövetség elnöke magyar–osztrák közös programokban is gondolkodik.

Nemes László, a Rába Szövetség elnöke, a magyar–osztrák „rábás" akciócsoport tagja továbbra is óvatosan optimista az Ausztriából érkező szennyezést illetően. Szerinte a szervezet elismertségét és sikerét jelenti, hogy felkérték: képviselje a térségben élőket a csoportban.

Eddig eredményes volt

– A Rába-szennyezés ügyében beigazolódott a szövetség régi álláspontja, miszerint az ilyen problémákat csak összefogással lehet kezelni – fejtette ki. – Az akciócsoport munkája nem volt egyszerű, eddig eredményes volt, kétoldalú megállapodás született az osztrákokkal. A megoldás felé vezető úton azonban ez csak az első nagyon fontos lépés. Az akcióterv elkészült, ha az ebben foglaltakat végrehajtják, megszűnik a szennyezés. A második lépés a szigorú ellenőrzés lesz.

Nemes László jelentősnek tartja az osztrákok ígéretét, miszerint jogszabályilag mérséklik a károsanyag-kibocsátási határértékeket, melyeket aztán számon lehet kérni a szennyezésért felelős üzemektől.

Már szankcionálnak

– Örvendetes az is, hogy az osztrákok már most megkezdték az ellenőrzéseket a gyárakban, és ami még fontosabb, szankcionálnak is. Az akcióterv további része az új tisztítási technológiák bevezetése. Kísérleti formában már használnak berendezéseket és az osztrák szaktárca anyagilag is hajlandó támogatni ezeknek a felszerelését. Határozott kérésünkre a tárgyalások során sikerült a fürstenfeldi geotermikus erőmű sószennyezésére is megoldást találni.

Amennyiben az osztrákok tartják a szavukat, az erőművet bezárják. Ezzel a Lapincs sóterhelése szűnne meg. Előremutató az is, hogy a Lapincs és a Rába ökológiai helyreállításának érdekében közös programokat határoztunk meg.

Később csak átalakul

A Rába Szövetség elnöke azt mondja: az akciócsoport a későbbiekben sem szűnik meg, csupán átalakul. Ellenőrző csoportként működik tovább és folyamatosan felügyeli az akcióprogram végrehajtását, segíti új projektek indítását.

– Ha ebből a negatív ügyből sikerül a térség fejlődése érdekében határon átnyúló programokat megvalósítani, az mindenképpen nagy siker lenne. Ezt a Rába Szövetség szorgalmazza.

Uniós forrás is kell

A célokhoz uniós forrásokat is igénybe lehet venni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az összefogás jelentőségét. Köszönet jár mindenkinek, aki eddig segítette a szövetség munkáját és mivel anyagi lehetőségeink igencsak behatároltak, ezután is várjuk mindazok támogatását, akik fontosnak érzik céljainkat – tette hozzá Nemes László.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irányok, tilalmak

A közeljövőben Csorna több pontján is változik a közlekedés rendje. A változásokat folyamatosan… Tovább olvasom