Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A nyolcszáz éves falu jövőt is remél

Rábcakapi - A jövőre 800 éves Rábcakapi fejleszteni akar. Csakhogy egyedül nem megy, mindenképpen pályázati támogatásra lenne szükség. A falu elöljárói abban bíznak, hogy a Leader-program keretében anyagi forráshoz juthatnak.
Rábcakapi önkormányzata a lehetőségekhez képest igyekszik mindent megtenni a kétszáz lelkes falu fejlesztése érdekében. Miként Németh Ottó polgármester – nem először – fogalmazott: a kistelepüléseken élők számára is biztosítani kell a megfelelő életfeltételeket. Nem szabad megengedni, hogy ezek a falvak elsorvadjanak. Ám a maguk erejéből képtelenek az előrelépésre, ezért segítségre szorulnak.

– A megtakarított pénzünket és a telkek eladásából származó bevételeket pályázatok önrészére fordítjuk – mondta Németh Ottó. – Az idén kaptunk némi támogatást – pályázatainknak a fele volt sikeres –, így felújítottunk egy belterületi utat, kijavítottuk a kultúrház tetőzetét. Az önkormányzat részére bútorokat vásároltunk, korszerűsítettük a könyvtárat. Sőt, néhány százezer forint a külterületi utak rendbetételére is jutott. Jövő tavasszal a bolt előtti terület parkosítását tervezzük.

A polgármester kifejtette: a fejlesztéseket a következő esztendőben is szeretnék folytatni. Reményeik szerint a Leader-program keretében anyagi forráshoz juthatnak.

– Hátrányosan érint bennünket, hogy a költségeknek csak egy részét biztosítják, ráadásul előfinanszírozást írnak elő. Emiatt nagyobb összegű pályázatokon nem is gondolkodhatunk, mivel az önrész biztosítása érdekében kölcsönt kellene felvenni, a törlesztés viszont gondot okozna – tette hozzá a falu vezetője.

Németh Ottó megemlítette azt is, hogy a nyár folyamán negyvenegyen az erdélyi testvértelepülésre, Márkosfalvára látogattak, erősítendő a korábban kialakított együttműködést. Jövőre pedig jeles esemény színhelye lesz Rábcakapi, hisz májusban ünneplik a kisfalu fennállásának 800. évfordulóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

46 milliós teher félmilliós házon

Dénesfa - Egy félmilliót érő családi házra 46 millió forintos zárlatot rendelt el a bíróság. A… Tovább olvasom