Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

A pénzügyi csőd vagy az iskola?

Rábacsécsény polgármestere szerint a gyerekek sorsa nem gazdasági kérdés.
Rábacsécsény önkormányzata – noha nyolcmillió forint hiánnyal számolt az elmúlt évi költségvetésében – működési hitel felvétele nélkül zárta az esztendőt. Miként Kovács József polgármester elmondta, 2004-re nagyobb fejlesztést nem terveztek, mivel a szennyvízberuházás áthúzódása komoly terheket rótt az önkormányzatra, elsősorban a lakosság fizetési moráljában tapasztalható hiányosságok miatt.

Ugyancsak tavaly – Mérgessel közösen – pályázatot nyertek a településrendezési terv elkészítésére, ez a munka folyamatban van. Az iskola belső felújítását jelentős civil támogatással végezték el. Ezzel máris a helyi elöljárók számára legtöbb fejtörést okozó témánál vagyunk.

Mi lesz az oktatással?

Rábacsécsényben ugyanis – ahol minden fontos intézmény a lakosság rendelkezésére áll – évek óta az a legfőbb kérdés, hogy mi lesz a település általános iskolájával. A csökkenő gyereklétszám mellett képes lesz-e fenntartani tanodáját az önkormányzat – amely a helyiek szerint felszereltségét tekintve bárhol megállná a helyét –, vagy tényleg lakatot kell tenni a bejárati ajtóra? A polgármester szavaiból keserűség érződik.

Gazdasági érdekek...

– Úgy tűnik, a kistelepülések évek óta tartó sanyargatása eléri célját – mondja a polgármester. – Ám hogy ez milyen beláthatatlan következményekkel jár, az megítélésem szerint a döntéshozók közül keveseket érdekel. Állítom, hogy a falvak oktatási rendszerének felszámolása – gazdasági érdekekre hivatkozással – merénylet a nemzeti értékek ellen. Vajon megteheti-e bárki, hogy ne vegye figyelembe ezeket az értékeket? – tette fel a költői kérdést a falu vezetője, aki ugyanakkor elismerte, hogy a rábacsécsényi iskola nem képes megfelelni a törvényben előírt létszámkövetelményeknek.

Több százan a hazavárón

– Két esztendővel ezelőtt iskolánk úgynevezett hazaváró ünnepséget rendezett – folytatta mondandóját Kovács József. – A szervezők célja az volt, hogy jelezzék a világnak, az intézmény él és élni akar. A találkozón több százan vettek részt – Amerikából, Ausztráliából is érkeztek –, és megnyugodva látták, hogy megvan az otthon, az iskola, a templom és a temető. Tehát haza tudtak jönni. De hol lesz majd otthon az a gyerek, aki eszmélésének legfontosabb időszakában, reggel sötétben elindul valamelyik közelebbi vagy távolabbi település iskolájába, és este – ugyancsak sötétben – tér vissza a családhoz?

Sokan felvetik, hogy Nyugat-Európában és Amerikában már évtizedek óta központi iskolában tanulnak a gyerekek. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy azokban az országokban ezt kellően előkészítették, az állam által fizetett iskolabuszok szállítják háztól házig a tanulókat, és az alapintézmények fenntartása is teljes egészében állami feladat.

S hogy mi lesz a rábacsécsényi iskola sorsa? Nos, Kovács József szerint a képviselő-testület minden lehetőséget megvizsgál, lakossági fórumon őszintén feltárja a problémát és utána dönt. Úgy vélte, a költségvetés jövő évben várható több mint 18 milliós hiányát a hatszáz lelkes település már képtelen lesz kezelni.

– Nem vállalhatunk olyan feladatokat, amelyeknek a megoldására halvány esélyünk sincs. Egy esetleges pénzügyi csőd pedig megfosztaná a lakosságot attól, hogy a saját sorsát intézze. Azonban továbbra is hittel valljuk, hogy gyermekeink sorsa nem gazdasági kérdés. Sokkal több annál, a település megmaradásának záloga – jelentette ki végezetül Rábacsécsény polgármestere. „ Hol lesz majd otthon az a gyerek, aki eszmélésének legfontosabb időszakában, reggel sötétben elindul valamelyik közelebbi vagy távolabbi település iskolájába, és este – ugyancsak sötétben – tér vissza a családhoz?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Partnervárosok alkotótábora

A csornai Európai Kapcsolatok Egyesülete 22 fővel alakult. Létszámuk mostanra megduplázódott. Tovább olvasom