Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A piac sztrájk miatt elmaradt

Háborognak a csornai „használt cikkes” romák a piacon uralkodó állapotok miatt. Sokallják a helypénzt, a havat pedig kénytelenek voltak maguk ellapátolni a placcról. Szerdától sztrájkba léptek.
Roma árusok: A magas helypénz és a rendezetlen viszonyok miatt sztrájkoltak szerdán.
Kisebb forradalom tört ki tegnap reggel a csornai piacon. A „használt cikkes" romák – akikre négy rendőrautó is várt az Árpád utcában – a számukra kijelölt helyek és a vaskos helypénz miatt zúgolódnak. Úgy döntöttek, sztrájkba kezdenek, és – noha a piac területén tartózkodnak – portékáikat nem pakolják ki. Árusítás helyett minden arra járóval megosztották gondjukat szerda délelőtt. A romák állítják: most ráadásul még a rendőröket is „rájuk küldték".


Horváth Ferencné szerint olyan állapotok, mint a csornai vásártéren, sehol nincsenek a megyében.
– Mehetünk mi panaszra az önkormányzathoz, nem foglalkozik velünk senki, meg sem hallgatnak bennünket. Háromszázötven forintot kérnek négyzetméterenként, ami nagyon magas, ráadásul sárban kellene árusítanunk – panaszolta az asszony. – A januárt és februárt előre kifizettük; kilencvenezer forintot, de nem árultunk kétszer sem. Kértük, hogy valamennyit engedjenek, mert nincs kereslet, nem tudunk minden héten tízezer forintot kiadni.

Horváth Mária nemcsak azt sérelmezi, hogy magas a helypénz, de azt is, hogy a havat sem takarítják el a „placcról".

– Reggel nekünk kellett havat lapátolni, mert különben csak csúszkáltunk volna – mondja. – Követelik tőlünk a márciusi helypénzt is, holott januárban is csak egyszer voltunk kint a piacon és visszamenőleg semmit nem fizetnek vissza. Februárban ugyanez volt. Fizetnénk mi, csak nem ennyit, azért a sárért és mocsokért, ami a területen van. Ráadásul ma reggel hat órakor négyautónyi rendőr várt bennünket a piacon, ránk küldték őket.

A használt cikkesek szerint a megoldás az lenne, ha csökkentenék a helypénzt és nem négyzetméterre, hanem folyóméterre kellene fizetniük. Úgy, ahogy Kapuváron, Pápán és Celldömölkön is. A kapuvári Kolompár Tiborné szerint a Rábaköz másik városában nincsenek hasonló gondok.
– Kapuváron hatszáz forintot kell fizetni, ha valaki kipakolja az áruját, és nem kell előre három hónapot rendezni. Azt számolgattuk, hogy ez nekünk kilencvenezer forintba kerülne, ami nagyon sok – számolgatott Kolompárné.

– Az Árpád utcát állítólag lezárják piacnapokon. Ennek ellenére az autók egymás után jönnek-mennek ebben az amúgy is szűk utcában – sorolják tovább, ezt már kórusban, a felháborodott asszonyok. – Nem arról van szó, hogy nem akarunk fizetni, csak nem ennyit. Mi rongyokat árulunk, ebből nem lehet meggazdagodni.

Aki nem fizet, nem árul

A csornai polgármesteri hivatalban Papp Józsefhez irányítottak kérdéseinkkel. A polgármester szerint a piaci díjak nem magasak, sőt, a fizetéskor engedményt is tett az önkormányzat.

– Most nem méterre, hanem négyzetméterre állapítottuk meg a díjakat, de ezek mértéke ugyanannyi, mint az előző helyen volt – fogalmazott Papp József. – Az árusoknak még azt az engedményt is megadtuk, hogy az első negyedéves díjat havi részletekben fizessék ki. Mint utólag kiderült, azért akarták előre lefoglalni a területet, hogy a vidéki piacosok megjelenését megakadályozzák. Ezek az árusok már a múlt héten sem fizették ki a helypénzt, aki viszont nem fizet, nem is árulhat.
A polgármester a hóeltakarítást illetően megjegyezte: valóban nem tudták az egész területet megtisztítani, de a helypénzt is csak annyi négyzetméterről kellett volna fizetni, amennyi elfogadható állapotban volt.
A Csornai Rendőrkapitányságon Kiss József alezredestől, a közrendvédelmi osztály vezetőjétől érdeklődtünk: valóban „ráküldték" a cigányokra a rendőröket?

– A szokásosnál több rendőrrel voltunk jelen a szerdai piacon, mert jelzést kapott a kapitányság, hogy komolyabb összetűzés várható a kapuvári és a csornai árusok között. Hogy a tettlegességet megelőzzük, a szolgálatban lévő erőket a piacon vontunk össze. Összetűzésre szerencsére nem került sor, így intézkedésre sem volt szükség – mondta Kiss alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plébániák plébános nélkül, üresen

Hövejen óvoda működik az egykori plébánián, ám a legtöbb rábaközi faluban, ahol nincs pap, üresen… Tovább olvasom