Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A nyomvonal-változtatás az időhúzást szolgálja

Csorna - Áder János úgy véli, a polgári kormány 1998 és 2002 között mindent megtett a csornai elkerülőút megépítése érdekében. A Kisalföldnek adott interjúban a körzet országgyűlési képviselője kijelentette: ellenzéki képviselőként sem hátráltatta a beruházást és alaptalan vád, hogy a nyomvonalváltozásokat a jobboldali politikusok javasolták volna.
– Tiszta a lelkiismerete, mindent megtettek 1998 és 2002 között a csornai elkerülő megépítéséért? – kérdeztük elsőként.

– Akkor vált világossá, hogy ez az út viszonylag rövid időn belül meglehetősen nagy forgalmúvá válik. Elindult a környezeti engedélyezési eljárás, ami 2002-re fejeződött be. 2002-ben nem a Fidesz maradt kormányon, de a szocialisták is ígérték a beruházást, 2006-os befejezéssel. Ez nem valósult meg, sőt, a határidők egyre tolódtak.


– A kormányzat most a jobboldali városvezetésre „adja az utat", vagyis őket okolják, hogy a beruházás elmaradt, mivel ragaszkodtak a nyomvonalváltozáshoz.

– Minden alapot nélkülöz ez a vád. Sem Turi György, sem én nem javasoltunk újabb nyomvonalváltozatot. Nem tud mutatni senki olyan jegyzőkönyvet, feljegyzést, levelet, vagy éppen hangfelvételt, ami erről szólna. A nyomvonalváltozást nem mi, hanem egy kormányzati szervezet javasolta nem másért, mint hogy időt nyerjenek. Eddig is egy felesleges időhúzásnak voltunk tanúi. Én interpellációmban azt kértem Puch László államtitkártól, hogy a mostaninál sokkal nagyobb tempóban végezzék el a szükséges előkészületeket, a kisajátításokat, lőszermentesítést, régészeti feltárást. Ekkor van csak esély arra, hogy 2010-ben egy új kormány irányításával a munkák elkezdődjenek.


– Kinek lehet érdeke az időhúzás?

– Gyakran alkalmazott szocialista taktikáról van szó. Ha valamit nem csinálnak meg, amiért felelősek, azzal megvádolják a politikai ellenfelüket. Állításuk szemenszedett hazugság.


– Arról is szó volt, hogy az elkerülő építéséhez széles körű politikai összefogásra van szükség és nem politikai csatározásokra.

– Ebben a kérdésben a polgármester személyétől, az önkormányzati politikai többségtől függetlenül mindig egyetértés volt. Nem volt acsarkodás, bal- és jobboldali politikusok egyaránt egyetértenek abban, hogy az elkerülőre szükség van.

Áder János
Áder János

– A nyomvonalváltozások kapcsán emlegetik, hogy befolyásos embereknek vannak érdekeltségeik az út által érintett ingatlanokban. Képviselő úrnak vannak konkrét információi?

– Nekem nincsenek erről ismereteim, de a földhivatali nyilvántartásban bárki megnézheti a tulajdonosokat. (A Kisalföld ezt meg fogja tenni – a szerz.)


– Kiderült, hogy demonstrációval nem lehet utat építeni. Mit tehetnek akkor a csornaiak, hogy hallassák a hangjukat?

– Az, hogy az elmúlt hetekben jóval többet beszélünk az elkerülőről, hogy napvilágot láttak forgalomszámlálási adatok, hogy szocialista politikusok is kénytelenek megnyilatkozni, igenis eredmény. A csornaiak a demonstrációval a figyelmet akarták felhívni a tűrhetetlen, a mindennapjaikat megkeserítő állapotokra, és ez sikerült.


– Tehát „mennydörögniük" kell, ha eredményt akarnak?

– Sajnos nincs más választásuk. A kormánynak ezért nem duzzognia kell és Molnár Csaba se sértődjön meg, hanem gondolkodjon el, mi az oka, hogy elkeseredett csornai és rábaközi emberek négy órát erre szentelnek az életükből. Molnár Csaba azt mondta, hogy pénz is van, politikai akarat is. Nem lehet tehát akadálya annak, hogy a munka elkezdődjön. Feltételként a politikai összefogást említette. Ez szerintem adott, de ha szerinte nem, mondja meg nekem, mit kellene tennie a jobboldali politikusoknak, akár a polgármesternek, akár nekem, hogy az elkerülő ügyében előrébb jussunk.


– Nyilván ezt nem mondja meg az államtitkár, tehát önnek kell kitalálnia, mit tehet még az ügyért.

– Újra és újra felvetem a kérdést az Országgyűlésben. Minden olyan eszközzel élni fogok, ami egy ellenzéki képviselő kezében lehet.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. joco1azigazi 2008. október 30. 08:58
  „Gondban van a Janoka és pártja mert az egyik fideszhez közeli közv.kutato társaság szerint is..."hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás, akkor a múlt havi eredményekhez képest növekedett azok részaránya, akik akár Gyurcsány Ferenccel, akár nélküle, MSZP-kormányt szeretnének hatalmon látni (31 százalék). Ugyanakkor a Fidesz számára kedvező opciók valamelyikét választók aránya gyakorlatilag nem változott (25 százalék). Továbbra is jelentős azok tábora, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen kormányon (32 százalék).Immár a megkérdezettek több mint fele van azon a véleményen, hogy az MSZP valószínűleg vagy biztosan képes lenne 2010-ig önállóan "”
 • 23. Valaki 2008. október 25. 19:35
  „Te haver, hogy is van ez?

  http://mno.hu/portal/593299

  Csornának vissza kell fizetni az 50 milliót, de kaptak rá 39-et
  2008. október 25. 19:20

  A jelzőrendszeres, házi segítségnyújtásra igényelt 50 millió forint visszafizetésére kötelezte a Magyar Államkincstár Csornát. 2005-ben, az akkori szocialista polgármester jogosulatlanul hívta le a minisztériumi támogatást, azt csak a helyi, engedéllyel rendelkező szolgáltató igényelhette volna.”
 • 22. obi 2008. október 25. 10:43
  „A "tablettás bort iszik" kifejezést sikeresen átvetted a feritől... Gratulálok!
  A többi megjegyzésed még reagálásra sem érdemes...”
 • 21. PETICIO 2008. október 25. 10:14
  „Áder korábban miért nem intézte el az elkerülő útat. Áder nem mond igazat vizet prédikál és bort, tablettás bort iszik! nem foglalkozik Csornával, Több pénzt akar a zsebébe tenni, az Európa Parlamentbe igyekszik. Kisebb, nagyobb a baja mint a csornai elkerülő út.Nagy szégyene ez a városnak.”
 • 20. valak 2008. október 25. 08:55
  „Összegezzünk.Csornán mi van? Munkalehetőség? szórakozási lehetőség?mindenki mindenkire mutogat ez már kicsit unalmas.....(szánalmas?)”
 • 19. kicsigé 2008. október 25. 06:56
  „Molnár a saját honlapján emliti a nyomvonal megváltoztatását
  hivatkozva a falvakra.Csornát meg sem emlitette.Papp Józsi
  összegezhetné mennyi mindent tett Csornáért mig polgármester volt.Mindig hivatkoznak arra,hogy a fidesz keresztbe tett nekik.Ök csak 4 évet voltak a kormány élén.Tisztelt Papp Úr amikor az ön pártja volt hatalmon mit tett Csornáért?Vagy az mszp is egy báránybörbe bújt fidesz volt?El kellene rajt gondolkodni.Kiváncsi lennék mikor született meg az elsö tervezet az elkerülöröl.ha valaki tudja irja meg.utánna lehet vitatkozni ki hazudik.”
 • 18. HáTé 2008. október 24. 07:55
  „Csorna sajnos egyenlő Magyarországgal kicsiben. Egy darabig birkaként vezethetők. Az utolsó utáni pillanatban belázadnak, tüntetnek, demonstrálnak. (de aztán: majd hazamennek...) Ködösítés, hogy eltévedjen a polgár az útvesztőben.... És el is téved. Nincs egy ember ebben az országban, aki ráébredne, hogy a hiénák csak arra várnak, hogy belső acsarkodással leterítsük egymást és ők lakmározzanak a dögön? Nem mindegy már, hogy melyik párt, melyik embere és mikor qrta el?!?!?! Egy város bajban van. Nagyon nagy bajban. És ebben a belülről rothadó országban nincs SENKI, aki segíteni tudna. Mert "mindenkinek helyzete van". "Volt is, lesz is, ez itt a praxis"”
 • 17. obi 2008. október 24. 00:14
  „"Szajkozni és tanulni a papagáj kommandó himnuszát, Gyurcsány távozzon!!! Gondolkodjunk mi lesz utánna?"

  Hogy mi lesz utána? Hát...ahogyan most állunk, kb. egy évig is elhúzódhat CSAK a romeltakarítás... SAJNOS!”
 • 16. reális 2008. október 23. 15:40
  „Emberek ! Még azt elhinni,hogy Áder mindenz megtesz, nincs is bent az üléseken, neki más dolga van. Szajkozni és tanulni a papagáj kommandó himnuszát, Gyurcsány távozzon!!! Gondolkodjunk mi lesz utánna? Emberek ébresztő , most itt ősszefogásra van szükség.”
 • 15. sziszifusz 2008. október 23. 13:25
  „"elemér"nek köszönettel az emberi hangot- én azt olvastam ki a két oldal nyilatkozatából - ma sincs még végleges nyomvonal - mondja az alpolgármester úr!
  Papp vagy hazudik - 2006 szept.- meg volt az engedély - vagy a maiak palástolnak valamit mert még ma sincs meg az engedély- ráutal az alpolgármester úr - és meglepően megengedőn puhán mondja nem a mai nem építkezés- /tételezem a mai állást itt palástolja / -a kifogás, hanem az előző hat év!
  Ebbe meg belefér itt - a végén a mi kis késedelmünk!
  Szóval mint a kádár-rendszerben - a sorok között kell olvasni- mintha itt sem állna a tájékoztatás és tájékozottság a kívánt nyilt és demokratikus magaslaton!
  Sajnálom.
  Rosszindulatom bizonyítéka:
  Pápa - mintha Kovács Zoltán polgármestersége idelyén Pápán még kevésbé mint Csornán, zúgtak a kamionok.
  Mégis Pápa lobbizta ki a megépült elkerülőt!
  Tessék mostmár megírni - nyilvánosságra hozni -valóban történt nyomvonalmódosítás vagy nem és kinek a javaslatára - egyetértésével-döntésével és legutoljára mikor?”
 • 14. elemér 2008. október 23. 12:39
  „12. sziszifusznak

  "Tessék elolvasni a Molnártv- újságját és benne az alpolgármester úr nyilatkozatát.
  FEKETÉN FEHÉREN NYILATKOZZA:
  az félpályás útlezáráskor nem volt érvényes engedély ,mert a lezáró tűntesést szervező önkormányzat /Csorna -gyengébbeknek / -nyomvonalat módosított 2007-ben!"

  Ezt a mellette levő másik cikkben Papp Józsi mondja!

  És itt ebben az Áder nyilatkozatban is kitérnek erre vonatkozóan:

  "- A kormányzat most a jobboldali városvezetésre ,,adja az utat", vagyis őket okolják, hogy a beruházás elmaradt, mivel ragaszkodtak a nyomvonalváltozáshoz.

  - Minden alapot nélkülöz ez a vád. Sem Turi György, sem én nem javasoltunk újabb nyomvonalváltozatot. Nem tud mutatni senki olyan jegyzőkönyvet, feljegyzést, levelet, vagy éppen hangfelvételt, ami erről szólna. A nyomvonalváltozást nem mi, hanem egy kormányzati szervezet javasolta nem másért, mint hogy időt nyerjenek."”
 • 13. polgár 2008. október 23. 11:32
  „<moderálva>”
 • 12. sziszifusz 2008. október 23. 11:17
  „Ne tessék röhögni!
  Tessék elolvasni a Molnártv- újságját és benne az alpolgármester úr nyilatkozatát.
  FEKETÉN FEHÉREN NYILATKOZZA:
  az félpályás útlezáráskor nem volt érvényes engedély ,mert a lezáró tűntesést szervező önkormányzat /Csorna -gyengébbeknek / -nyomvonalat módosított 2007-ben!
  Összegezve:
  - a komenisták fertelmes kártékony és hazug és aljas emberek!
  / Talán nem is emberek!/
  Milyenek a nem komenisták akik saját kezedeményezésre megakasztják a nagynehezen beinduló beruházást aztán- az önmaguk okozta késedelmeskedésért tűntetést szerveznek az Ördög /Gyurcsány - most röhögj /!/- a hazug! / fleto ellen????
  Ennél jobb ember csak az újságíró - a Kisalföldben - aki mindenről hitelesen / mint Gyurcsány ?!/ tájékoztat.
  Szíveskedjünk sírni!Együtt.Mi csornaiak.Akiknek drága a város és fullasztó a forgalom!”
 • 11. gyöngyike2 2008. október 23. 09:26
  „Áder Úr!

  Mi mindent megtettünk-megteszünk, de azok a büdös komcsik...
  Ezt komolyan is gondolja? Röhej!!!”
 • 10. sziszifusz 2008. október 23. 08:25
  „A mosolyt fakasztó igazság:ott ülnek és lapítanak a képviselők a testületben és mi itt egymást nyomjuk - a tények meg - maszop,szadesz,fidesz,kdnp sőt szülőföldünk képviselők - no meg Cs Kovács birtokában!
  Aranyos.Jellemző.Kedves - én balek!”
 • 9. obi 2008. október 23. 01:23
  „A képviselő úr minden szava igaz! Jellemző, hogy a "balfékek"-nek nem maradt más, mint a színvonaltalan acsarkodás...
  A tények makacs dolgok:
  1. Az elkerülő megépítése elől 2002-ig minden akadály elhárult.
  2. Nyilván Medgyessy Péter is tudta ezt, ezért is ígért 2006-ra elkerülőt.
  3. 6 és fél éve MSZP-kormány van.
  4. Elkerülő nincs és úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem is indul el a megépítése.

  Na szóval: mi róható fel ez ügyben a 6 és fél éve ellenzéki politikusként ténykedő Áder Jánosnak?”
 • 8. állampolgár 22 2008. október 22. 22:38
  „Áder Úr melyik parlamentben szólal fel minden nap ?”
 • 7. pan.cser 2008. október 22. 22:25
  „Csak rajta János, egyértelmű, hogy a város szoci vezetése, meg a szoci kormányok okolhatók a rettenetes 86-os forgalomért. Csak az orruk alá dörgölni minden hibájukat, ne legyen néhány tucat elbutítotton kívül aki a mostani kormánypártra szavaz majd a legközelebbi választáson. Agyagba döngöljük őket, persze jelképesen.”
 • 6. kitz 2008. október 22. 21:57
  „nah igen M86-os főút többi részéről tudni vmit, épülnek?

  jól mondja "4. qeu" itt csak egy pár kilométeres elkerülőről beszélünk holott a 86-as nemcsak Csornát szeli ketté!
  nahmindegy.. itt egy hivatalos terv a 86-osról:
  http://www.alon.hu/index.php/article/articleview/6954/1/4/”
 • 5. kitz 2008. október 22. 21:50
  „1998-ban a csornai önkormányzat határozott az elkerülő út nyomvonaláról -> 1999-2001 között megszülettek a hatástanulmányok
  2002-re ezek alapján meglett a környezetvédelmi engedély

  2003-2004ig lezáródhattak volna az előkészületek és 2006-ig bezárólag befejeződhetett volna az elkerülő, ámde a határidők egyre csak tolódtak... és itt tartunk

  ne feledjük továbbá h 2003-ban még messze nem volt ekkora forgalom a 86-os főúton, az elkerülő létfontossága csupán az Eu-hoz történő csatlakozás után, de leginkább a schengeni csatlakozást követően vált igazán fontossá”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az időseket köszöntik Bősárkányban

Bősárkány - A hagyományos idősek napi ünnepi műsorra várják a település 70 éven felüli lakóit a falu… Tovább olvasom