Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A Rába a Rábaköznek kell

Arról még alkudozni sem lehet, hogy a Rába vizét elvezessék a Balatonba – vélekedett Tóth Károly, Szany polgármestere, hiszen szerinte ezzel milliárdokban kifejezhető kárt okoznának a folyó mentén élőknek.
Rába
Tóth Károly, Szany polgármestere a negyedik ciklusban áll a település élén. Legutóbb egyedüli jelöltként kapott bizalmat a falubeliektől, s most egy jelentősen megfiatalított képviselő-testülettel dolgozik.
Tennivalóból nincs hiány, noha a nagy infrastrukturális beruházások már befejeződtek.
– Az utak felújításának még nem értünk a végére, bár a munka java részét elvégeztük – kezdte mondandóját a polgármester.

– Rendbe kell tenni a járdákat, mivel a közműépítés azokat is megviselte. S ebben az esetben nemcsak az elmúlt tizenkét évben végzett közműépítésre – telefonra, csatornára, gázra – kell gondolni, mivel Szanyban még láthatók az ivóvízhálózat építésének nyomai is. A csővezetéket a járda mellé helyezték, ezért a „gyalogút" az árok felé lejt, s főleg télen ez gondot okoz. Szanyban 17 kilométer az utak hossza, s azok mindkét oldalán járda húzódik. Ennek a java részét fel kell újítani, ugyanakkor a csapadékvíz-elvezetést is meg kell oldani a község egész területén. Nincs az EU-s előírásoknak megfelelő játszóterünk és ebből egy is több millió forintba kerül. A temetőkhöz megfelelő kerítést kell építeni a jelenlegi drótháló helyett és tervezzük továbbá a régi sportöltöző bővítését is. Ezek nem olyan látványos feladatok, mint a korábbi beruházások, de mindegyiket meg kell oldani.

Természetesen a szanyiakat is élénken foglalkoztatják azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy esetleg a Rábából pótolják a Balaton vizét. Tóth Károlynak határozott véleménye van ez ügyben.

– Erről még alkudozni sem lehet – jelentette ki. – A Rába vizét nem szabad elterelni. Az elmúlt évtizedek beavatkozásai is kárt okoztak. Rendszeresen kotorták, mélyítették a medret, meggyorsult a víz folyása, a talajvíz pedig mélyebbre húzódott. Minél közelebb vagyunk a folyóhoz, a károk annál jobban érzékelhetők. Repednek a házfalak, mivel az alattunk levő kavicstakaróban található agyagzárványok szinte kiszáradtak.

Nem a Rábából kell elvezetni a vizet, hanem tenni kell bele. A legnagyobb vízhozam 1996-ban volt, akkor a mederből kilépett ugyan, de a töltésig nem jutott el. Azóta meg minden nyáron be lehet ülni kártyázni a meder közepébe.

A Balaton vízminőségével, élővilágával nincs gond, csak beljebb kell gyalogolni a tóba és ezért egy félmegyényi területet próbálnak ellehetetleníteni.

Tóth Károly szerint ha a Rábából vizet vesznek ki, az a folyó mentén élőknek milliárdokban kifejezhető kárt okoz. Nemcsak a házak repednek, hanem a mezőgazdasági termelés is lehetetlen helyzetbe kerül. Úgy vélte, ma a valamikori tócsák helyén lehet termelni, a jó földeken viszont nincs termés az aszály miatt.

– Az elterelést szorgalmazók önző érdekből cselekednek – fűzte hozzá a polgármester. – Pk több euróért akarják kiadni a villájukat és nem akarnak háromszáz méterre begyalogolni a vízbe a Balaton déli partján. Az egész ügynek ez a magyarázata. Meg kell jegyezni, hogy a lobbijuk nagyon erős, hisz gondoljuk csak meg, hogy hány döntéshozónak van nyaralója a tó partján.

S hogy mit szeretne elérni Tóth Károly a ciklus végéig? Nos, azt, hogy legyen olyan békesség Szanyban, mint amilyen eddig volt és úgy fejlődjön a település, mint az elmúlt évtizedben.

Kapcsolódó cikkek >>

A megyei bizottság Soboron tájékozódik (2003-02-23) >>
Az évtized folyója a Rába (2002-11-28) >>
Balaton a Rába vize nélkül (2003-02-21) >>
Mérgesnél már alig folyik a Rába (2003-02-05) >>
Nem lopják, osztják a Rábát (2002-08-06) >>
Balaton víz nélkül? (2003-05-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisvárosi kényszerszerepek

Az inkább Sopronra tekintő Kapuvár és a Győrre figyelő Csorna rábaközi szomszédvárak. Kisvárosok:… Tovább olvasom