Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A nagy vesztes a kisvárosok oktatásügye lehet

Az állami normatívák csökkentése miatt idén Kapuvár közel nyolcvanmillió forinttal, Csorna pedig több mint százhúszmillió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat.

Kapuváron a juttatások csökkentésével, Csornán pedig a színvonal esésével számolnak. Más tartalék már nincs.

– Az idei költségvetésünkben a tavalyi állami támogatásokhoz mérten 77,9 millió forinttal kevesebből kell gazdálkodnunk - mondta a Kisalföldnek Hámori György kapuvári polgármester. Az állami normatívák csökkentésének legnagyobb vesztese a Hanság fővárosában is az oktatás lesz, melynek finanszírozásából 51,5 millió forintot vontak el. A kapuvári polgármester elmondta, a másik nagy vesztes a közművelődés lesz, innen 11,5 millió forintot von el az állam. A kapuvári tűzoltóság 11,2 millió forinttal, a szociális-, gyermekjóléti ellátás négymillió forinttal, a körzeti igazgatás pedig 5,3 milliót forinttal kap kevesebbet az államtól.

Hámori György
Hámori György

– Évek óta arról szól a helyi közélet, hogy a kapuvári büdzsét erőnkön felül próbáltuk stabilizálni, annak ellenére, hogy évről-évre csökkenő normatívákkal számolhattunk. A megvonások minden alkalommal a helyi fejlesztések rovására mentek, ám e mellett a kapuvári intézmények így is 284 millió forintjába kerültek a városházának az állami normatívákon felül. – A jelenlegi elvonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közel 300 milliót még további 51,5 millió forinttal kellene növelni. - jelentette ki a polgármester.

– Tovább keressük az intézmény rendszerben lévő tartalékokat - tette hozzá. Hangsúlyozta, idén nagy felelősség hárul az intézményvezetőkre hiszen a pénzt ki kell gazdálkodni. Hámori György elmondta, vélhetően a nem kötelező juttatásokhoz - úgymint étkezési hozzájárulás- és ruhapénz - kell hozzányúlnunk.

– A helyi költségvetést február közepéig kell elfogadni, egyenlőre nem tudom hogy sikerül az állami elvonásokat kompenzálnunk - jelentette ki a kapuvári polgármester. Mint mondta, idén a kormány nagyon nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat.  Kapuvár több éves takarékossági intézkedései váltak semmivé az év elején. – Célunk idén a túlélés  - mondta Hámori György.


Turi György
Turi György

Hasonló gondokkal szembesült az év elején a szomszédvár, Csorna is. Turi György polgármester sajnálattal jelentette ki: az idei elvonásuk 122 millió forint (a Kapuvárnál nagyobb mérték a több oktatási intézmény miatt szerepel). Ebből az oktatást 46,7 millióval kurtítja meg a kormány, a helyi művelődésből pedig 11,5 milliót vonnak el.

Iskolák: Az elvonások miatt engedni kell a szakmai színvonalból?
Iskolák: Az elvonások miatt engedni kell a szakmai színvonalból?

– Évekkel ezelőtt többen is ellenezték egyik iskolánk egyházi kézbe kerülését. Ismerve az idei normatívaelvonásokat, azt mondom, még szerencse, hogy az egyház biztosítja legalább annak a működését – jegyezte meg keserűen. A csornai városháza ez idáig 320 millióval fejelte meg az intézmények esetében az állami normatívákat, s ezt még a helyi iparűzési adó sem fedezte. Turi György kijelentette, a helyi intézmények esetén mintegy nyolc százalék lesz a megszorítás a tavalyi már elég nehéz évhez viszonyítva. – Már 2007-ben megléptük a létszámcsökkentést, e téren nem látunk megtakarítási lehetőséget, mint ahogy a munkaszervezésben és a bérekben sem – jelentette ki Csorna polgármestere. A költségvetési elvonások fedezetére egyelőre ők is keresik a lehetőségeket. Felmerült az energiarendszer és a fűtés korszerűsítése, ám ennek mértéke messze nem fedezi az elvonásokat. – Egyelőre úgy tűnik, kénytelenek leszünk a helyi oktatás szakmai színvonalából engedni a feladatok csökkentésével – jelentette ki Turi György. 

Olvasóink írták

 • 18. radayrosseb 2010. január 07. 23:19
  „rick: teljesen igazad van, a rádió a reklámbevételekből simán megél, sőt még hasznot is termelhet a városnak. Vajon a Sláger meg a Danubius miért ragaszkodott annyira a frekvenciához? Semmi másért, csak a nagy dohány miatt.

  tornacipő: gondolom, ha bemész a hivatalba valamilyen ügyben, te is azt szeretnéd, ha azt mielőbb elintéznék. Na, ehhez ügyintézők kellenek. Szerintem fogalmad sincs, hogy egy polg.mesteri hivatalnak mennyi és főleg mennyi fajta ügyet kell intéznie. Azt, hogy ki milyen jó munkaerő, döntse el a főnöke. Egyébként meg büdös a dorgó. Bűzlik a rosszindulattól.

  Ja, és sem én, sem semelyik családtagom nem az önkormányzat alkalmazottja. Még mielőtt...”
 • 17. rick 2010. január 07. 21:35
  „16.

  Az oktatás finanszírozása nem önkormányzati feladat, hanem állami. Állam egyre kevesebb pénzt ad, kérdezd meg miért. Önkormányzatok így is hozzátesznek rendesen a működéshez a helyi adóból. Abból, amiből inkább fejleszteni kellene.

  A rádió ha kicsit is jól csinálják lazán eltartja magát és még szólni is tudnak a környéken élőkhöz.

  A tervezett "fellocsolt placc" elven készülő jégpálya filléres tétel, víz kell hozzá, hideg, meg pár ember segítőkészsége. Többszáz korizni vágyó örülne neki, még ha te nem is.”
 • 16. tornacipő 2010. január 07. 16:44
  „kapuvári képviselő urak, hogyan van az, hogy oktatásra nincs pénz, szakköröket és nyelvórákat szüntettek meg, elveszitek az étkezési hozzájárulást és a ruhapénz, de önkormányzat rádióra, és önkormányzati jégpályára van pénzetek?
  esetleg, ha elküldenétek néhány "jó munkaerőt" a városházáról, már azzal is spórolhatnátok”
 • 15. kackac 2010. január 07. 14:56
  „Még senki sem emlegette a kórházat és a betegeket kifosztó, eszközöket ingyen használó, saját zsebet jól megtömködő orvosokat?
  Dobják össze ők az a pár millát, csókolom.
  kackac”
 • 14. miro132 2010. január 07. 13:12
  „Kicsit elszamoltam magamat. Szoval a teljes 122000000 hiany havonta 1100ft/fo 10000emberrel szamolva. Ha ennek a hianynak egy reszet a lakossag at tudna vallalni mondjuk 400ft/fo (1200ft/csalad/ho) a maradekot a varosban mukodo vallalkozasokon kellene beszedni es a kornyekbeli telepuleseket akik erintettek a temaban is meg kellene keresni.. szoval szerintem az igazi csornaiak valodi lokalpatriotak es ilyen helyzetben bele nyulnak a zsebukbe es hozzajarulnak a kozos dolgainkhoz legyen szo korhazrol vagy iskolakrol...”
 • 13. qeu 2010. január 07. 13:09
  „felsőszeri!
  Hát nem vagyunk azonos hullámhosszon, de tudomásul veszem az érvelésed, de kitartok a véleményem mellett.”
 • 12. miro132 2010. január 07. 12:34
  „Kedves #7

  Ha kiszamolod a mostani hianyt (46milla) es azt elosztod 10.000 fovel es 12 honappal akkor 380ft rol beszelunk havonta amit ossze kellene dobni.
  Ez kb fel doboz cigaretta ara es nem sokkal tobb a megboldogult vizit dijnal. Nem hiszem hogy egy csaladot nyomorba dontene havi 1000ft amit arra aldozna hogy legyen egy korhaz a varosban.
  Ha nem akarunk adozni havi 1000ft a korhazert akkor dobjuk ossze onkent ezt a havi 1000ft csaladonkent! Ne csak sirjunk de tegyunk is valamit vegre nem ?”
 • 11. felsoszeri 2010. január 07. 12:22
  „qeu!

  Azt, hogy a megye átvegye ezeket az intézményeket, arra vajmi kevés esélyt látok, minden megyei intézménynél közel 10%-os forrásmegvonás történik a következő költségvetésben. Arról nem is beszélve, hogy amióta (tavaly) elvették a megyék egyetlen komoly bevételét (illetékek), azóta a megyék is csak éppen hogy vegetélnak. Gondolj bele, milyen komoly bevétele van egy megyének?

  Persze, az intézmények színvonalán lehet vitatkozni, de ahogy esik a középfokú oktatás színvonala, úgy esik az érettségi, egyetemi felvételi követelmény, és maga az egyetemi oktatás színvonala is. A"jó" tanulók eddig is a megye 3-4 gimnáziumába mentek.

  Azt is érdemes azért megfontolni, hogy amennyiben ezekez az intézményeket be kell zárni (márpedig a megye nem veszi át, ebben biztos lehetsz), akkor hány tanári állás szűnik meg? Az majd persze megint az önkormányzat fejére hullik vissza, hogy hány embert elküldtek.

  Én azt gondolom, hogy az intézményeket (természetesen az ésszerűség határán belül) igenis meg kell tartani.”
 • 10. qeu 2010. január 07. 11:31
  „felsőszeri!
  Azt, hogy középfokú intézményt nem tart fenn egy város, mert nem tud az egy probléma, de ha egy kicsit is körüljárnád a dolgot, láthatnád, hogy e lépést már sok városi rangú Önkormányzat meglépte az országba és érdekes módon az átvevő megyei önkormányzatok nem nagyon zárogatták ezeket be. A hozzászólásában pedig, ha rejtve is, de bele van írva, ha nem tartja ezeket fenn Csorna, akkor ezeket bezárják.
  Ezen túl, mivel nincs felvételi - a megyében összesen Csorna és Kapuvár érintett - így a színvonal is elmarad az elfogadhatónak tartott színvonaltól pl. gimnáziumba. Miért kell magunkat becsapni azzal, hogy minden szép és minden jó, amikor a közgáz szakra 1-es és 2-es matekkal be lehet jutni. Miért ámítjuk magunkat, diákoz, szülőket? Ettől jobb lesz?
  A jó tanulók pedig eddig sem Csornára jártak - szülői pénztárcát nem kímélve -, már vagy 15-20 éve, ha csornai, ha környékbeli. Itt utoljára akkor volt igazán nívós oktatás, amikor még volt Óvónőképzés - volt felvételi -, mert ekkor a gimi is jó volt, de ez a 80-as évek végén és a 90-es évek legelején volt.
  Csornán mi bírja maradásra a fiatalságot? Ezt én nem is mertem volna leírni ui. ezen intézmények nem, szórakozó helyek nem, semmi sem, de ezt is tudja 10-15 éve mindenki.
  Hát ezen kellene elgondolkodni.
  Amúgy meg nem jó, hogy a fejlesztésekre fordítandó/célú pénzekből - kötvény, stb - működésbe kell súlyos tízmilliókat beleölni. Ugye ez abszolúte nem helyes.
  Na ezeken kell elgondolkodni, addig amíg nem késő, mert pl. a Kórház ha bedől, akkor nem a szavatokon múlik, hogy ki mit akar csinálni, hanem ekkor ezt megmondják és az adósságát ki lehet a kötvényből fizetni azonnal.”
 • 9. reális 2010. január 06. 20:44
  „hajracsorna! Sajnos töled mást is elvettek, és pontosan ezért nem érted meg,hogy a Kádár korszaknak vége lett 20éve!”
 • 8. tettes 2010. január 06. 19:54
  „De abban benne van a "tett"!!!!De eddig tett itt valaki valamit akinek ez dolga lenne?.Alkotmány ellenes!!!Naés,más nem az.?Had ne soroljam jó...”
 • 7. Goldman 2010. január 06. 18:50
  „miro132: sorban.....

  Én néztem a cnn-t is meg a bbc-t is, de egyikben sem szerepelt, hogy arrafelé mennyien lopják az állam pénzét és mekkora végkielégítéseket vesznek fel három havi munka után, ahogy az sem, hogy sumákolás lenne minden körül.

  Adóztasd meg magadat jobban vagy ajánlj fel önként néhány általad kidobhatónak vélt százezret, úgy, hogy a családod is érezze meg még húsz év múlva is, hogy micsoda felelőtlen gondolataid vannak!

  Én meg mintha már láttam volna ezt a fotót!

  tettes: és akkor valóban te lennél a tettes...”
 • 6. tettes 2010. január 06. 17:52
  „Szerintem el kell zárni a 85-86-os utakat,s csak akkor kinyitni az átmenő forgalom elött,ha a kormány fizet.Hogy jogtalan?Kit érdekel.....”
 • 5. felsoszeri 2010. január 06. 17:46
  „Ha a hasonló méretű városok, mint Kapuvár és Csorna, feladják azokat a nem kötelező feladatokat, mint például a Kórház, vagy a középiskola, vagy a művészeti oktatás, akkor mi különbözteti meg őket egy átlagos falutól? Miért nevezik városnak? (Egyébként a várossá nyilvánítás egyik feltétele többek között a plusz feladatok bizonyos szintű ellátása.)

  Akkor gyakorlatilag ezek a települések egy falusi színvonalat szolgáltatnának, csak a lakosságszám különböztetné meg őket.

  Ha feladják a középfokú intézményeket, akkor azok a diákok, akik a térségből ide járnak, messzebbre kell, hogy menjenek, ez is a szülők pénztárcáját terheli, arról nem is beszélve, hogy mi bírná maradásra a fiatalságot?

  A multik plusz megadóztatása persze jól hangzik, csak ehhez bizony meg kellene adni kormányzati szinten az önkormányzatnak azt a hatáskört, hogy ilyen adót ki tudjon vetni, mert ez most nincs. Sőt, a multik a kormány szent tehenei, mindenkit sarcolnak, csak őket nem. Az a politika, amelyik a multikat a legnagyobb kedvezményben részesítette, csak azért, hogy munkahelyeket teremtsenek, vezetett oda, hogy bérrabszolgává züllesztette a lakosság nagy részét, tönkretette a kis és középélelmiszerboltokat, és nem mellesleg tönkretette a magyar beszállító kistermelőket, mert a multi nem a kistermelőtől vesz, pláne nem a magyartól. A multi ráadásul az extraprofitját nem Magyarországon adózza le.

  Ezeken kéne egy kicsit elgondolkodni -”
 • 4. mazsi 2010. január 06. 17:18
  „majd a viki rendbetesz mindent ha-ha-ha...”
 • 3. miro132 2010. január 06. 13:01
  „Hajracsorna : szerintem nezz bele a CNN be vagy a BBC be :) Ekkor talan benned is tudatosul az hogy valsag van az egesz vilagon.

  Qeu: igen iagazd van szerintem is. Mi lenne ha az onkormanyzat kivetne valami extra adot a lakossagra es a vallakozasokra is azert hogy fedezze a kiadast bevetel oldalrol? Szerintem a Tesco, Spar, Plusz es a tobbieket meg lehetne sarcolni erre a par millara. Meg sem ereznek :)

  Turi ur a kepen sokkal szimpatikusabb mint a regi kepeken. Uj zako es az apolt bajusz teszi >)

  /m”
 • 2. qeu 2010. január 06. 11:58
  „Sajna úgy néz ki, komolyan el kell gondolkodni a nem kötelező feladatok fenntartásán.
  Ide tartoznak a közéfokú oktatás, művészeti oktatás, Kórház, stb fenntartás is és ha jól olvasok a sorok közt - "( a Kapuvárnál nagyobb mérték a több oktatási intézmény miatt szerepel)."
  Ezek szerint részben a középfokú oktatás, részben a művészeti oktatás és részben a kötelező feladatok okozzák a hiányt.
  Energia megtakarítással nem lehet éveken keresztül számolni, hisz jövőr az idei lesz a bázis és szerintem az áremelésekkel nem is realizálható nagyobb megtakarítás.
  Mindezekhez jön sajnos a Kórház és kész.
  Egyházi iskola megítélése azért nem egyértelmű, de nagy segítség az biztos. Nekem azért eszembe jut az, hogy pár éve a művészeti oktatásért harcolt az egyház, meg az iskola, majd amikor a normatívákat csökkentették gyorsan vissza is adta a városnak, nyögje Ő az egészet. Fair megoldás volt!
  Az oktatás színvonalán csökkenteni az alapfokú iskolákban meg már eddig is veszélyes volt, hisz az mind szinvonal rovására ment és megy, nehéz lesz gyenge színvonallal jól felvételizni és jó iskolába bekerülni, vagy mindenki maradjon a csornai középiskolákban - nem kell felvételi saknos -?!
  Sajnos nehéz döntések várnak a képviselőtestületre.”
 • 1. hajracsorna 2010. január 06. 11:35
  „Nagyszerű hír ez, így év elején!

  Elvették a vasútvonalainkat. Elvették a kórházainkat. Elvették a kispostáinkat. Elvették a művészeti iskoláinkat. Elvették a kisvállalkozók megélhetését. Elvették a közbiztonságot. Elvették a nyugdíjakat. Elvették a fogyatékos emberek méltóságát. Elvették a nemzeti öntudatunkat. Elvették a jövőbe vetett hitünket.

  Most elveszik a maradék iskoláinkat, könyvtárainkat, művelődési házainkat, bölcsődéinket, idősek ellátását, tűzoltóságot, mentőket, rendőrséget. Mi marad hátra? Felszedik az utakat, hidakat is?

  Köszönjük Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Molnár Csaba, Papp József, Tóth Tiborné, Kránitz László, Neupor Zsolt! És köszönjük Zuschlag, Hunvald, Gál, Deme elvtársaknak és minden cinkosuknak is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A faluházba költözött a községi óvoda

A pályázatok jegyében kezdődött az új esztendő Kónyban. Fejlesztenek az óvodában, a polgármesteri… Tovább olvasom