Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

A napi tízezer beérkező autós kétharmada gyorshajtó lehet

Kapuvár - Több mint egymillió forintból sebességjelző műszert telepítettek a 85-ös főút városi bevezetőszakaszára. Naponta közel tízezer autót mér a műszer, hatvan százalékuk gyorsabban hajt a megengedettnél.
– Egy, az önkormányzattal közös pályázat eredménytelensége után az egyik hazai biztosítótársaság 1,2 millió forintos segítségével tudtuk felszereltetni azt a műszert, mely a 85-ös főúton Kapuvárra Győr felől érkező autók sebességét méri és jelzi is – mondta Kiss Zoltán alezredes.

Az alezredes tájékoztatása szerint a műszer adatai alapján közel tízezer autó érkezik naponta – működésének eddigi kilenc napja alatt több mint hatvanhétezer járművet regisztrált a berendezés – a megyeszékhely felől Kapuvárra. Sajnálatos, hogy a járművek valamivel több mint hatvan százaléka lassít a sebességjelző figyelmeztetésére és ebben a számban még nincsenek bent azok a – jobbára – kamionok, melyek a kapuvári rendőrkapitány személyes tapasztalatai alapján is a jelző figyelmeztetésére sem veszik le a lábukat a gázpedálról.

A műszert a főút azon bevezetőszakaszára telepítették, ahol a közelben több iskola, óvoda és a buszpályaudvar is megtalálható, a szakaszon lévő gyalogátkelőhely is igen forgalmas. Az eszköz a balesetek megelőzésében igen hasznos lehet.

A Kisalföld értesülései szerint a sebességjelző készülék által mért és kijelzett haladási sebesség valós. Szakemberek szerint a műszer pontos, de nem hitelesített. Mivel a rendszámot nem jegyzi meg, a mért és eltárolt adatok csak statisztikai elemzésekre használhatók.

Megfigyelőkamerákat telepítenek

A képviselő-testület korábban már tárgyalt a városba kihelyezendő térfigyelő kamerákról. A városháza illetékesétől megtudtuk, Kapuvár egy pályázaton nyert 1,5 millió forintot, melyből két bűnmegelőzési rendezvényt és a város bűnmegelőzési koncepciójának kidolgozását is finanszírozták, ám a legnagyobb tétel, kilencszázezer forint a kiépítendő kamerarendszerre megy. Ennek első elemét az Esterházy sétányra telepítik, a központja pedig a helyi rendőrkapitányság épületében lesz.


Olvasóink írták

 • 10. aquila 2008. november 28. 22:30
  „Az én autómnál is pontosan mér. :)”
 • 9. 13.István 2008. november 28. 21:52
  „A müszer Pontosan mér az én kocsimon a sebességmérő pontosan 50km/ó- t mutat mikor pirossal megjelenik azelőtte elhaladó jármű sebessége.50Km/ó. Itt nem az esetleges pontatlanságról van szó
  amely adódhat a kerék átmérőből ,hanen a sebességre vonatkozó szabály betartásáról.
  Akinek nem tetszik az vegyen helikoptert és repüljön a fellegekbe.”
 • 8. Kapuvári 2008. november 27. 21:58
  „SPAN!
  Nézd, nem azt mondtam, hogy nem lehetséges a egyezés, csupán azt, hogy hogyan működnek ezek a ketyerék. Itt Kapuváron sosem lesz hitelesített sebességmérő, és a rendszám leolvasása sem lehetséges engedély- és a lakosság tájékoztatása nélkül, de természetesen nem ilyen célt szolgál a műszer!

  A GPS másvilág, de szintén egy hasznos ketyere! :)”
 • 7. SPAN 2008. november 27. 21:02
  „És hogy lehet hogy több helyen egyezik a mérő az óra és a GPS együtt csak Kapuváron mér 3 al többet a mai mérés alapján.
  hmmmm.??”
 • 6. Goldman 2008. november 27. 18:34
  „Egy nagy rakás szart ér, ha nem hitelesített. Így nem látom értelmét....főleg, hogy a rendszámot sem jegyzi meg...gratula...”
 • 5. Kapuvári 2008. november 26. 20:52
  „SPAN!
  Jobb ha kicsit tájékozódsz az elektronika világában! A sebességmérők ezen példányai X tartományú radarsávval üzemel, azaz az autóra radarsugarakat bocsájt, aminek a periódus idejéből számítja ki(!) a sebességet, és nem méri! A GPS szintén nem pontos, mert számított érték a műholdak 3D-s állásából, míg a tökéletesen valós az autók km-órája, ami természetesen szintén lehet hibás (mert mi tökéletes), de arra kell hivatkozni!
  Nekem a GPS által mért (115200 kbit, legnagyobb átviteli sebességgel) érték 5km/h-val eltér a valós értéktől, ami gyakorlati példára levetítve: ha 90 km/h-val közlekedsz, akkor 85 km/h-s sebessségnek méri, de ha lassabban közlekedsz autóval, akkor van ideje a válaszinformációnak a GPS-be érkeznie, ilyen esetben csak 2 km/h az eltérés, tehát pl. 30 km/h-nál 28 km/h-t vagy egyáltalán nem mutat eltérést a két érték között!

  A műszer tökéletesen jól működik! Én a "színesfém tolvaj bandától" féltem a készüléket, melyet könnyen el lehet tűntetni a "térképről" és jó értéke van egy ilyennek! Kéne egy kamera is a közelbe!”
 • 4. SPAN 2008. november 26. 20:22
  „Ennyi pénzért ROSSZ mérőt felállíttani nevetséges.
  A mérő csal felfelé 4 km/h azért van a rossz statisztika.
  Gratula :-)))
  A Kisalföld értesülései szerint a sebességjelző készülék által mért és kijelzett haladási sebesség valós. Szakemberek szerint a műszer pontos, de nem hitelesített

  Mérve GPS el és órával együtt.”
 • 3. aquila 2008. november 26. 17:25
  „Rossz helyen vannak a képek.
  A másik, csornai testületi ülésről szóló cikkbe kerültek az ide való képek. :)”
 • 2. Kapuvári 2008. november 26. 16:15
  „Természetesen a sebességmérő műszer igen is fontos dolog számunkra kapuváriaknak, hiszen akik itt laknak, tudják, hogy esténként egyesek "gyorsulási versenyt" rendeznek a Penny Parkoló közelében húzódó 85-ös számú főúton. Ezzel a műszerrel kis mértékben, de határozottan "ráijeszt" a vezetőre, aki általában (esetek 67%) rálép a fékre, vagy éppen lassabban közlekedik! Van Magyarországon hitelesített mérőműszer mely kamerával van ellátva a rendszám leolvasására, így ott már készülhetnek trafi fotók!
  Érdekes, hogy VAS megyében majdnem mindegyik faluban van ilyen sebességmérő és ott hatásos is, van eredménye, pl. Vámoscsaládnál 40 km/h-val lehet közlekedni, sebességmérő jelzőhatára is ide van belőve, sőt a GPS készülékekben is fel van tüntetve! Tehát nem 50km/h, hanem 40 km/h!!!
  Gratulálok az önkormányzathoz a készülék szereléséhez és hozzájutásához, remélem még lesz pár városunkban, van rá szükség bőven!!!”
 • 1. P.mester 2008. november 26. 02:18
  „egyet kéne telepíteni a városháza bukszájához is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztettek a csornai kollégiumban

Csorna - Új számítógépeket, informatikai eszközöket, szakköri felszereléseket vásárolt pályázatból a… Tovább olvasom