Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

A NASA-t is meglepte

Enese–Houston - Futó Péter a NASA-hoz adott be pályázatot a bolygókutatásról, amelyről az USA-ban angolul tartott előadást. A földrajztanár amatőr kutatóként olyan ötletet dolgozott ki, melyre a világ több egyetemén felfigyeltek.

Március végén érkezett haza houstoni látogatásáról a 32 éves enesei Futó Péter. A földrajztanár a NASA Hold- és Bolygókutató Intézete meghívására tartott előadást egy konferencián. A látogatást megelőzően, Futó Péter tavaly ősszel küldte be pályázatát a NASA-hoz, melyben a Föld típusú bolygók keletkezésének egy bizonyos módozatát dolgozta ki.

Futó Péter ötlete jelenleg a világon egyedülálló. A pályázat megtetszett a NASA illetékeseinek, ezt követően hívták meg a világkonferenciára, hogy ott mutassa be a szakmai közönségnek elképzeléseit. Az enesei fiatalember hétéves kora óta hobbiszinten foglalkozik a bolygókutatással, angolul is magánszorgalomból tanult meg. Ötlete iránt a világ több egyetemének szakemberei is érdeklődnek.

– A Föld típusú bolygók keletkezésének több részlete jelenleg nem teljesen ismert, a keletkezés folyamatának egyik lehetséges fázisával foglalkozik a pályázatom, melyet tavaly ősszel dolgoztam ki – mondta el a Kisalföldnek az amatőr csillagász. A kidolgozott ötletet végül tavaly decemberben küldte el a NASA Hold- és Bolygókutató Intézetének, ahol a pályázat nagy sikert aratott. Ezt követően hívták meg Houstonba, az amerikai űrkutatás központjába, egy március 23-tól 27-ig tartó világkonferenciára, ahol a világ kutatóinak „krémje" találkozott.

Futó Péter az amerikai űrkutatás központjában járt azon a világkonferencián, ahol a világ kutatóinak krémje találkozott.
Futó Péter az amerikai űrkutatás központjában járt azon a világkonferencián, ahol a világ kutatóinak krémje találkozott.

A tanácskozás Houston Woodlands nevű városrészében volt és az enesei fiatalember március 24-én, kedden este, angolul mutatta be pályaművét a szakembereknek.

– Több intézmény kutatói, így a zürichi, a coloradói, chicagói és az arizonai egyetem tudósai kerestek meg, de volt érdeklődő a kaliforniai SETI Intézettől is – mondta Péter.  Hozzátette, a negyvenedik világkonferencia vezérfonala a Hold- és a Mars-kutatás jelene és jövője volt. A szakmai előadások mellett meglátogatta a houstoni űrközpontot is.   A Johnson Space Centerben a gyakorló űrrepülőgépet, a világ legnagyobb hordozórakétáját és az Apollo-program irányító központját is megnézte.

A harminckét éves földrajztanár jelenleg a pásztori felnőttkorú fogyatékosok intézetében dolgozik. Ahogy lapunknak elmondta, az értő olvasást hétéves korában tanulta meg, azóta érdekli a csillagászat és a bolygókutatás.

– Hivatalosan sehol nem tanultam ezt a szakágat, ám ez a hobbim, ami szinte minden szabad időmet lefoglalja – mesélte az amatőr kutató. Angolul jól beszél, a szakág legújabb eredményeit olvassa, azokat felhasználja saját kutatásaiban is.

Későbbi terveiről elmondta: továbbra is a bolygókutatással szeretne foglalkozni, egyetemre készül. – A pályázatom felhasználható bárhol a világon, talán az is előfordul, hogy egyéb bolygókutatáshoz is hasznát veszik, hivatkozhatnak az elképzeléseimre – avatott be legtitkosabb vágyaiba a fiatal amatőr csillagász. Hozzátette, ilyen témájú kutatásokban szívesen részt is venne.

 

Olvasóink írták

 • 3. Gery83 2009. április 05. 11:36
  „Gratulálok én is és sok sikert...Valahol,valahogy lehetne erről bővebben olvasni??”
 • 2. Magyarka1 2009. április 04. 06:54
  „Gratulálok!
  Sok sikert!”
 • 1. Goldman 2009. április 03. 20:43
  „Ez eddig mind szép és jó. Mikor lehet erről a teóriáról bővebben olvasni a lapban a sok gyurcsányozás helyett?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elaludt a sofőr? - Baleset Gyóró és Mihályi között

Gyóró - Elaludt a sofőr? Könnyű sérüléssel járó baleset történt csütörtök délután fél négy körül a… Tovább olvasom