Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A pénzből csak egyengetésre futja

A Csornai Gazdák Egyesülete szívesen költene a külterületi utak felújítására, ha hozzájutna a vadászati bérleti díjakhoz. Ám ennek törvényi akadálya van.
A legutóbbi csornai közmeghallgatáson is szóba került a külterületi utak állapota, amely – s ebben minden érdekelt egyetért – számos kívánnivalót hagy maga után. Csornán a város külterületi útjainak hossza hetvenkilenc kilométer, dr. Turi György, a helyi gazdakör elnöke, egyben önkormányzati képviselő szerint nagy része javításra szorul.
– A gazdák már a tavaszi munkák megkezdése előtt is érdeklődtek, hogy mit kívánunk tenni az utakkal, mert a földeket alig tudták megközelíteni. Ebben az is közrejátszott, hogy az önkormányzat által a Pálmajori út mentén értékesített fákat például tél végén, olvadás idején vágták ki és szállították el, s a nehéz járművek mély csapásokat hagytak maguk után. De arra is van példa, hogy építési törmeléket visznek ki az utakra – mondta dr. Turi György.

– Ezért május elején közösen – az önkormányzat és a gazdakör – szerveztünk egy fórumot, melyre a vadásztársaságokat is meghívtuk. Csorna területén mintegy ötezer hektáron hat vadásztársaság működik. Szerettük volna elérni – és ebben egyetértettünk Papp Imre alpolgármesterrel –, hogy a vadásztársaságok a bérleti díjakat ne a gazdáknak fizessék ki, hanem egy számlára utalják át, és amekkora összeg így befolyik, annyi pénzzel az önkormányzat is hozzájárulna az utak javításához. Így legalább a két fő külterületi út – északi részen a Pálmajori, délen a Pásztori út – rendbetételét elkezdhetnénk. Sajnos azonban ebből a szempontból rossz a törvény, mert a földtulajdonosok az általunk elképzelt módon nem rendelkezhetnek a vadászati bérleti díjakkal. Ezt csak öt év elteltével tehetik meg.

Dr. Turi György elmondta: van olyan vadásztársaság, amelyik egyszer sem fizetett bérleti díjat, noha a pénzük megvan erre a célra. Arra viszont nincs kapacitásuk, hogy az összes földtulajdonost felkutassák, hisz a lakcímüket sem ismerik.
A gazdakör elnöke ennek ellenére reméli, hogy az ősszel lesz annyi pénz az önkormányzat kasszájában, amennyiből hozzáláthatnak a külterületi utak javításához.
Papp Imre alpolgármester szerint az önkormányzat költségvetésében szerepel bizonyos összeg a külterületi utak rendbetételére, de ebből legfeljebb csak egyszeri felületegyengetésre futja, nagyobb felújításokra nem.

– Sajnos a gazdák – azon túl, hogy hajlandók lennének a vadásztársaságok által fizetett bérleti díjat útkarbantartásra fordítani – más anyagi hozzájárulást nem vállalnak – mondta Papp Imre. – Ezért csak az utak minimális karbantartásáról lehet szó, erről épp a napokban állapodunk meg azzal a vállalkozóval, aki korábban is végezte ezt a munkát.  A földtulajdonosok az általunk elképzelt módon nem rendelkezhetnek a vadászati bérleti díjakkal. Ezt csak öt év elteltével tehetik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az országban a legjobb negyven között

Egyre bővül a kapuvári ipari park, újabb cégek látnak munkához a területen. Igaz, tavaly a… Tovább olvasom