Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A művelődési központ jövőjéről

Hogyan működhetne hatékonyabban a város művelődési központja? – erre a kérdésre keresik a választ ma délután a kapuvári képviselő-testületi ülésen. A javaslatok és szakértői vélemények már rendelkezésre állnak.

A kapuvári képviselő-testület ma délutáni ülésén tárgyalja a város közművelődési koncepcióját. Bármilyen határozat születik is, az a Rábaközi Művelődési Központ sorsát hosszú távon befolyásolja. A döntést szakértői vélemények és javaslatok segítik. A lehetséges megoldásokat Hámori György, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke vázolta fel a Kisalföldnek.

– A testületben – látva a költségvetési nehézségeket – már tavaly felmerült a gondolat, hogy intézményhálózatunk működését felül kell vizsgálni – kezdte Hámori György. – Első körben a közművelődési intézményeket vettük górcső alá, annál is inkább, mivel az elmúlt években olyan folyamatok indultak meg a Rábaközi Művelődési Központban, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Jó néhány civil szervezet ugyanis innen áttette székhelyét más helyszínekre és kezdett önálló életet. Például a fúvószenekar, a Big Band együttes és a néptáncosok is elköltöztek, noha szervezetileg a művelődési házhoz tartoznak, sőt, támogatásukat is annak költségvetésébe építettük be.


 A felülvizsgálattal két szakértőt bízott meg az önkormányzat, akik szakmai és gazdasági szempontok alapján végezték munkájukat. Erre azért is szükség volt, mert az intézmény működési kiadásait az állami támogatáson felül még a városi költségvetésből is ugyanakkora összeggel kell megfejelni. Ez tavaly mintegy húszmillió forintot jelentett.

– A közművelődési koncepció megvalósításában legfontosabb szerepe a művelődési központnak lenne – folytatta a bizottság elnöke. – A szakértői vizsgálat több megoldást is javasol az intézmény továbbműködtetésére: egyik lehet, ha az önkormányzat maga alakít egyszemélyes közhasznú társaságot (kht.), amely üzemelteti a házat. Megfelelő lehet, ha egy külső, az önkormányzattól független kht.-t bízunk meg a működtetéssel közművelődési szerződés alapján. A harmadik javaslat pedig egy általános művelődési központ létrehozása, vagyis valamelyik önkormányzati intézményhez való integrálása. Persze a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy minden marad a régiben, de a hatékonyabb működésre akkor is megoldást kell keresni.

Hámori György elmondta: bármelyik javaslat mellett döntsön is ma délután a képviselő-testület, külön kell foglalkozniuk a városi könyvtár sorsával, amely jelenleg a művelődési házhoz tartozik. A jelenlegi törvényi szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé, hogy ennek az intézménynek a működtetését az önkormányzat „kiadja a kezéből".

„A Rábaközi Művelődési Központ író-olvasó találkozói kiemelkedően magas színvonalúak, érdekesek, viszont a színháztermi rendezvényeknél egyértelműen veszteség mutatható ki. Ez leginkább a szervezőmunka hiányosságairól árulkodik."

Hámori György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisipart a fodrászok jelentik

A Rábaköz legkisebb településein szinte teljesen eltűnt a szolgáltató jellegű, kisipari tevékenység.… Tovább olvasom