Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

A német termelők jobban összefognak, mint a hazaiak

Az eredményes gazdálkodás titka az összefogásban rejlik. Ezt állapították meg rábaközi zöldségtermelők németországi tanulmányútjukon és azt: külföldi kollégáik más viszonyok között dolgoznak, mint ők.
Családi János
Németországban tájékozódtak a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) tagjai, hogy az ottani példákból okulva itthon könnyítsék a gazdák helyzetét. Családi János, a TÉSZ elnöke legfontosabb tapasztalatként megemlítette: Baden-Württemberg tartományban a termelői szervezeteknek 2–3000 tagja van, így a piacon jobban tudják érvényesíteni érdekeiket. Éves árbevételük pedig 30 és 40 millió euró között van.
– A zöldség-gyümölcs terméktanács szervezte azt a szakmai látogatást, amelyen német termelőkkel, értékesítőszövetkezetek vezetőivel találkozhattunk – számolt be utazásuk céljáról Családi János.

– A kinti szervezetek tulajdonképpen ugyanúgy működnek, mint például a Hanság–Fertőmenti, hiszen az uniós előírások kötik őket is, persze a nemzeti sajátosságok eltérőek lehetnek. Előnyük az, hogy nagyobb tapasztalattal, kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, hiszen régebb óta vannak a piacon.

Támogatás szövetkezeten keresztül

Családi János elmondta: a meglátogatott Baden-Württemberg tartományban a termelők 95 százaléka TÉSZ-tag, egy-egy szervezet 2–3000 tagot számlál és ha kell, a TÉSZ-ek is összefognak egymással. Ez az, ami nálunk még egyelőre hiányzik.

– Megfigyelhető, hogy a külföldi kollégák jobban szervezettek és a termelők felismerték: ha versenyben akarnak maradni, csatlakozniuk kell az értékesítőszövetkezetekhez – folytatta az elnök. – Ez azért is szükséges, mert az uniós, de a hazai támogatások is könnyebben és nagyobb eséllyel lehívhatók, ha a gazdák közösen lépnek fel. Érdekes és követendő példa számunkra a Németországban már évekkel ezelőtt kiépült tárolási, hűtési és csomagolási rendszer, melyben, ha a piaci viszonyok úgy diktálják, akár évekig is tartható a zöldség vagy a gyümölcs.

A TÉSZ-en kívül nincs élet

Családi János a legfontosabb feladatként a TÉSZ bővítését és a magyarországi szervezetek összefogását határozta meg. A Hanság–Fertőmenti szervezetnek előnyére válik például Ausztria közelsége is, hiszen az európai uniós pályázatok előnyben részesítik a nemzetközi kapcsolatokat, a közös értékesítéseket.

A német tapasztalat szerint a különböző beruházásokat, akár a gépvásárlást is, ötven százalékban támogatja az unió. Családi János megemlítette: a német TÉSZ-ek adómentességet élveznek, ami hazánkban is megfontolandó lehetne, ezzel segítve az amúgy is nehéz helyzetben lévő magyar gazdálkodókat

A németországi tanulmányúton részt vett Dombi Sándor is. A bősárkányi termelő évek óta foglalkozik zöldségtermesztéssel, tagja a Hanság–Fertőmenti TÉSZ-nek is. Termelői szempontból a technikai fejlettségben és a támogatási rendszerben lát lemaradást.
– A német kollégák már előbb felismerték, hogy a TÉSZ-en kívül nincs élet – mondta Dombi Sándor.

A paraszt tenyere ott is kérges

– Igaz, a gépesítés és a technikai fejlettség terén igencsak el vagyunk maradva és azt hiszem, az ő szintjüket soha nem fogjuk elérni. Persze odakint teljesen más a támogatottsági rendszer, és a gazdák csak a TÉSZ-en keresztül juthatnak hozzá a forrásokhoz, sokkal nagyobb mértékűekhez, mint a magyar termelők. Ám dolgozni Németországban is kell, és a német paraszt tenyere is kérges.

Dombi Sándor végezetül megemlítette: Baden-Württembergben már általános az a szemlélet, ami ellen Magyarországon még mindenki tiltakozik: akármennyit és akármilyen minőségben termel is a gazda, legjobban mindig a kereskedő jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb támogatás juthat a civileknek

A települési civil szervezetek a közösség összetartozását erősítik, a sportéletet szervezik, illetve… Tovább olvasom