Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

A pálinkafőző mellett alakítják ki vendégházukat Tárnokrétin

Látvány-pálinkafőzde után a falusi turizmusba fektet a tárnokréti Jankovits család. 110 éves parasztházukat újítják fel és összefogást sürgetnek a rábaközi vendéglátók között. Ez utóbbi ugyanis még hiányzik.

Régi parasztházat újít fel és belevág a falusi turizmusba a tárnokréti Jankovits család. Tervük valóra váltásához pályázati támogatást nyertek, de így is mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk, hogy „készre jelentsék" a fejlesztést. Abban bíznak, hogy miután elkészül a ház, vendégeket is sikerül csábítaniuk. Úgy látják, egyelőre az összefogás hiányzik a Rábaközben ezen a területen.

Jankovitsék az első lépést már megtették: tavaly látvány-pálinkafőzőt nyitottak. Ez is része a falusi turizmussal kapcsolatos elgondolásaiknak. Közben a romos, felújításra váró parasztházuk rekonstrukciójára is benyújtották a pályázatot. Másfél évet vártak, az igaz, de a LEADER-program keretében sikeresek lettek. Közel 24 millió forint támogatást kaptak, ami a beruházás hatvanöt százalékát fedezi. A 110 éves házat eredeti állapotába szeretnék helyreállítani.

– Három szobát terveztünk kialakítani fürdőszobákkal, mindegyikben négy vendéget tudunk majd elszállásolni – mutatta be vállalkozásukat a családfő, Jankovits Ferenc.

– Konyha, étkező, előszoba és egy kisebb méretű szauna kap még helyet az ódon falak között. A munkát elkezdtük, még idén szeretnénk is befejezni, hogy télen már fogadhassuk első vendégeinket. Ez persze az anyagi lehetőségektől függ, bízom benne, hogy a pályázati támogatás elszámolásakor rugalmasak lesznek az illetékesek.

Tárnokrétiben Jankovits Ferenc és családja a falusi turizmusban lát lehetőségeket. Parasztházukat alakítják át szállóvá.
Tárnokrétiben Jankovits Ferenc és családja a falusi turizmusban lát lehetőségeket. Parasztházukat alakítják át szállóvá.


Jankovitsék már körülnéztek a „piacon". Tudják, melyik szervezetekkel kell felvenniük a kapcsolatot, és ötleteik is vannak. Remélik, hogy a Szigetköz és a Fertő tó között kerékpározókat sikerül megállítani a Hanságban, Tárnokrétin is. Számítanak a Rábaközbe érkező vadászokra és azokra is, akik direkt a környék, a természet, a csend miatt jönnek a faluba.

– A pálinkafőző köré is szeretnénk programokat szervezni. Néhányszor már tartottunk például nosztalgia-disznóölést falusi vendéglátással – folytatta Jankovits Ferenc. – Ezt jó lenne továbbfejleszteni. Szívesen kihasználnánk a Rábca folyó nyújtotta lehetőségeket, a vízi turizmus élénkítésével. Aztán a Hanság, a Nyirkai-Hany, a Fehértói-tó biztosan vonzó lehet az ország másik felében élőknek, vagy akár a megyebelieknek is, akik még nem jártak erre.

A vállalkozó hozzátette: a jövő szempontjából egy dolog bizonytalanítja el néha. Az, hogy egyedül érzik magukat. Az a tapasztalata ugyanis, hogy a Rábaközben hiányoznak a szálláshelyek, nincs összefogás, nincs egy kidolgozott túraútvonal, a települések nem ajánlják egymásnak látnivalóikat.

– Jó lenne, ha többen lennénk, akik ezzel foglalkoznak. Egyrészt nagyobb társaságokat is lehetne fogadni, hatékonyabban lehetne a programokat szervezni. A falusi turizmus egész falvaknak nyújt megélhetést az Alföldön például. Nem akarom elhinni, hogy a Rábaközben ne legyen rá igény és ne legyen rá vállalkozó. Hiányzik az együttműködés, egy szervezet, ami összefogná az ide érkezőket. Mi mindenesetre mindezek ellenére is megpróbáljuk – jegyezte meg Jankovits Ferenc.

Olvasóink írták

 • 3. lukacsy 2011. augusztus 11. 19:00
  „Egyetértek a kerékpár turizmus adta lehetöségekröl. Én mint szenvedélyes turázó bejártam fél Európát és turáztam szülöhazámban is több alkalommal. Az ország adottságaiban felveszi a versenyt , de sajnos a kivitelezési oldalon nem. Ha egy közeli példával éljek, érdemes lenne a Fertö tói körutat megtenni az illetékeseknek. Az osztrák oldal kitáblázva és az utak túlnyómórészt jó állapotu kerékpár vagy mellékutak. Szálláskinálat és információ könnyen elérhetö. Az osztrák kerékpár turizmus is egy alacsony szintról indult, de véleményem az hozzáértö személyek foglalkoznak a témával . A magyar oldal egy része még a kerépár tura alapjait se érti. A szálláskinálat egy része minimum 3 napra adja ki szobáit. Ez egy turázónak nem ajánlat.”
 • 2. hajracsorna 2011. augusztus 10. 18:13
  „Bezzeg a köszörűsök: ők inkább nem vállalják a munkát, küldik a konkurrenciához az ügyfelet. :-)

  Egyébként tényleg nagy baj az összefogás hiánya, nagyon látszik a térség turizmusán. Még egy fránya közös turisztikai kiadvány sincs, nemhogy németül, angolul...

  Csorna hivatalos honlapjának cégjegyzékét és vendéglátós (termál?) kínálatát néztem ma: siralmas, hogy mennyire nem aktuális. A rendezvénytár menü tök üres (mintha 40 éves lenne a város), a szálláshelyeknél felsorolva a kemping (ha-ha-ha), a méltán híres cukrászdák meg se említve, rég nem létező cégek a cégjegyzékben, és még sorolhatnám.

  Így akarunk turistát fogni? Ennél még az ötöd-akkora Szany honlapja is tartalmasabb!”
 • 1. Köszörűs 2011. augusztus 10. 08:06
  „Szerintem is az a baj a rábaközi vendéglősökkel ahelyett, hogy kézről kézre adnák a vendégeket, egymás kezéről próbálják lecsapni azokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasás-népszerűsítő online vetélkedő Csornán

A Martincsevics Károly Városi Könyvtár az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatának keretében… Tovább olvasom