Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

A múzeumi másolás a fazekasság halála

Ángyán Csilla munkáival az elmúlt hetekben Németországban ismerkedhettek meg az érdeklődők, de ott lesznek alkotásai a páli perecfesztiválon is.
Három gyermeket nevel, háztartást vezet, műveli a szakmáját, miközben elnyerte a „A népművészet ifjú mestere" és a „népi iparművész" kitüntető címet. A napokban Németországban mutatkozott be.

Ángyán Csilla az érettségi után gyakran megfordult a híres fazekasdinasztia egyik tagjának, Völcsey Józsefnek a csornai műhelyében. Az ottani élmények meghatározták az életét. A mester biztatására Kaposváron tanulta tovább a fazekasságot, ahol 1992-ben szerzett oklevelet. A szakmai gyakorlatot a híres döri fazekasközpont egyik jeles mesterénél, Völcsei Lajosnál töltötte. Így a csornai és döri stílusú népi fazekasság mellett más tájegységek hagyományait is megismerte. Aztán 2004-ben, immár édesanyaként a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatán elnyerte „A népművészet ifjú mestere" kitüntető címet, tavaly pedig – miután eredményesen szerepelt a Hagyományok Háza pályázatán – népi iparművész lett.

– Ez egy rangos elismerés, úgy tudom, a fazekasok közül rajtam kívül két kolléga kapott ilyet a megyében. Örülök neki, hisz vannak olyan kiállítások, vásárok, ahová csak népi iparművészeket hívnak – mondta Csilla, aki mint fogalmazott, a jövőben is marad a népművészetnél, olyan tárgyakat készít, amelyek a hagyományokból merítkeznek. Ugyanakkor igyekszik a mai igényeknek megfelelni, a lakásokba, konyhákba használható tárgyakat készíteni. Szerinte ha a fazekasok csak múzeumi tárgymásolatokat készítenének, az előbb-utóbb a szakma halálát jelentené.

– Első a család, a maradék idő az alkotásé. Mindhárom gyerek iskolás, velük foglalkozni kell, s ezt a feladatot nem is szeretném átruházni. Ez most egy csendesebb időszak, csak annyit vállalok, amit el tudok végezni – fűzte hozzá Csilla. Végezetül megjegyezte: tapasztalata alapján Csornán lenne igény arra, hogy a gyerekek szakkör keretében ismerkedjenek a fazekassággal. A szakkör vezetését szívesen vállalná megfelelő intézményi háttérrel.


Haszonits József
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikertörténet az ipari park

Csökkenő foglalkoztatással, növekvő cégszámmal és több mint kétszázmilliós fejlesztéssel zárta az elmúlt évet a kapuvári ipari park. A kft. élén nemrég vezetőváltás történt. Tovább olvasom