Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A nagypolitika megmérgezi a kisvárost

A kapuvári képviselő-testület ülésein egyre többször személyeskedő viták zajlanak.
Az ellenzéki baloldal erőpolitizálást emleget, valamint a nagypolitika helyi behozatalát hangoztatja. A jobboldal elkerülhetetlennek nevezi a vitát és a frakciók véleményének markáns képviseletét szorgalmazza.

A kapuvári képviselő-testület ülésein egyre inkább politikai jellegű, személyeskedő szópárbajok zajlanak, noha korábban Biró polgármester mindig azt hangoztatta, náluk a vitákat már a bizottsági üléseken lefolytatják. A vita a költségvetés első tárgyalásán kezdődött és a nemrég lezajlott rendkívüli ülésen csúcsosodott ki.

„ Nem ülünk egy asztalhoz"

Dr. Horváth Ferenc, az ellenzékben lévő baloldali frakció vezetője elmondta: már a vita kezdetekor úgy érezte, a jobboldal egyes képviselői a választások közeledtével az országos politikát hozzák be a testület eddig nyugodt tanácskozásaira. „Már az elején kijelentettem, nem hiszem, hogy a jelenlegi kormány politikáját a kapuvári üléseken kell szidni, nem mellesleg ezáltal bennünket is hibáztatni" – hangoztatta a frakcióvezető. A képviselő kijelentette, bár a város költségvetése nem a legfényesebb, a frakció minden tőle telhetőt megtett annak elfogadásáért, a hiány mérsékléséért.

Ezt arra válaszolta, hogy a jobboldal kifogásolja a pénzügyi bizottság szocialista elnökének hiányzását a bizottsági ülésekről. „A frakciónkban többen főállásuk mellett végzik képviselői feladataikat, néha a másik oldal is tekintettel lehetne erre. Ott több a főállású politikus" – mondta dr. Horváth Ferenc, aki kifogásolja a rendkívüli ülések magas számát, valamint ezek összehívásának módszereit is.

A frakcióvezető szerint a legutóbbi rendkívüli ülésen olyan szintet ért el a személyét és frakcióját sértő megjegyzések száma, ami mellett már nem lehet szó nélkül elmenni. „Már nem a képviselői munkáról volt szó, hanem személyünket érintő megjegyzéseket tettek a másik oldal képviselői" – hangoztatta a frakcióvezető. Úgy véli, ezek után nem tudják a magánéletben sem megtalálni a közös hangot, ezért többé nem kívánnak egy asztalhoz ülni a jobboldal képviselőivel.

Szükség van a vitákra

Magyar Attila, a polgári frakció vezetője szerint a testületen belüli vitákra szükség van. Nem lát arra jelet, hogy ezek a választások közeledtével erősödtek volna fel. „Arra mindenképpen szükség van, hogy az eltérő álláspontok képviselete a testületi üléseken is markánsan megjelenjék, megmutatva a választóknak az elvbéli és gyakorlati alternatívákat" – mondta Magyar Attila. Többször szóvá tették a pénzügyi bizottság elnökének hiányzását. Véleményük szerint ez nem a személynek szól, hanem annak, hogy ebben a pozícióban a költségvetés tárgyalásakor nagyobb odafigyelést várnak a szakbizottság vezetőjétől. „Pontosan azért jutott az ellenzéknek ez az elnökségi hely, hogy ellensúlyt képezzenek a város életét legjobban befolyásoló költségvetés kidolgozásakor" – hangsúlyozta a fideszes városatya.

A baloldal szerint a többségi frakció tagjai behozzák Kapuvárra a nagypolitika módszereit. Erre reagálva Magyar Attila úgy véli, „egy kisváros életében vannak olyan kérdések, melyek esetében nem kerülhetjük ki, hogy tágabb vetületében vizsgáljunk egy-egy kérdéskört, ilyen például a költségvetés, hiszen nem függetleníthetjük magunkat a kormány, önkormányzatokat ellehetetlenítő intézkedéseitől". A frakcióvezető véleménye szerint a többször hangoztatott döntésbeli pártfegyelem sem állja meg a helyét. Erre a legutóbbi rendkívüli ülés adott jó példát, ahol néhány jobboldali képviselő is a frakcióval szemben szavazott.

Végezetül Magyar Attila kijelentette, nem ért egyet a baloldal elhatárolódásával a testület közös programjain. „Mi mindenkivel szemben nyitottak vagyunk, bárkivel leülünk egy asztalhoz megvitatni a város problémáit."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lenne egy új kazánház

A kapuvári képviselő-testület a költségvetés elfogadása után városbejárást
tartott. Tovább olvasom