Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A pályázati pénz nem elég a teljes felújításra

A Csukás-szakközépiskola kollégiuma a csornai önkormányzaté maradt. Most pályázatból szeretnék felújítani az épületet.

A Csukás-iskola kollégiumának energetikai felújítására készül a csornai önkormányzat. Az 1944-ben épített diákszálló lakói szerint bizony ráférne a korszerűsítés, hiszen huzatosak a nyílászárók, a tetőt gyakran bontja meg a szél. A város pályázatot nyújt be a fejlesztésre.

Az igényelhető összeg legalább 30 millió, legfeljebb 150 millió forint.
A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola ugyan kikerült a csornai önkormányzat fenntartásából, de a kollégium nem. Így felújítása, karbantartása a várost terheli. A képviselő-testület arról határozott, hogy készítsék elő a pályázatot. Azaz álljanak rendelkezésre a tervek és a költségvetés. Minderre 2,1 millió forintot biztosítottak. Az a pályázati kiírás, melyben bíznak a város vezetői, száz százalékban finanszírozná a beruházást és még az előkészítés költségei is elszámolhatók.

Döme Tamás és Kopacsek Péter mindketten kollégisták. Mint elmondták, télen voltak gondjaik a belső hőmérséklettel.
Döme Tamás és Kopacsek Péter mindketten kollégisták. Mint elmondták, télen voltak gondjaik a belső hőmérséklettel.


A képviselő-testületi előterjesztésből kiderül: az energiahatékonyság fokozását, a megújuló energia felhasználását támogatja a többi között a program. Az igényelhető összeg legalább 30 millió, legfeljebb 150 millió forint.

A kollégium épületét 1944-ben emelték. Legutóbb az 1980-as években újították fel, de akkor sem teljesen, így állaga mára leromlott, azaz a mindenre kiterjedő felújítás többe kerülne, mint az elnyerhető 150 millió forint. Várhatóan a nyílászárók cseréjére, a homlokzat külső hőszigetelésére, a hőközpont felújítására és alközpont kialakítására, napkollektor telepítésére, a melegvíz-rendszer korszerűsítésére, illetve a fűtés helyiségenkénti szabályozásának megoldására lesz forrás.

A kollégium 70 éves
Legutóbb a ’80-as években újították fel, azóta nem nyúltak hozzá.


Az iskola bent lakó diákjai örülnének, ha ideiglenes otthonukban „történne valami". A most lezárt tanévben 58 diák volt kollégista. Köztük Döme Tamás és Kopacsek Péter.

A Kisalföldnek elmondták: télen általában nincs melegük az épületben. A szellőzésről az elöregedett nyílászárók, a nehezen zárható ablakok is gondoskodnak. Hozzátették: néha a fűtés is akadozott, ezért örülnének neki, ha minél előbb korszerűbb körülmények között élhetnének a kollégiumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió kilométer után jött a kert

Kétmillió balesetmentes kilométer levezetése után konyhakertjében tölti napjait a csornai Molnár… Tovább olvasom