Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A Nemzeti Vágtát szeretnék pályájukra

A kapuvári lovasok hat éve kapták meg használatra a Bem utcai sportpályát. A kezdeti nehézségek után napjainkra több sportág is megfér a felújított zöldterületen. A lovasok a Nemzeti Vágta egyik selejtezőjét szeretnék Kapuvárra hozni.
– Hat éve, 2006-ban alakult meg a Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület. Működésünkhöz hozzájárult az önkormányzat is azzal, hogy használatra megkaptuk a Bem utcai, egykori Medosz-pályát – beszélt a kezdetekről Axnix Imre, az egyesület titkára. A civil szervezet napjainkban több mint félszáz tagot számlál (29-en indultak). Velük és mellettük több mint nyolcvan ló szolgálja a hagyományőrzést és a versenyzést.

Lovasélet: Legutóbb az Esterházy-huszárok vendégeskedtek Kapuváron. Fotó: Kisalföld-archívum
Lovasélet: Legutóbb az Esterházy-huszárok vendégeskedtek Kapuváron. Fotó: Kisalföld-archívum

– Számos C kategóriás verseny és más megmérettetés résztvevői voltunk és vagyunk, melyhez jó alapot teremt a sportpálya és környéke – mondta a titkár. A kapuvári lovasok Bem utcai „szereplését" kezdetben nem mindenki nézte jó szemmel. A labdarúgópályát használó sportolók számos esetben szóvá tették, hogy lovak mellett nem lehet focizni. Megjegyzendő, a város csak a pálya melletti területet adta át nekünk, magán a pályán csak versenyeket tartunk – mondta az egyesület egyik tagja, Kiss M. Vencel. A küzdőteret egy ideig használó Nebuló SE távozása után az amatőr labdarúgók maradtak a Bem utcában, akik közül Nagy János elmondta, valóban voltak nehézségek azzal, hogy a labdajátékot és a lovassportot összeegyeztessék a pályán. – Napjainkra elmondható, hogy a lovasok jó gazdái az átadott területnek, a versenyek után teljes mértékben helyrehozzák a pálya talaját – jegyezte meg Nagy János.

Az egykori Medosz-pályán és környékén az utóbbi évben számos felújítást végeztek a sportolók. A lovasok felújították az öltözőt, ennek külső festése épp a napokban folyik. Megtisztították a pálya és a gyakorlópálya környékét, s az év második felében fásítást is terveznek.

– A város a minap avatott szomszédunkban egy új játszóteret, mi pedig parkolót alakítottunk ki a területen – tette hozzá Axnix Imre.
– Az élénk lovasélet okán merült fel bennünk az, hogy a területnagyság és egyesületünk szervezettsége miatt a Nemzeti Vágta egyik előfutamának is tudnánk állandó helyet biztosítani. Ez nemcsak a helyi, hanem a környék turizmusára is jó hatással lenne – mondta Kiss M. Vencel. A vágta mellett egy galopp-pályát is kialakítanának a területen. Szerinte a kapuvári lovastagság napjainkra már nem csak a versenyeken való részvételre, a helyi ünnepek színvonalának emelésére gondol.
– Fiatalabb tagtársaink közül nem egy a lótartást már életcélnak tekinti, így a szakmai háttér is biztosított ahhoz, hogy Kapuvár eleven lovaséletét tovább élénkítsük. Akár a vágtával, akár egy lovas sportpálya kialakításával – mondta Kiss M. Vencel.

Olvasóink írták

 • 10. nemjani 2012. május 28. 23:20
  „9.
  Én részemről nem szeretek mindent. Gondolom, nincs is olyan, aki mindent szeretne. Azt is tudom, hogy nem mindenki szereti azt, amit én szeretek. Nem is várom el. Néha emiatt vitám is akad. És a vita után sem értünk egyet. Benn van a pakliban. Attól még nem vagyok hülye és nem tekintem a másikat sem hülyének. Respektálom a más véleményt és elvárom, hogy respektálják az én véleményemet. Ha a vita nem erről szól, akkor csendesen vagy hangosabban beteszem az ajtót mögöttem.”
 • 9. antistar 2012. május 26. 22:17
  „Még valami, aztán befejeztem itt a hozzászólást.
  Hála az égnek megtehetném, hogy lovaim legyenek,és szerintem az egyik legszebb állat a világon, szeretem is őket, de engedje már meg a világ, hogy a kapuvári pökhendi lovasokat ne szeressem, és ha ezért ti páran elitéltek engem, hát legyen!
  Ettől én még jól alszom!
  Egy utolsó kérdés: ti mindenkit szerettek?
  Ha viszont nem, akkor miről vitáztok?”
 • 8. nemjani 2012. május 26. 11:59
  „Kedves antistar!

  Nem hiszem, hogy meg kéne védenem a másik két hozzászólót (meg tudják védeni magukat, ha úgy gondolják), de senki sem nevezi Önt hülyének, csak azért, mert más a véleménye, mint a vitapartnereinek. Érveket hoztak fel, kérdéseket tettek fel. Ahogy Önnek, úgy nekik is joguk van más véleményen lenni, mint Önnek. Ha emiatt Ön személyében érzi magát megszólítva, akkor el kéne gondolkodnia azon, hogy nem éppen Önnek van-e üldözési mániája, vagy nehézsége a konfliktuskezelésben.
  Üdvözlettel.”
 • 7. árnyék 2012. május 26. 11:42
  „6. antistar
  Látom az a tipusu ember vagy, aki ha szembe megy az autópályán a forgalommal, mindenki hülye aki villogtat neked mert valami nem oké !! Itélj reálisan és nem néznek hülyének!!”
 • 6. antistar 2012. május 25. 22:36
  „5.enesei 2012.05.25. 11:26
  Te beteg vagy!
  Üldözési mániádat kezeltesd sürgősen!

  3.enesei 2012.05.24. 09:09
  4.levente0304 2012.05.25. 09:49

  Attól, hogy más nekem a véleményem mint nektek, attól még nem biztos, hogy én vagyok a hülye, aki okoskodik....!
  Tisztelettel: antistar”
 • 5. enesei 2012. május 25. 11:26
  „2.
  "Szerintem ennek az egész lovas izének semmi értelme..."
  - Minek van értelme?
  - Mi a dolgok értelme?
  - Számodra minek van értelme?
  - Annak miért?
  - Ha Te nem látod a dolgok értelmét, akkor az nincs is?
  - Kinek a nevében beszélsz?
  - Kinek a fejével gondolkodsz?
  - Kinek a szemével látod a dolgokat?
  - Közvéleménykutatásod ("ezzel a legtöbb kapuvári igy van") reprezentativ adatokon nyugszik-e?
  - Mi van a mások értékitéletével?
  - Az elvetendö?
  - Az átgondolandó?
  - A Te értékitéleted értékesebb, mint a másé?
  - A Te hobbid/szenvedélyed "értelmesebb", mint a másé?
  - A lovakkal van bajod? (összeszarozzák a pályát)
  - A lovasokkal van bajod? ("ezek az idióták")
  - An block a lovassport nem tetszik?
  - Neked valami tetszik?
  - Annak van értelme?
  ...
  "A további okfejtéshez eröt-egészséget kivánva" maradok tisztelettel.”
 • 4. levente0304 2012. május 25. 09:49
  „Tisztelt 2. antistar !
  A végéről kezdem: a legtöbb látogatót vonzó esemény Kapuváron a lovasrendezvények. Ezt még az ellendrukkerek is elismerik, persze csak ha nem szemellenzővel járnak mint Ön. Az Ön által említett NEBULÓ -s kis focisták problémáit, a város vezetése megoldaná, ha kérnék, mint ahogy minden sporttal kapcsolatos témában is partner a város vezetése.Azért javaslom, hogy most nézze meg a pályát, az öltözőt stb. mert azt a lovasok társadalmi munkában rendbe rakták. Az meg, hogy Ön felfuvalkodottnak és idiótáknak nevezi a lovasokat, csak Önt minősíti! Az Ön írásait olvasgatva egyébként mindig az örök érvényű igazság jut az eszembe: nem abból van a gond, mikor az okosok hülyéskednek, hanem........... :))))) A további okfejtéseihez erőt-egészséget kívánva!!!)”
 • 3. enesei 2012. május 24. 09:09
  „2.
  Lehet, hogy a lovasok máshogy látják. Lehet, hogy mások is máshogy látják. Te igy látod.”
 • 2. antistar 2012. május 23. 20:46
  „Nem kell ferdíteni kérem,a NEBULÓ-s kis focistákat kiűzték kapuvárról ezek a felfuvalkodott lópiszterek.Több gyermek sportolását kellett megoldani más faluban azért, hogy ezek az idióták összesz.rozhassák a pályát és környékét.
  Szerintem ennek az egész lovas izének semmi értelme és ezzel a legtöbb kapuvári így van!”
 • 1. nemjani 2012. május 23. 17:49
  „Sok potenciál rejlik ebben a sportban (Kapuváron is). Hozzáértő emberek kellenek hozzá (a lelkes állattartókon kívül), meg politikai akarat, amelyik tovább lát az orránál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ép testben ép lélekkel

Az egészségvédelmi délutánok keretében tartanak előadásokat és bemutatókat a Kapuvár Lakosainak… Tovább olvasom