Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

A nyugdíj összegétől függ az ebéd ára

A rábaközi településeken az önkormányzatok igyekeznek segíteni az idős embereknek.
A rábaközi településeken igyekeznek segíteni azoknak az idős embereknek, akik saját maguk képtelenek megoldani, hogy legalább naponta egyszer meleg ételhez jussanak. Ez a fajta segítség mindig időszerű, de különösen télidőben fontos. Ezért néhány helységben arról érdeklődtünk, milyen módon és mennyiért juthatnak ebédhez az idős emberek.

Csorna, Bősárkány

Csornán a gondozási központ munkatársai ötvenkilenc embernek kiszállítják, tizenöten maguk viszik el, a kórházi konyhán készült ebédet – tudtuk meg Haszonits Istvánnétól, a gondozási központ szolgálatvezetőjétől. A térítési és kiszállítási díj a nyugdíj mértékétől függ: az ebédért maximum 327, a kiszállításért 76 forintot kell fizetni. Egy diétás menü 343 forint. Az idősek klubjában huszonhárman étkeznek, ahol egy ebéd 385, napi háromszori étkezés pedig 615 forint.

Bősárkányban jelenleg tizenketten, elsősorban idősek veszik igénybe a szociális étkeztetést, ám az igény egyre nagyobb – tájékoztatott Királyné Giczi Viktória, a gondozási központ vezetője. Az ebédet az egyik helyi vendéglőben készítik és tizenegy embernek a gondozási központ kiszállítja. A térítési díj mértéke a jövedelemtől függ. Jelenleg, akinek 46 ezer forint felett van a juttatása, annak 390 forintért biztosítják az ebédet. Alacsonyabb jövedelem esetén a térítési díj is csökken.

Páli, Szil

Páliban harmincöten részesülnek szociális étkeztetésben – tudtuk meg Póczik András polgármestertől. Az ebédet az önkormányzat századagos, minden előírásnak megfelelő konyháján főzik. Természetesen nem csak a szociálisan rászorultakat látják el, hisz a napi adag 65–70 körül mozog. A térítési díj a nyugdíj összegétől függ. Páliban egy ebéd – ha a jövedelem meghaladja a 34 ezer 700 forintot – 288 forintba kerül. Ha alacsonyabb a nyugdíj, a térítési díj is kevesebb. Azoknak, akiknek az egészségi állapota miatt indokolt, házhoz szállítják a kosztot.

Szilban hárman részesülnek szociális étkeztetésben. Pk – az anyagi helyzetükre tekintettel – térítésmentesen kapják az ebédet az önkormányzat konyhájáról – közölte Lengyel Lajos polgármester. Más helybeliek is rendelhetnek ebédet a konyhán, melynek az ára 351 forint, és igény szerint száz forintért házhoz szállítják.

Kóny, Farád

Kónyban az idős emberek többnyire az idősek klubja szolgáltatásait veszik igénybe, ahol naponta háromszor étkezhetnek és ezért 331 forintot kell fizetnie annak, akinek 45 ezer forint feletti a havi jövedelme – tudatta Aller Imre polgármester. – Ha alacsonyabb a jövedelem, akkor a térítési díj is arányosan csökken. Szociális étkezést – amely csak ebédet foglal magába – igény szerint biztosítanak a rászorulóknak 215 forintért. Jelenleg nincs ilyen igény, ám ha előfordul, akkor szintén a nyugdíj összegét veszik figyelembe a térítési díj megállapításánál. Az ebédet az önkormányzat konyháján főzik.

Központi konyhán készül az ebéd Farádon is, ahol szintén a nyugdíj összegétől függ a térítési díj – értesültünk Tompos Béla polgármestertől. A napi egyszeri étkezésért – ebédért – 40 ezer forintos nyugdíjig 136 forint, 60 ezer és 80 ezer forint közötti nyugdíj esetén 336 forint a térítési díj. A szociális étkezésre nem jogosult felnőttek adagonként 480 forintot fizetnek, ugyanakkor a tényleges összköltség 24 forinttal meghaladja ezt az összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita egy ingatlan értékesítése körül

Bár már áll az áruház épülete Csornán a Bartók Béla úton, a volt Csukás-sporttelepen, a vita tovább… Tovább olvasom