Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A potyondiak csatornaépítésre várnak

Potyond igazi kistelepülés a Rábaköz közepén Csornától tíz kilométerre délnyugatra. Sem óvoda, sem iskola nincs a településen, a lakosság zöme az idősebb korosztályhoz tartozik.
Molnár Vilmos, a negyedik választási ciklust töltő polgármester szerint takarékos gazdálkodással talán sikerül hitelfelvétel nélkül megúszniuk az idei esztendőt.

– A költségvetés szűkössége miatt pályázat útján szeretnénk anyagi forráshoz jutni, ám sok esetben a saját rész előteremtése is gondot okoz – fűzte hozzá a polgármester. – Többek között a SAPARD-ot is megcéloztuk. Azonkívül pályáztunk falufejlesztésre, faluszépítésre és beneveztünk a „Virágos Magyarországért" mozgalomba.

Molnár Vilmos jelezte: a pályázatok mellett igyekeznek kihasználni a különböző társulásokban rejlő lehetőségeket is. Példaként elmondta, hogy Potyond tagja a Rábapordány székhelyű útügyi társulásnak, a Farádi Családsegítő Szolgálatnak, a mihályi építésügyi társulásnak, óvodafenntartó társulást hoztak létre Magyarkeresztúrral, iskolafenntartói társulást pedig Bogyoszlóval és Magyarkeresztúrral. Plusz körjegyzőséget alkotnak Bogyoszlóval.

– Ahol tudtunk, társultunk, hogy ily módon is takarékoskodjunk – jegyezte meg a falu vezetője, aki arról is szólt, hogy idén elkészül a település rendezési terve, amelyhez 1,1 millió forintot pályázaton nyertek, és ahhoz 936 ezer forint önrészt kell hozzátenni. A községben az infrastrukturális beruházások közül a csatornázás még várat magára. De erről sem mondtak le az önkormányzat vezetői, s mihelyt meglesz rá az anyagi lehetőség, a szomszédos településekkel együtt hozzálátnak a munkához.

A faluban egy élelmiszer- és egy italbolt várja a vendégeket. Azonban a polgármester úgy vélte, a szigorú előírások befolyásolják a kisboltok létét és ez akár ellátási gondokat is okozhat a többségében idősek lakta településen. Sok egyéb mellett ezért is szeretnék megszervezni a falugondnoki szolgálatot. Csakhogy ehhez is – a szolgálati gépjármű beszerzéséhez – pénz kell, és amíg a pályázathoz szükséges önrészt nem tudják előteremteni, addig ez az elképzelés sem valósulhat meg, noha fontos lenne a falugondnoki tevékenység.

– A fiatalok megtartása nehéz, sőt, megoldhatatlan feladat. Még szerencse, hogy évente egy-egy fiatal házaspár letelepedik nálunk – mondta Molnár Vilmos. – Főleg a munkahelyek távolsága miatt hagyják el a falut a fiatalok. Sajnos a közelben – például Csornán – nincs lehetőség munkavállalásra, ezért Győrbe vagy Sopronba kell eljárniuk, ha dolgozni szeretnének. S mivel nem akarnak naponta órákat utazással tölteni, ezekben a városokban igyekeznek letelepedni. De ha Csornán el tudnának helyezkedni, itthon maradnának. A községben jelenleg két óvodás, öt általános iskolás, tíz középiskolás, egy egyetemista és egy főiskolás él.

Potyondon működik a tűzoltó-egyesület, az ifjúsági klub és a nemzedékek klubja, ahová minden korosztályt várnak a programokra. Idén hallhattak az érdeklődők egészségügyi előadást, úti beszámolót, helybeli és bogyoszlói gyerekek által bemutatott zenés-táncos műsort. A faluban megünnepelték az EU-csatlakozást is, a lakosok négyötöde részt vett a május elsejei rendezvényeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhúsz éves a kapuvári alma mater

Már közel egy hete ünnepel a Pátzay Pál Általános Iskola. A hagyományos Pátzay Napok rendezvényeit… Tovább olvasom