Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A pénzt településenként tartja nyilván és költi el a társulat

A vízgyűjtő árkok szempontjából az a legfontosabb, hogy a rendszernek gazdája legyen – állítja Németh Gy. Géza. A Kapuvári Vízitársulat ügyvezetője arról beszélt, miért szerencsés, ha ők maradnak a csatornák kezelői.
A Kapuvári Vízitársulat igazgatója szerint mind az önkormányzatoknak, mind a gazdáknak érdekük, hogy a társulat maradjon a csatornarendszer kezelője. Németh Gy. Géza a szanyi polgármester felvetésére reagált. (Kisalföld, 2011. július 15.) Németh Gergely arról beszélt: az árkok karbantartását helyben az önkormányzatok, illetve a gazdák is el tudják végezni.

– A lényeg az, hogy a vízgyűjtőknek továbbra is közös gazdájuk legyen – fogalmazott Németh Gy. Géza ügyvezető igazgató. – A rendszer ugyanis nem lehet működőképes úgy, hogy üzemeltetésén, karbantartásán az egyes önkormányzatok saját belátásuk szerint dolgoznak. Az is biztos, hogy bárki is legyen a kezelője a csatornáknak, a munka pénzbe kerül. A díjak beszedésére egy márciusi törvénymódosítás értelmében jelenleg csak a vízi társulatoknak van lehetőségük.

A mi küldöttgyűlésünk májusban azért döntött a hektáronkénti ötszáz forintos tagi hozzájárulás mellett, hogy fedezetük legyen a legszükségesebb fenntartási munkáknak és a védekezésnek. A befizetéseket településenként külön-külön kezeljük. Szeptemberben aztán az adott térség küldöttje, illetve a falvak polgármesterei dönthetik el, hogy mely csatornákon milyen munkát végezzünk a befolyt összeg erejéig.

Németh Gy. Géza elmondta: az 500 forintos hozzájárulás átmeneti megoldás, a küldöttgyűlés erre az évre szavazta meg. Abban bíznak ugyanis, hogy ősszel már a kormány is előáll az új tervezetekkel, melyek hosszú távon rendezik a helyzetet. A szakember hozzátette: minden önkormányzatnak lehetősége lesz szerződést kötni a vízi társulattal. Ebben rögzítik, mely csatornák tartoznak a szervezet kezelésébe.

– A települések persze vállalhatják, hogy maguk veszik kézbe a csatornákat. Ám ehhez pénzt csak önkéntes adományokból tudnak szerezni, csak önerőből költhetnek rá. Ebben az esetben viszont már áfafizetési kötelezettség is lesz. Az előzetes szakmai egyeztetések, a munkát irányító szakember és speciális gépek nélkül ekkor sem lehet megfelelő munkát végezni.

Az árkokat kétféleképpen lehet kezelni. Megelőző jelleggel, és ez az olcsóbb és célszerűbb, illetve veszély esetén gyorsan intézkedni. Ez nyilván a drágább. Az önkormányzati tulajdonban lévő csatornákon a társulat csak akkor tud dolgozni, ha arra az önkormányzat szerződést köt vele. Ha a települések mindezek ellenére sem működnek együtt velünk, a tulajdonukban lévő csatornákért a felelősség őket terheli. A vízügyi igazgatóság ellenőrzése mellett, a vízgazdálkodási törvény előírásai szerint kell dolgozniuk.

Németh Gy. Géza kifejtette: a Németh Gergely által emlegetett költségszámításoknak nincs alapjuk. Árakat összevetni ugyanis csak az adott munka és műszaki tartalom alapján lehet.

Olvasóink írták

 • 9. furamuki 2011. augusztus 04. 01:22
  „Hehehe :) ez tetszik.”
 • 8. BadBoyss 2011. augusztus 03. 09:29
  „Hát, hogy ha megteheti hogy hátradől, akkor csak dőljön, ha az "autópálya" a kifinomult ízlésvilágának nem megfelelő, akkor talán felemelkedhetne abból a markáns gőgöt biztosító kanapéjából és tegyen az ügy érdekében, vagy adja el a kis kapargatni való hobbitelkét aztán pihengessen otthon tovább és netezzen önfeledten, hisz megteheti!”
 • 7. furamuki 2011. augusztus 02. 21:26
  „Tisztelt BadBoyss!!
  Nagyon örülök,hogy az említett Önkormányzat lépni kívánt a szóban forgó út karbantartásában .Az igazság az ,hogy ez a karbantartás nem az előzetesen megbeszéltek szerint végződött.Itt utalok a tulajdonosok és az Önkormányzat közti előzetes egyeztetésre és arra ,hogy a befizetett hozzájárulásból mit kívánnak megvalósítani .Megnyugodhat az Én nevem is megtalálná azon a listán.Ez a véleménye több tulajdonosnak is az egy dolog ,hogy ennek Én adtam hangot. Szó volt arról is ,hogy az aszfaltos út végénél és kanyarulatánál lévő földesnek nevezett utakat is valamilyen szinten járhatóbbá teszik. "pl:a megbeszéltek alapján kavics réteget kap".ehhez képest még a munkagép sem járt arra.Tehet az ott lévő tulajdonosok Kis csapadék után csak gyalog tudják megközelíteni a tulajdonukat.Abszolút nem a határidő a lényeg hanem a végeredmény.Vagy még nincs vége?
  Ez nem kritizálás hanem észrevétel.
  Kedves Badboyss nagyon zokon vette a kommentemet.Lehet h. ön is érdekelt az ügyben?Ön is részesült?-s emellett tulajdonos is?Mindegy melyik ujjunkat harapjuk.Sajnos ez a gondokon nem változtat.
  De akkor más megvilágitásban nagyon szépen köszönjük az elvégzett munkát .És a vele járó autópályát.
  Bocsánat h. hátradölve irok de ezt azthiszem megtehetem. Ön netán álva gépelt?S hogy mennyire köpködi tele a saját monitorját ahhoz semmi közöm.”
 • 6. BadBoyss 2011. augusztus 02. 13:41
  „Az előttem szólónak!

  Örüljön neki, hogy a szóban forgó önkormányzat lép az ügy érdekében, példamutató,hogy egy falun kivüli út, mely mezőgazdasági és hobbikertészeti célokat lát el ilyen összefogást tudott felmutatni. Meg lehet nézni a kis falu rendezettségét és állapotát mely tükrözi, hogy minden ügye érdekében maximálisan helytáll. A rábaréti út jelenlegi állapotát, sok a közelben lévő település, de akár egyes városi utcák is megirigyelhetnék, holott ennek az útnak sokkal nagyobb az igénybevétele a nehéz mezőgazdasági gépek miatt, mint akár egy hátköznapi kis utcának.
  Kiváncsi lennék, ahogy ön is leirta "tulajdonosok nagy többsége" fizetett, hogy közéjük tartozik-e, egyáltalán érdekelt-e az ügyben. Kiváncsian nézném meg az útkarbantartásra befizetett földtulajdonosok névsorán szerepelne e a neve.
  Ehhez ért ez a nép, kritizálni és kritizálni, de kiváncsi lennék, hogy ön, hogy oldotta volna meg ezt a problémát, mennyi pénzből, milyen határidővel és végeredménnyel.
  Talán örülni kellene, vannak még emberek akik jobbá probálják varázsolni a környezetünket abból a kevésből ami van, nem otthonról hátradőlve köpködni.”
 • 5. furamuki 2011. július 31. 15:51
  „Hát igen ez így megy kis hazánkba.Nézzük csak meg a Rábaréti utat./Vitnyéd-Kapuvár között/ A kert tulajdonosok segítségét kérte az önkormányzat.Az út és az árok javítására karban tartására,vízelvezetésre.A tulajdonosok nagy többsége a megbeszélt összeget befizette.A munkálatokat """elvégezték""".Pár hét elteltével nézzük meg állaga az elvárt hoz képest a béka hátsó fertája alatt van. Kérdem én mennyibe került ez az akció.?Katasztrófa .Még kb. 1 hónap,kis eső stb... és az a kis változás észrevehetetlen lesz.Hálásan köszönjük az ujj utat.”
 • 4. vanessa 2011. július 26. 08:58
  „szép napot!régen pénz nélkül takaritották az árkokat, a gazdák akkor nem csak az orrukig láttak, érdekes modon a nyugati parasztok a földjük végén is rendet tartanak nincs derékig érő gaz mint nálunk,Régen miért tudtak a parasztok rendet rakni a földjük környékén?pedig akkor nem volt csilli vili traktor,meg kombánj.Nem a pénz kell oda, hanem akarat, hogy lekaszálják a gazt!!!!”
 • 3. Mátyásfeketeserege 2011. július 22. 17:30
  „hát ahogy a vizitársulat a munkáját végezte az szinte egyenlő volt a nullával.
  Meglehet nézni a Csorna Bősárkány között lévő csatornát.. ha 10 szer nem érdeklődtem utána hogy mikor szándékoznak kitisztítani akkor 1 szer sem... és a fák csak nőnek benne...”
 • 2. kukszi 2011. július 22. 12:50
  „Egy dolog biztos, hogy a vízkormányzás, megfelelő szakmai,technikai felkészültséget és jól össze hangolt koordinációt igényel,
  különben nem fog működni a dolog.
  Csak egy láncszem hiányozzon/egy valaki nem tartja karban az árkát/ már a többi teljesen feleslegesen dolgozott, nem fog elfolyni a víz.
  A másik ami biztos pénz nélkül, nem megy !!!!! "valakinek fizetni kell a révészt"”
 • 1. CSIRIBIRI 2011. július 22. 12:34
  „Amit már egyszer kitaláltak és jól csináltak-nak ,azt már csak le kell (akarják)"nyúlni" .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energetikai korszerűsítés a beledi óvodában több mint 42 millióból

Több mint 42 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével korszerűsíti… Tovább olvasom