Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A perecet népszerűsítették

A negyedik páli Rábaközi Perecfesztivál tanulsága egy mondattal: a perec nagyon finom, mégse népszerű. A hétvégi rendezvény legfontosabb célja, hogy ez a megállapítás a múlté legyen. Az esély kevés, hiszen a perec egyik utolsó készítője szerint az sem lesz, aki átveszi a mesterséget.
"Pénzt nem lehet vele keresni, csak púpot szerezni" - tartják munkájukról a perecesek.

A rábaközi perecet Csornán ma már mindössze ketten készítik. Egyikük, Csepregi Istvánné mutatta be a konyhai titkokat a páli fesztiválon. Marika néni még édesanyjától tanulta a receptet, de hogy kinek adja át, még ő sem tudja. Családjában ugyanis a fiatalabb generációk nem kapkodnak a kötény után. "Látják, milyen fárasztó, nehéz kenyérkereset ez"-mondja Csepregi Istvánné.

Az egyik utolsó pereckészítő a mesterség jövőjét is veszélyben látja. Nincs ugyanis senki, átvenné tőlük a fortélyokat. Próbálkozók persze akadtak, de nem voltak elég kitartóak.

Fotók: Cs. Kovács Attila


- Többen is jártak nálam, néhány napot ott töltöttek, aztán többé soha sem láttam őket - mondja Csepregi Istvánné. - Keserves kenyérkereset ez. Meggazdagodni nem lehet belőle, pedig ezt a szép hagyományt ápolni kellene és nem szabadna veszni.

A páli fesztiválon a hagyományok szerint készítették a perecet. Miután a tészta elkészült, markos férfiak fejszével "puhították". A tésztát rövid állás után megformázták és kifőzték. Ezután tették a kemencébe, ahol aranybarnára sült végül az igazi, rábaközi perec.

Olvasóink írták

 • 12. G.D 2009. június 16. 23:56
  „Én sokat ettem belőle, meg nagyon szeretem is. Ettem olyat, aminek semmi íze nem volt, de olyat is, ami még mindig nyálat facsar a számba. Én általában cseresznyét ettem hozzá, nekem úgy ízlett. Tudom, hogy nagyon bonyolult az elkészítése, sokáig verni kell, meg mit tudom én még mit kell vele csinálni, de szerintem érdemes. Nem szabadna elfelejteni.”
 • 11. pancser 2009. június 16. 14:31
  „Szentségtörés amit mondok. Ez a sütemény azért nem kell a népnek, mert más jellegű édességhez szoktak. Szerintem egy ügyes cukrász, ha korszerűsítené, lehetne népszerű. Lehetne puhább, esetleg tölteléket a belsejébe, a külsejét darált mandulába hempergetni stb. Hogy nem hasonlítana az eredetire? Bánja kánya, ha bejön idegenforgalmi szempontból. Végül is a halászlé sem az ami Mátyás idején volt, meg a gulyás sem, hiszen akkor még nem létezett a lelke, a paprika.”
 • 10. bugriskin 2009. június 16. 12:54
  „Páli sokkal híresebb a "Páli rossz vödörről"! Erről nóta is van de a perecről nincs.”
 • 9. Rézfejű 2009. június 16. 12:27
  „Én kétszer ettem ilyen rábaközi perecet. Először és utoljára. Persze attól, hogy nekem nem ízlik, még lehet jó. Aki szereti, egyen belőle sokat.”
 • 8. kisördög77 2009. június 14. 21:35
  „hát olyannak nem ajánlanám akinek műfogsora van,mert rosszul járna: ))”
 • 7. Goldman 2009. június 14. 21:04
  „kinek a pap kinek a papné.....sosem értettem meg, hogy mi a fenét esznek ebben a pogácsától is szárazabb perecben....én pl. a fulladás határán voltam amikor megkóstoltam és azóta sem szeretem”
 • 6. miki6662 2009. június 14. 19:10
  „Nemrég csornán az áruház elött lehetett kapni egy idös néni árulta már vagy 10 éve nem láttam sehol.”
 • 5. BenjaminFein 2009. június 14. 18:26
  „Gyula bátyám, de jó erőben van..:):)”
 • 4. éaa 2009. június 14. 15:59
  „A rábaközi perec tényleg nagyon finom! Nagyanyám búcsúra Szanyban sütte és cukrosszákban hozta - az azóta már megszüntetett - vonaton.
  Néhány éve a győri állomásnál lehetett venni.
  A készítése elég macerás, de szívesen megtanulnám.”
 • 3. Primax 2009. június 14. 13:10
  „Csornán volt egy pereces, valahol a malom mellett.
  Gyermekkorunkban nagyon sokat ettünk, apámék ott vették. Elmentek és hoztak 40-50 darabot, ami kitartott egy jó ideig...
  Tejjel kiváló volt.”
 • 2. zsuzso100 2009. június 14. 12:40
  „Én is nagyon régen ette, pedig nagyon finom. Jó lenne tudni, hol lehet hozzájutni, mert így szépen lassan feledésbe merül. Szerintem országos szinten bevásárlóközpontokban is lenne rá igény. Ha egyszer valaki megkóstolja...”
 • 1. Tapmancs 2009. június 14. 12:36
  „Hol lehet ilyen percet kapni? Szívesen megkóstolnám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utcán kölyökmacskákra lövöldöznek Cirákon

Cirák - Három lövedéket talált az állatorvos a ciráki Vargáék kedvenc macskájában. A család szerint… Tovább olvasom