Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

˝A polgármesteri döbbenet kevés, lobbizni kell˝

A tűzoltó-parancsnokság átalakításáról, a vízdíjról, a hulladékgazdálkodásról szólt a csornai képviselő-testület tegnapi ülése. Az is kiderült, a Molnár kft. novemberi médiaszámláját nem fizeti ki a város.

Január elsejétől az önkormányzati tűzoltóságok állami kézbe kerülnek. A csornai parancsnokság tűzőrséggé alakul, a katasztrófavédelmi kirendeltség Kapuváron lesz. Az átszervezés nem veszélyezteti a környékbeliek biztonságát, inkább fokozza. Mindez a csornai képviselő-testület tegnapi ülésén hangzott el.

Turi György elmondta: megdöbbent, amikor először értesült a tényekről, bár hivatalos értesítést még nem kapott az intézkedésről. A polgármester arról beszélt, hogy mindez hátrányosan érinti a rábaközieket. Mint fogalmazott, nemtetszését több fórumon, többek között az illetékes minisztériumban is hangoztatta. Molnár Jánosné (Korona Egyesület) arra kérdezett rá, igaz-e, hogy mindössze egy jármű teljesít majd szolgálatot Csornán a jövőben? Élő Lajos őrnagy, a csornai parancsnokság helyettes vezetője kifejtette: egyelőre nincs pontos információjuk sem a járművek, sem a tűzoltók számáról.

Csikár Zsolt őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője megjegyezte: a lakosság biztonsága nem csökken, inkább fokozódik. A vonulási idő például tíz percre csökken. Január elsejétől még marad a hét jármű a városban, utána majd a jogalkotói intézkedések ismeretében változhat a helyzet. Turi György még az önkéntes tűzoltók sorsát firtatta, amire Csikár őrnagy elmondta: tárgyalnak velük.
Dr. Bónáné dr. Németh Katalin (Fidesz–KDNP) megköszönte a szakemberek szakmai érvekkel alátámasztott tájékoztatóját.

Kiss Ottó (Fidesz–KDNP) még hozzátette: nem jó az, és kevés, ha a polgármester csak megdöbben. Lobbiznia kellett volna erőteljesen és akkor talán a szakmailag megalapozott döntések ellenére eredményt is elérhetett volna. Turi György úgy reagált, az országgyűlési képviselőtől is elvárja a lobbit, amikor a várost és környékét érintő kérdésről van szó. Háncs Károly (Fidesz–KDNP) úgy vélte, az a legfontosabb, hogy a terület biztonsága megmaradjon. A képviselő-testület végül meghozta a tűzoltó-parancsnokság átadásához szükséges döntéseket.

Az ülésen elfogadták még a testület jövő évi munkatervét és a helyi adókról szóló beszámolót. Módosították a hulladékgazdálkodási tervet, és döntöttek a vízdíjakról. Ennek értelmében a lakossági ivóvíz ára 3,95 százalékkal emelkedik januártól. Ám ha a szolgáltatással foglalkozó törvény életbe lép, az emelés 2,56 százalékos lesz. Elfogadták a Margit Kórház önkormányzati biztosának jelentését, és határoztak a vonyarcvashegyi önkormányzati üdülő értékesítéséről is.

Napirenden szerepelt ismét a szélerőművek telepítése. Abban állapodtak meg, hogy januárban készüljön el egy szerződéstervezet, melybe hosszú távú, a város érdekeit védő garanciákat építsenek. Az ülés végén Turi György bejelentette: a városnak médiaszolgáltatást biztosító kft. novemberi teljesítését nem igazolja, ezért a díjat, 941 ezer forintot sem fizetik ki. Azzal indokolt a polgármester, hogy a Molnár kft. abban a hónapban nem teljesítette a szerződésben vállaltakat. A további döntésekre, illetve a határozatok hátterére visszatérünk.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. merzsebet 2011. december 27. 19:01
  „A segítség kéréssel nincs is gond ,nem telefonon való megbeszélés van vagy ha igen akkor kettős levelezéssel és emailal amit nem lehet letagadni.
  Sajnos egyesek még mindig avval vannak elfoglalva hogy elvesztették a választást illetve nem nyerték meg....akkor valami nagy baj van.Az hogy melyiket ne kérdezd meg tőlem.
  Mindenért a jelenlegi testület a felelős még azért is amiért nem./elkerülő út hiánya,a hatalmas autós forgalom,a parlamenti döntés miatt akik először csak 3 tűzoltó laktanyát akartak a megyébe exhas gondolom/Sopron,Győr,Móvár/biztos ránéztek a térképre.Bezárják a szülészetet ,sebészetet,mert kevés gyermek születik országos átlagban.Azonkívül minek ide sebészet,mindenki helikopterrel rendelkezik.Még a tűzoltás is úgy fog történni különben elképzelni sem tudom hogy tud gyorsabban Kapuvárról kiérni a kocsi mint Csornáról mondjuk Barbacsra.
  Ma már,nem gondolok semmit a felkészültségedről tizenkettő-egy tucat.”
 • 24. kukszi 2011. december 27. 11:12
  „merzsébet, nehogy már mindent az OK- től várjatok, helyi vezetők meg várják, hogy a sült galamb a szájukba repül.
  Az ügyeket elsősorban helyi vezetőknek kell kézben tartani, kezelni.
  OK. kb 50 település képviseletét kell, hogy ellása.
  Ha valami nem megy akkor a település vezetőnek kell tőle kérni segítséget.
  Valahogy ennek így kellene működni,de szerintem Csornán fordítva ülnek a lovon, azért nem működik semmi.
  Hogy Te mit gondolsz a felkészültségemről az egy dolog, hogy valóban milyen a felkészültségem azt meg én tudom és rajtam kívül sokan mások.”
 • 23. merzsebet 2011. december 27. 10:04
  „Kukszi elnézést hogy azt feltételeztem eddig hogy egy felkészült Csornáért aggódó valaki vagy.Bocs.Sokat képzeltem felőled.Te is egy vagy a sokat beszélő de semmit nem mondó sokak közül.Nem volt apellál tényként kapta a városvezetés.Aki tehetett volna az az a o.k.aki mindenért lobbizik értünk.A katasztrófa védelem még a testületnek is meg magyarázta/akarta meg magyarázni/hogy miért lesz ez jó nekünk.Mennyivel gyorsabban érnek el a helyszínre Kapuvárról.A polgármester próbált tenni ,jelzett mindenhova ahova kellett.Sima spórolás az egész.
  Sajnálatos hogy nekünk egy ilyen újságírónk van ,olvassátok el a cikket figyelmesebben!
  Kroly hogy gondoltad?”
 • 22. kroly 2011. december 26. 10:28
  „Biztos nem az osztalékvolt napirenden,mert arra jobban figyeltek volna!!!
  Szomoru hogy ilyen emberek képviselik csorna lakosságát,bocsi a mi nevünkbe az ö érdekeiket!!!!!
  A város teljes lesorvasztásán ténykednek idáig sikeressen.Nemértem miért nem tudták megakadájozni a tüzoltóság leépítését,hisz nincs szinte olyan nap hogy ne vonulnának vagy tűzhöz ,vagy balesethez.Mire kapuvárol kiérkeznek már nem sok értelme van az oltogatásnak minden leég.Dehát a bologatójancsiink igy látták jónak.”
 • 21. kukszi 2011. december 26. 07:41
  „Ez igaz csak a testület a PM-el az élen,azért lett megválasztva,
  hogy a lakosság érdekeit képviselje.
  Én a korábbi írásaimban csak a felelősség súlyát érzékeltettem.
  Színjáték, hogy a PM-er a testületi ülése döbben meg,ezen a témán!!!!!
  Hogy ez ne következzen be,már régen a PM-nek elébe kellett volna menni,nem utólag megdöbbenni !!!!De, hol van ilyenkor az a nagy tudású jegyző?????”
 • 20. Hamutipró 2011. december 25. 21:19
  „kukszi!
  A tűzoltóság létezése nem a képviselők érdeke, hanem a lakóké! Január 1-töl nem lesz! Csak korlátozottan.”
 • 19. kukszi 2011. december 25. 20:44
  „Biztos vagyok benne , hogy a város felső vezetése már nagyon régóta tudott a
  tűzoltó ügyről csak az ügyet elhallgatta.Talán nem állt érdekében , hogy a tűzoltóság maradjon Csornán ????
  Szerintem a képviselők többsége az ülésen hallott először a témáról.”
 • 18. Hamutipró 2011. december 25. 20:11
  „Biztos vagyok benne, hogy városunk vezetése már hónapok óta tudott a tervezett változtatásokról, de lehet őket is a mai fiatalok számára ismeretlen Rákosi módszerekkel fűszerezett rádumálás hatására senki nem merte felemelni a hangját! Az érintettek most szembesültek vele, és csak morogni lehet a bajszuk alatt, nyilvánosan véleményt csak a kirúgás ténye mellett tehet! 21-k századi demokrácia!!!!!!!!!”
 • 17. kukszi 2011. december 25. 19:33
  „Gondolkodjatok,egy főállású Polgármester és a képviselők ügyekre való rálátása, felelősség vállalása"ég é s a föld".
  Amíg képviselők,kb. havonta találkoznak a hivatal eldöntendő ügyeivel, addig a PM nap mint nap.
  Jól előkészített, érvekkel alá támasztott ügyeket kell vinni a képviselők elé és akkor lényegesen gördülékenyebben mennek a dolgok.
  Indulatosan és rögtönözve előterjesztett ügyek,vezetnek a káoszhoz és a parttalan vitákhoz.
  2012 évben ezeken feltétlen változtatni kellene Csorna érdekében !!!!”
 • 16. Hamutipró 2011. december 25. 19:04
  „A képviselők és polgármesterek felelősségét nem lehet elvitatni de ez nem oldja meg a Rábaköz tűzvédelmi problémáját sem rövid sem hosszútávon. Az átalakítást ködbe burkolták és a mai napon sem tud senki semmi biztosat, még az érintettek sem!”
 • 15. szemi70 2011. december 23. 19:37
  „A 12.-s és a 14.-s hozzászólással egyetértek!!!!
  No komment!”
 • 14. Jarod 2011. december 22. 18:59
  „12. Goldman Igazad van, a következő választás előtt húzni kellene egy vonalat, és akinek eddig bármi köze volt bármelyik városvezetéshez, az még csak ne is indulhasson.”
 • 13. szemi70 2011. december 22. 18:36
  „Nem vagyok hajlandó ITT,a fórumon vitába szállni senkivel sem.
  A véleményem írtam le,kicsit gúnyosan! Sajnálom,ha ez nem jött át!!!!!!!!!
  Vitának máshol a helye,nem itt.”
 • 12. Goldman 2011. december 22. 16:39
  „kukszi: a döntések 99%/-ban (szerintem) a képviselők döntenek. Nem a polgármestert kell mindenben hibáztatni hiszen mindenkinek megvan a maga jogköre.
  A képviselők baja, hogy régóta ott vannak, nem vállalkozói szemlélettel bírnak, csökönyösek és (bocsi!) a csornaiakra jellemző szemléletet képviselnek. (tulajdonképpen kirúgnám őket)
  A gond ezekkel: nincs egyéni elgondolás,baráti, rokoni kapcsolatokkal maradnak bent.
  Tudod nem (csak) velük van a baj, hanem magával a lakosággal akik megválasztják őket.
  Egy megoldás van: egy új képviselőtestület aki együtt működik a polgármesterrel és a jegyzővel és nem azt nézi, hogy kinek az éredekeit sérti a döntés hanem, hogy közösségileg hogyan lehetne jobbat tenni.”
 • 11. Jarod 2011. december 22. 13:23
  „kukszi , hát az országgyűlési képviselő?”
 • 10. kukszi 2011. december 22. 13:11
  „Goldman,hát a polgármester??????”
 • 9. grt 2011. december 22. 12:47
  „Ha én alkalmatlan lennék a feladatomat ellátni kirúgnának a munkahelyemről.
  Vajon a tűzoltóparancsnok mit keres még a helyén?
  És ön polgármester úr?”
 • 8. TGX 2011. december 22. 12:34
  „HAHÓÓÓÓ polgármester úr és a környékbeli falvak polgármesterei kérem ez itt a 21. század.ÉBRESZTŐ.
  Ne csak a pénz legyen a fontos amit polgármesterségért zsebrevágnak Tenni kéne valamit nem csak beszélni róla.”
 • 7. Goldman 2011. december 22. 10:34
  „kukszi: a képviselőtestület már réges régen alkalmatlan a feladatára”
 • 6. kukszi 2011. december 22. 08:57
  „Hát, nem elég a döbbenet,a célok érdekében tenni is kell!!!
  Minden megbeszélésre, el kellene menni és ott szót emelni Csorna érdekében, hasonlóan mint Kapuvár polgármestere. Talán, akkor nem itt tartana Csorna!!!!!
  Csorna érdekében elsősorban Csorna Polgármesterének kell tenni, hisz ezért lett megválasztva.
  OGY képviselőt nem csak a Csornaiak választották, hanem kb. 50-en település,tehát ez egy egészen más képviseletet jelent.
  Szerintem az OGY képviselő sokat próbálkozik,segít Csornának csak ezek többsége nem kellően kerül fogadásra.
  Érdemes lenne elgondolkodni, hol halnak el a dolgok???”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább üzemeltetnék a helyi iskolát

Készül az önkormányzati rendszer változására a mihályi községháza. A polgármester szerint a… Tovább olvasom