Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A püspök pompás kápolnát emelt

Százhuszonnyolc éve volt az első szentmise a Veszkény-széli kápolnában. A szakrális helyet a helyi származású győri püspök emeltette.

Lapunkban korábban írtunk a Rábaköz kegyhelyeiről. („Osliban nyolc búcsú maradt a két tucatból", Kisalföld, július 3.) E sorba illeszkedik a nemrég felújított veszkényi kápolna is.

A kisméretű kegyhelyen 128 évvel ezelőtt, 1887 nyarán, Sarlós Boldogasszony napján tartották az első szentmisét. A kápolnát Zalka János veszkényi születésű győri püspök építtette. Akkoriban ez a hely a falutól távol eső terület volt, ám mára már körbeölelik a házak.

A kápolna előtt álló Pieta-szobron 1755-ös évszámot olvashatunk. A talpazatán található M. H. monogram valószínűleg az alapító személyére utal. A latin helyesírás szerint az M betű a kereszt-, a H betű a vezetéknevet jelöli. A szobor alapításáról nem maradt feljegyzés, az 1873. évi püspöki látogatás jegyzőkönyvében csupán arról olvashatunk, hogy: „…a fehér képet a Bella család tartja fen…"

A szájhagyomány ehhez a szoborhoz köti a kápolna építésének helyét. Az építtető püspök édesanyja mindig idáig kísérte el a fiát, mikor az a tanulmányai során hazalátogatott.

Ezt a legendát támasztja alá egy 1892-ben, tehát a kápolnaszentelés után öt évvel, Zalka János 25 éves püspöki jubileumára kiadott emlékkönyv: „…a falu határában állott %BBfehér kép%AB, mely a fájdalmas Szűzanyát ábrázolta, ölében a kiszenvedett Jézussal, s melynek a veszkényi hívő nép kegyeletes szokása szerint ő is eljárt, mint kisded iskolás fiú, édes anyjával imádkozni.

A szobrot az idő vihara megviselte s ezért a püspök gyermekkora édes örömeinek emlékére, annak helyébe pompás román stylü kápolnát emelt Sarlós Boldogasszony tiszteletére. E nap a falu fogadott ünnepe s ezért most e napon itt tartják a szentmisét."

Ennek emlékére, s szülőfaluja iránti szeretete jeléül építtette a kápolnát Zalka püspök. A kápolnát és a Pietát a helyi önkormányzat és a kápolna mellett üzemelő cég 2012-ben felújíttatta. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamion ütközött Páli és Szil között a 86-os főúton

Iinnformációk szerint a balesetben személyi sérülés nem történt. Tovább olvasom