Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A neves néprajztudós gondolata és egy régi emlék hatott rá

Farád - Barsi Ernő tanár úr megjegyzése és egy gyerekkori élmény elég volt ahhoz, hogy Molnár Lászlóné egy életre elkötelezze magát a csornai viselet megőrzése mellett.

Még a ’70-es évek elején történt, hogy Barsi Ernő néprajzkutató előadást tartott a farádi kultúrházban. Mondandóját nagy érdeklődéssel hallgatták a jelenlévők, köztük Molnár Lászlóné Annus néni, akinek a tanár úr egy mondata igencsak megütötte a fülét. Mégpedig az, hogy mindenhol megőrzik a népviseletet, van, ahol fel is veszik ünnepnapokon, a gyönyörű csornai viseletet azonban egészen elfelejtik.

Annus néninek – aki csornai lány volt – nyomban eszébe ötlött egy gyerekkori emlék: egyszer ötödik osztályosként az iskola tornatermében, üvegkazettában meglátta a gyönyörű csornai viseletbe öltöztetett bábukat, egy nőt és egy férfit.

– A következő tornaórát azért vártam, hogy újra láthassam azokat a gyönyörűséges ruhákat. Sajnos amikor legközelebb mentünk, már nem voltak ott – mesélte.

Barsi tanár úr szavai és a gyerekkori emlék elégnek bizonyult ahhoz, hogy még az előadás közben elhatározza: a maga módján mindent megtesz annak érdekében, hogy a csornai népviselet fennmaradjon és az utókor megismerje.

– Először magam és a családom számára próbáltam megőrizni mindazt, amit még lehetett. Azt tudtam, hogy anyag híján nagyméretű ruhát nem tudok készíteni. Nagy szerencsémre megkaptam az anyósom – aki szintén csornai volt – édesanyja ruhájának darabjait. Mivel kaptam pruszlikot (mellényt) is, el tudtam készíteni a ruhát eredeti formában.

Időközben azt vettem észre, hogy nemcsak a nők, a férfiak is elcsodálkoznak a munkáimon. Egyre nagyobb kedvet kaptam a ruhakészítéshez, mind több babát öltöztettem fel a szemet gyönyörködtető csornai viseletbe – idézte fel a kezdetet Annus néni.

Időközben a babák egyre sokasodtak, olyannyira, hogy a családi házban külön helyiséget kellett kialakítani számukra. Ma már több mint száz alkotás készteti elismerő szóra, bólintásra, olykor mosolyra a látogatókat, akik – csakúgy, mint a babák – nincsenek kevesen.

Annus néni babáit már a megye mindegyik városában megcsodálhatták, miközben a keze munkája nyomán a számuk tovább gyarapodik. Emellett pedig megalakította az Ügyes Kezek Körét. A csoport tagjai főleg a téli időszakban kisebb díszeket, kitűzőket, ajándéktárgyakat készítenek maguk és mások örömére.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkéstek a parlagfű irtásával

Barbacs - Parlagfű miatt büntették meg Vági Róbert barbacsi gazdálkodót és több helybelit. Elismeri,… Tovább olvasom