Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A rá hagyott kincseket őrzi

A rábaközi néphagyományok jó kezekben vannak, kiváló szakemberek őrzik és adják tovább. Egyiküket a közelmúltban az egyik legrangosabb szakmai elismeréssel tüntették ki. Schwarczkopf Gyula a Muharay-díjat vehette át.

A néptáncos hagyományok ápolásáért adható legnagyobb kitüntetéssel, Muharay Elemér-díjjal ismerték el Schwarczkopf Gyula munkáját. 35 éven át vezette a Szili Hagyományőrző Együttest, gyűjtötte össze és dolgozta fel a helyi szokásokat, hagyományokat.

Schwarczkopf Gyula 1978-ban vette át az 1936-ban alapított csoport szakmai vezetését. A hangsúlyt már a kezdetektől a táncosok irányítása mellett a gyűjtésre helyezte. Így kerülhetett kapcsolatba sok, a szili hagyományokat még őrző emberrel. Közülük többen az együttesnek is tagjai lettek. Táncaikkal az eredetiséget, a hitelességet és az igazi szili virtust mutatták be. A táncpedagógus munkájának eredménye többek között a „Szili búcsú" és a „Szili arató" című koreográfia.

Schwarczkopf Gyula harmincöt éven át irányította a szili néptáncegyüttest. Noha a vezetését átadta, a közösségtől nem szakadt el.
Schwarczkopf Gyula harmincöt éven át irányította a szili néptáncegyüttest. Noha a vezetését átadta, a közösségtől nem szakadt el.

„Természetesen csak a sziliak segítségével, közreműködésével valósíthattuk meg elképzeléseinket. Meg kell említenem Stoller Antal és Vavrinecz András nevét, akik szakmai és gyűjtőmunkáimban az elmúlt évtizedekben a segítségemre voltak" – jegyezte meg a kitüntetett néptáncos szakember.

2012 őszén pályázati támogatást nyertek a kétnapos Szili Lakodalom megszervezéséhez. A programnak nemcsak nézője, hanem résztvevője is volt a falu apraja-nagyja.

– Ezzel vált teljessé és teljesedett ki a gyűjtőmunka – mondta a Kisalföldnek. – A Szil nagy ünnepeihez kapcsolódó hagyományokat, a búcsúi, az aratási, a lakodalmi szokásokat összegyűjtöttük, bemutattuk. Hálás vagyok minden szili idős embernek, akik önzetlenül, lelkesen, szeretettel osztották meg velem azt a kincset, aminek már csak ők voltak birtokában.

2012 őszén nyertek pályázati támogatást a kétnapos Szili Lakodalom megszervezéséhez.
2012 őszén nyertek pályázati támogatást a kétnapos Szili Lakodalom megszervezéséhez.

Schwarczkopf Gyulát 2003-ban Szil díszpolgárává fogadták, talán erre a kitüntetésre a legbüszkébb. 2009 júliusában a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma miniszteri dicséretben részesítette. A Szili Hagyományőrző Együttes vendégeként sok külföldi csoport megfordult a településen: spanyol, kínai, osztrák, szerb, szlovén, lengyel, görög csoportok vitték el kultúrájukat és mutatták be a faluban. A szili táncosok pedig jártak Szardínia szigetén, Szicíliában, Spanyolországban, Törökországban, Lengyelországban, Hollandiában és a Magyarországgal szomszédos országokban. Az együttes több alkalommal ért el kiváló minősítést az elmúlt évtizedekben. 2009-ben a folyamatosan kiváló munkát Muharay-díjjal ismerték el. E kitüntetés egyéni kategóriáját vehette át a napokban Schwarczkopf Gyula is. A szakember hozzátette: a munka 35 év után sem ért véget és maradtak feladatai.

– A következő időszakban a már felgyűjtött szokások, a bemutatott táncanyagok, nóták és egyéb anyagok rendszerezése vár rám. Nagyon fontos számomra, hogy az élő és a már közülünk eltávozott szili adatközlők által rám hagyományozott kincseket megőrizzem, ezzel megköszönve azt a sok-sok segítséget, amit a szili emberektől kaptam – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére a dísz-
polgár.

Együtt élt a közösséggel
Héra Éva, a díjat adományozó Muharay Szövetség vezetője az elismerés átadásakor azt mondta: Schwarczkopf Gyula legnagyobb sikere a sok-sok fesztivál, koreográfiai és szakmai díjak mellett az, hogy 35 éven át összetartott egy közösséget, együtt élt velük. „Minden együttesnek, településnek ilyen szakembert kívánok" – fejtette ki Héra Éva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtualitás és hagyomány

A „Virtualitás és hagyomány Szilban" című programsorozat keretében június 7-én, szombaton… Tovább olvasom