Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A narkós az emberben lakik

„ Általános iskolásoknak adott el marihuánát Kapuváron egy iparis diák. A fiatalok szervezetében a teszt kimutatta a drogot. A fogyasztók között volt ipari tanuló és pátzays általános iskolás is” – számolt be a Vasárnapi Kisalföld múlt év decemberében.
Horváth József kortársképző
A veszkényi Horváth József drogkortársképző az eset előtt tartott előadást az intézményekben a kábítószerek káros hatásairól.

– Két évvel ezelőtt kerültem a Kapuvári Családsegítő Intézethez, az Együtt a Családokért Alapítványhoz, ahol egy tanfolyamon a drogkortársképzés alapjait sajátítottam el – mondta az idén érettségiző fiatal.

Fontos a naprakészség

A képzést követően általános és középiskolákban tartott előadásokat, melyek a drogok hatásairól, előfordulásuk gyakoriságáról szóltak. Fontosnak tartja, hogy az előadó naprakész legyen, ezért folyamatosan kapcsolatban van a családsegítő intézettel és úgynevezett szupervíziós foglalkozásokon vesz részt.

– A fiatalok legnagyobb problémája, hogy nincsenek tisztában a drogok hatásaival. Azoktól a kortársaiktól kérdezősködnek, akik már kipróbáltak valamilyen szert.

Horváth József tájékoztató munkát végez, ezért nem tudta megmondani, hogy a diákok hány százaléka használ vagy próbált már ki drogot. A kortársképző szerint a kapuvári térség közepesen szennyezettnek mondható, még lehetne tenni a kábítószerek elterjedése ellen. Mint mondta, a Pátzayban és az ipari iskolában is tartott előadást, de csak lapunkból értesült arról, hogy az iskolákban felbukkant a drog. Megemlítettük az egyik iskola vezetőjének mondatát, miszerint „az üggyel nem érdemes foglalkozni".

Mindenki ügye

– Az igazgatóknak mindig elmondom, a drog nemcsak annak az ügye, aki használja, hanem minden egyes emberé. Hisz bárki kapcsolatba kerülhet a kábítószerekkel. A megelőzés nem a drogosokkal foglalkozik, hanem azokkal, akik még nem nyúltak a szerhez.

Megtudtuk, manapság egyre nagyobb divat, hogy a fiatalok alkoholt és gyógyszert használnak egyszerre. Ezek a legális szerek is okozhatnak azonban függőséget.

– A narkós bent lakik az emberben, és nem az embert, hanem a narkóst kell bántani. Én elmondom, amit tudni kell ahhoz, hogy ne nyúljanak a szerekhez, a döntés azonban az emberek kezében van.

Szertelen Szabadság

Szertelen Szabadság (Szesza) néven nemrégiben Kapuváron indult ifjúsági klub, ahol nem kizárólag a droggal foglalkoznak, hanem önismereti és kommunikációs feladatokat oldanak meg a résztvevők. Jelenleg tucatnyi tagja van a klubnak, de várják a jelentkezőket. A foglalkozások pénteken délután fél háromkor kezdődnek a Kapuvári Családsegítő Intézetben. Jelentkezni előre kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első lépés az elektronikus közigazgatás felé

Sikeres pályázatnak köszönhetően Csorna gesztorságával további hat település önkormányzatánál… Tovább olvasom