Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A pálinka a vendéget és a vendégházat is fűti - videó

Pálinka- és lovas turizmus kialakításán dolgozik Tárnokrétiben a Jankovits család. Az alapokat már letették és folyamatosan fejlesztenek.

Egyre inkább megerősödik az a tapasztalat, hogy a falusi turizmushoz nem elég csupán fekhelyeket biztosítani. Mindig kell valami vendégvonzó többlet is. Ezeket a pluszokat keresik Tárnokrétin Jankovitsék. Úgy néz ki, ők néhányat már találtak. Vendégházuk több "lábon áll".


Videó: OxygenA Jankovits család öt évvel ezelőtt látvány-pálinkafőzőt létesített a faluban. Szerettek volna kezdeni valamit azonban a szomszédban lévő évszázados parasztházzal is. Adta magát az ötlet, hogy a falusi turizmusban próbálnak szerencsét. Beruházásaikhoz pályázati támogatást is igénybe vettek. Elkészült a vendégház és bővítették a pálinkafőző kapacitását. Nemrégen talán az országban is egyedülálló energetikai fejlesztést hajtottak végre. Ezáltal a pálinka már nemcsak a fogyasztóit fűti Tárnokrétin, hanem a vendégházat is.

– Főzőnkben naponta körülbelül háromezer liternyi úgynevezett cefremoslék keletkezik – mutatta be a technológiát Jankovits Ferenc. – Ezt eddig kihűtöttük és a földekre hordtuk, mert egyébként kiváló talajtápanyag. A fejlesztésnek köszönhetően a százfokos anyag tartályba kerül, amiben harmincöt-negyven fokosra hűtjük vissza és ezzel fűtjük a vendégházat, udvarán a fedett medencét, illetve a pálinkaházat. Rövidesen a rendszerre ötven négyzetméteres üvegházat is kapcsolunk. Az egyébként nem hasznosított hőt így használjuk fel és minimalizáljuk az energiaveszteséget. Tudomásom szerint az országban ezt a módszert még senki nem alkalmazza. Az első számítások szerint naponta tíz-tizenöt köbméternyi gázt takarítunk meg.

A pálinka főzésekor keletkező felesleges energiát fűtésre használják fel Jankovits Ferencék.
A pálinka főzésekor keletkező felesleges energiát fűtésre használják fel Jankovits Ferencék.

Jankovitsék tavaly ősszel nyitották meg a vendégházat. Első vendégeik vadászok voltak, akik azóta is rendszeresen megfordulnak náluk. Helyzeti előnyük, hogy nagyon jó vadászterület közepén található vállalkozásuk. Jártak már náluk olasz, osztrák és norvég puskás vendégek is.

– Eddigi vendégeink tehát nem kizárólag a falu és a vendégház miatt jöttek hozzánk. Az biztos, hogy ma már csak a megfelelő színvonalú szobák nem elegendőek. Mi például szeretnék kialakítani az úgynevezett pálinkaturizmust. A borral kapcsolatban ez már jól működik, mi is valami hasonlón gondolkodunk. Aztán a klasszikus falusi vendéglátásban is van lehetőség. Azaz olyanokat látnánk vendégül, akik szívesen kapcsolódnak be a falusi mindennapokba, teendőkbe. Telepítettünk gyümölcsfákat, vannak a ház körül állatok, látogatóink megismerhetik ezáltal is a vidéki életet. Felvettük a kapcsolatot a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal, a természetet szeretőknek programokat nyújtva. Aztán készülünk a lovas turizmusra, a lovasok fogadására. Felújítjuk a régi istállónkat és lovaspihenőt építünk ki. Úgy vesszük észre, erre is van igény és a környéken még nincs ilyen – vázolta terveiket Jankovits Ferenc.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuváriak az ország öt legjobb bing bandje között

Német- és csehországi turnék mellett a hazai könnyűzene számos neves előadójával játszik a kapuvári Hanság Big Band. Tovább olvasom