Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

A pályázatok is elérhetőek lesznek

Beled és a környékbeli települések jelenleg a kapuvári statisztikai térséghez tartoznak. A helyzet azonban a településvezetők tervei szerint tavasszal megváltozik.
Tompáné Balogh Mária Statisztikai rendszer: A megyében a tervek szerint nyolc körzet alakulhat ki a térképen látható felosztás szerint.
Ezzel a körzet az elöljárók szerint fejlődésnek indulhat. A Magyar Tudományos Akadémia kimutatása szerint Győr-Moson-Sopron déli része, a beledi és a lövői körzet fejlődése elmaradt az északi térségétől.

A jelenlegi helyzetben azonban esélyük sincs az előrelépésre, hiszen nem használhatják ki azokat a Miniszterelnöki Hivatal által kiírt pályázatokat, melyekkel a hátrányos helyzetű térségeket próbálják felzárkóztatni. Éppen ezért a két déli körzet polgármesterei úgy döntöttek: maguk veszik kézbe sorsukat, a beledi és lövői körzet összefog. A részletekről Tompáné Balogh Mária, Beled polgármestere számolt be a Kisalföldnek.

– Pillanatnyilag a megyében csupán a téti körzet tartozik a hátrányos helyzetű térségek közé – mondta Tompáné Balogh Mária. – Egyedül ők azok, akik minden olyan pályázati alapot meg tudnak pályázni, melyek a felzárkóztatást segítik elő. A mi térségünk sajnos ebből kimaradt, pedig rengeteg hasznos és jelentős összegeket biztosító lehetőség kínálkozik.
Az akadémiai kimutatás azt is jelzi, hogy a Győr-Moson-Sopron déli határán található községek fejlődését csak a statisztikai körzetek számának növelésével lehet biztosítani. Ezen az úton ugyanis bekerülhet abba a kedvezményezetti körbe, melybe például Tét és környéke is tartozik.

– A megyei önkormányzat és a területfejlesztési tanács decemberben már tárgyalta a statisztikai térségekre vonatkozó elképzeléseket és szabad utat engedtek számunkra – folytatta a beledi polgármester. – Az Országgyűlés várhatóan február végén, március elején dönt majd. A két körzetben szinte valamennyi polgármester egyetértett a gondolattal, a tervek szerint összesen 34 település csatlakozik hozzánk, a térség Beled központtal működne.

A beled–lövői statisztikai kistérség hivatalos megalakulása után pályázhat a Központi Statisztikai Hivatalhoz, hogy rendelkezzenek mindazokkal a jogokkal, melyek jelenleg a hátrányos helyzetű körzeteket megilletik. A faluvezetők szerint ezután megindulhat a fejlődés, hiszen az infrastruktúra kiépítésére, az utak felújítására, munkahelyteremtésre és különböző mezőgazdasági támogatásokra lehet majd pályázni.
A Kistelepülések Országos Szövetségének decemberi választmánya Wekler Ferencet, az Országgyűlés alelnökét, Mecseknádasd polgármesterét választotta meg új elnökének. A megyei koordinátor Tompáné Balogh Mária beledi polgármester lett. Ennek a szövetségnek megyénkből 12 település a tagja, ebből nyolc a Dél-Rábaközi Társulásból kerül ki. A szervezet célja, hogy a fejlődésben elmaradt kistelepüléseket támogassa és segítse.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai előrelépés a csornai ovikban

Célegyenesbe érkezett a csornai önkormányzati óvodákban a minőségbiztosítási rendszer kidolgozása. A… Tovább olvasom