Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A muzsikusok hozzátartoztak Csorna mindennapjaihoz

A csornai cigányzenészeknek állít emléket Nyári Tibor nyugdíjas szabómester ajándéka a csornai múzeumban. A híres Cserfői Ödön prímás zenekarát ábrázoló felvétellel lepte meg az intézményt támogató alapítványt.

Értékes felvétellel gazdagodott a csornai múzeum gyűjteménye. Nyári Tibor nyugdíjas szabómester „fotóarchívumát" rendezgetve bukkant rá egy 1948-as fényképre, mely a híres Cserfői-cigányzenekart örökíti meg. Első gondolata az volt, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé teszi.

– Csornán az elmúlt évszázadban számos jó nevű cigányzenekar muzsikált – újságolta Nyári Tibor. – Magam is zenészcsaládból származom, így közelről ismerhettem a muzsikusokat. Úriemberek, igazi művészek voltak mindannyian. A község vendéglőiben, kávéházaiban mindennap felcsendült a nóta. A második világháború előtt például négy banda is húzta. Farkas Géza az Erzsébet kávéházban, Lázár Misi a Koronában, Rezes Farkas Mihály az egykori Csiszár vendéglőben játszott, Bakonyiék a Krausz kávéházban zenéltek. 1948-ban érkezett Csornára a híres cigányprímás, Tatatóvárosi Cserfői Kopri Csecse Ödön. Dönci bácsi a Koronában muzsikált, igazi művész volt. Hatalmas repertoárral, emberismerettel rendelkezett. Róla és zenekaráról készült a fénykép, melyet megtaláltam gyűjteményemben.

fotót V. Szalontay Juditnak adta át.
Nyári Tibor az értékes fotót V. Szalontay Juditnak adta át.


A 81 esztendős Tibi bácsi úgy gondolta, a csornai múzeumban a helye a felvételnek, hiszen a cigányzenészek éppúgy hozzátartoznak a település múltjához, mint a paraszt- vagy polgárcsaládok, iparosok és értelmiségiek. A képet Vörös Olivér retusálta, kinagyította, Nyári Tibor pedig örömmel adta át V. Szalontay Juditnak. Az intézmény nyugalmazott igazgatója, a Csornai Múzeumért Kulturális Alapítvány elnöke elmondta: az értékes felvételnek valóban helye van gyűjteményükben. Egy kis történetet is megosztott.

– A Kokas család kéziratos naplójában olvastam, hogy a kórházalapító Kokas doktor és Kokas Mihály, az Esterházy-uradalom gazdatisztje szívesen mulattak cigányzenészek társaságában. Feljegyezték például, hogy Kokas Mihály mulatás közben halt meg. Nyári Tibor ajándéka a neves csornai családokról szóló fotósorozatot gazdagítja. Tervezzük, hogy a képeket egy kiadványban adjuk majd közre – fogalmazott a szakember.

Olvasóink írták

  • 2. taryt 2012. február 02. 18:16
    „Tibi bácsi sokszor szerepel az újságban, de szívesen olvassuk. Mindig olyan dolgokról mesél, amikre már csak nagyon kevesen emlékeznek. Minden tisztelet az övé, hogy ennyi idősen is fontosnak tartja, hogy átadja azt a sok emléket, amit átélt, és amikre szívesen gondol vissza. Szívesen olvassuk visszaemlékezéseit, remélem, még tartogat a tarsolyában hasonló témákat. Jó egészséget neki, még sokáig üldögéljen a kis műhelyében.”
  • 1. Jerry 2012. január 31. 14:32
    „Köszönet Nyári Tibor úrnak a megtalált fényképért.Én még emlékszem Dönci bácsira,aki a régi,az igazi Korona vendéglő külön termében játszott.Az ajtó mellett volt egy kis dobogó azon volta cimbalom,és Dönci bácsi hegedüvel járt a fehér abroszos asztalok közt,a törzsvendégeknek fejből tudta a kedvenc nótáját.A fiatalok is be ültek sokszor hallgatni a játékát egy kismálna mellett,mert akkoriban tényleg nem szolgálták ki a 18 éven aluliakat mással.Kint egy tábla is a falon, hogy a helyiségben 21 óra után 16 éven aluliak csak szülői kisérettel tartózkodhatnak.Akoriban az Erzsébet presszónak is volt saját zenekara,és a telefonközpont helyén lévő Borharapó nevű becsületsüllyesztőben is zenakar játszott.Akkoriban Csorna olyan város volt, ahova a környékről szórakozni, vásárolni, dolgozni jártak be az emberek.Köszönjük Nyári Úrnak, hogy ezzel a fényképpel is felidézte azt az időt,amikor még volt egy szép városunk,mely nem arról volt híres, hogy milyen botránysan vislekednek "választott" vezetői.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar kultúrát ünnepelték Csornán

Magyar Tájak Magyar Táncok címmel, a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartottak rendezvényt Csornán… Tovább olvasom