Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A nagyberuházás egyelőre álom

Az árpási önkormányzatnak a körjegyzőséggel közös intézmények fenntartása nagy terhet jelent, így komolyabb beruházásra egyelőre nem gondolhatnak. Egyedüli mentsváruk a vízi turizmus lehetne – ha a Rába vizét el nem vezetik.
Árpásnak ötven éve még több mint hatszáz lakosa volt, ám lélekszáma az évtizedek alatt a felére csökkent. Ezért a legfontosabb feladat a népességcsökkenés megállítása, a lehetőségek száma azonban csekély. Feller Sándor polgármester szerint az egyik ilyen a falusi és a Rába-parti turizmus erősítése.

A faluromboló politika áldozata

– Az elmúlt évtizedek faluromboló politikája sajnos szinte teljesen tönkretett bennünket. Ma már csak kevesen akarnak szülőfalujukban letelepedni, ezért a gyerekek száma is kevés – panaszkodott beszélgetésünk elején Feller Sándor. – Az iskola Mórichidán van, három község tartja fenn, ám az állam tanulólétszám alapján finanszíroz, ami nagy terhet ró az önkormányzatokra.

A későbbiekben a rohamosan csökkenő létszám miatt az intézmény léte is veszélybe kerülhet. Húszmillió forintos költségvetésünk csupán a közös intézményeink fenntartására elegendő, illetve néhány kisebb fejlesztésre futja belőle: a közvilágítás korszerűsítésére, a hamarosan kezdődő járdafelújításra, a községi rendezési terv elkészítésére. A megyei területfejlesztési tanács pályázatán sikerült olyan gépeket nyernünk, amik a közterületeinek gondozását segítik. A komolyabb kiadások, mint a polgármesteri hivatal bővítése vagy az önkormányzati ingatlanok felújítása, csak pályázati támogatással képzelhető el, ezekhez viszont sokszor az önerő hiányzik.

Nehézkes a tervezés

Árpáson a jövő egyik legnagyobb beruházása a szennyvíztisztító megépítése lenne, ám már a terveztetés, engedélyeztetés is nehézkesen megy.

– Alternatív szennyvíztisztítóban gondolkodunk, ami azt jelenti, hogy egy mesterséges medencében, nyárfás vagy nádas között tisztulna a szennyvíz. Ezután egy mesterséges csatorna vezetné el az immár tiszta vizet. Ha ez megvalósulna, akkor kerülhetne sor a bel- és külterületi utak rendbetételére – magyarázta a polgármester.

„ Képtelen ötlet a Rába lecsapolása"

Feller Sándor kitörési pontként a turizmust említette, de hozzátette: a körülmények egyelőre ismét nem kedveznek az apró településeknek.
– Sajnos a mezőgazdaság, az egyetlen gazdasági ágazat, amely a helyieknek munkát adhat, olyan rossz helyzetben van, hogy inkább elüldözi a faluból az embereket. Ezt tetőzi most a kisposták bezárásának híre, az utolsó pofon pedig a Rába lecsapolása lesz. Ha ezt a képtelen tervet keresztülviszik, akkor az Árpáshoz hasonló parti községeknek nagy kárt okoznak, mert az egyetlen természeti értékünket veszik el tőlünk.

Annak idején, a megyei önkormányzat segítségével építkezésbe fogtunk, az ingatlan az eredeti tervek szerint faluházként működött volna. Ám néhány éve üresen áll az épület, még most is keressük a legmegfelelőbb funkciót, mely lehetne a turizmus, a szociális gondoskodás, vagy egyéb, más irányú vállalkozás. Ugyanígy lehetőségként kínálkozik az egykori, mára megüresedett plébánia, ami igazán patinás épület. Igaz, a tulajdonjog nem tisztázott, de akár az egyház is felhasználhatná, mondjuk idős papok otthonaként.

Falugondnoki szolgálat 2000 óta működik Árpáson. Ennek a gyerekek és az idősek ellátásán túl egyéb haszna is van. A szolgálatnak köszönhetően az érintettek megismerkedhettek például hasonló gondokkal küszködő településekkel, melyekkel rendszeresek a találkozók és a tapasztalatcserék.

Az árpási Árpád-kori templom sok turistát vonz. Ám egy ideje a látogatók hiába keresik legfőbb díszét, a főoltárképet. A vatikáni egyháztörténeti kiállítást is megjárt festmény ugyanis ismeretlen okok miatt nem érkezett vissza eredeti helyére, a Dombiföldre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent fényt hagyott maga után

Negyedszázada, 1978-ban Pannonhalmán halt meg Mécs László. A premontrei pap-költő a negyvenes… Tovább olvasom