Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A polgármester elsőként nyugdíjazta édesanyját

Tuba Erik, Rábakecöl első embere a maga huszonkilenc évével a legfiatalabb polgármester a Rábaközben.

– Jó nagy gondot vettem a nyakamba, de társadalmi megbízatásomat kezdettől fogva kihívásként értelmezem – mondta a huszonkilenc éves Tuba Erik, Rábakecöl polgármestere. A Rábaköz legfiatalabb választott vezetője kiélezett küzdelemben, közel hatvanhét százalékos részvétel mellett, négy szavazattal győzött elődjével és névrokonával, Tuba Pállal szemben.

– Nem ismeretlen számomra a helyi politizálás, hiszen a Rábakecöli Ifjúsági Önkormányzat (RIÖK) hat évvel ezelőtti alakulása óta annak ügyvezető titkára vagyok és az előző testületben is vállaltam már képviselői munkát – mondta a fiatal polgármester. Úgy véli, megválasztása az elmúlt évek közösségi munkájának gyümölcse.

Jó lehet a távirányítás

– Évek óta szeretnék többet tenni a közösségért, de ezt elsősorban mint helyi képviselő akartam megvalósítani, a polgármesteri cím talán csak a település lakóinak elismerését jelzi – avat be az indulás nehézségeibe az ifjú polgármester. A jelölést szülei nem fogadták kitörő örömmel, de megválasztása óta mindenben segítik munkáját. A polgármesterséget társadalmi állásban vállalta, a hét jó részében továbbra is a fővárosban dolgozik, s a szóbeszéd ellenére nem szándékozik beledi munkahelyet választani.

– Többször felmerült, hogy Rábakecöl így „távirányított" falu lesz, de úgy vélem, azzal, hogy csak egy teljes munkanapot töltök a hivatalban, egyfajta külső szemlélőként nagyobb rálátásom van a település problémáira – mondta Tuba Erik.

Ezek pedig vannak szép számmal, hiszen az elmúlt években elődje nemegyszer a „Rábaköz Nyírségének" nevezte a települést és környékét. Az új polgármester szerint, ha nem is lesz könnyű feladat, de ezt a jelzőt igyekszik „ledolgozni" szülőfalujáról. – Nem tudom a hátamon odébb vinni Kecölt, de programommal szeretném megváltoztatni annak életét már a ciklus végéig – tette hozzá. Programjában kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a képviselő-testület munkája a nyilvánosság előtt folyjék. Erre már voltak próbálkozások az előző négy évben is, de csak most sikerülhet a megvalósítás.

Mindenben támogatja fiát

Első intézkedései közt az iskola átalakítása is szerepel. Egy dolgozójától megválik az intézmény, s ez éppen a polgármester édesanyja lesz.

– Úgy gondolom, ezzel a családom számára kellemetlen intézkedéssel megelőzhetem a későbbi rosszindulatú feltételezéseket az iskola megmentése érdekében – tette hozzá Tuba Erik.

– Nem érzem magam áldozatnak, hiszen ötvenhetedik évemet betöltve már előnyugdíjba elmehetek – mondta az édesanya, Tuba Ernőné. Hangsúlyozta, fiával megbeszélték a követendő lépéseket. Így úgy véli, nemcsak az ifjú polgármesternek segít, hanem az iskolának és a falu – nehéz helyzetben lévő – költségvetésének is. Tuba Ernőné elmondta: tegnaptól kezdve már a felmondási idejét tölti, egészen februárig, ám azt hozzátette, valamilyen módon szeretné legalább a tanév végét megvárni, hiszen tanítványai érdekei ezt kívánnák.

Tuba Ernőné harmincnyolc éve dolgozik a pedagóguspályán, a kecöli iskola első és egyben utolsó munkahelye is. Végkielégítésére – ugyancsak a helyi költségvetést megkönnyítendő – a polgármesteri hivatal pályázatot nyújtott be. Az édesanya megkeresésünkre elmondta: a kampányban féltette fiát a helyi közélettől, de a győzelem után természetesen mindenben támogatja.

Megosztott a testület

A helyi közélet állapotáról szólva Tuba Erik kifejtette: a képviselő-testületben érez némi megosztottságot, amit az alakuló ülésen kifejezésre is juttattak. Bár ő támogatta a leköszönő polgármesternek kért másfél millió forint utalását, ám ellentételezésként az általa javasolt alpolgármestert végül – négy szavazat, négy ellenében – mégsem választotta meg a testület. Ám jelöltje támogatja programját és képviselőként is megadja ugyanazt a segítséget, amit alpolgármesterként tett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az új csarnokot

Veszkényben átadták az AGI Hungária új üzemcsarnokát. A több mint hárommillió eurós beruházás következő lépcsőjeként – vélhetően jövő év elején – a Rábaközbe telepítik a cég országos központját. A világszerte közel hatezer dolgozót foglalkoztató Novomatic csütörtök délután avatta fel legújabb üzemcsarnokát Veszkényben. Tovább olvasom