Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A munkaügyi bírósághoz fordult a főorvos

A csornai Margit Kórház szakmai munkájáról szóló előterjesztés megtárgyalása helyett egy munkaügyi döntés miatt kirobbant vita uralta a képviselő-testület ülését. A téma Vályi főorvos osztályvezetői felmentése volt.
Rövid, bensőséges ünnepséggel kezdődött Csorna képviselő-testületének októberi rendes ülése. Gyémántdiplomát vehetett át Pődör Pálné nyugalmazott pedagógus. Napirend szerint a Margit Kórház szakmai munkájáról szóló beszámolóhoz dr. Krizmanich Mária igazgató főorvos szóbeli kiegészítést fűzött.

Veszélyeztette a Kórház működését?

Hangsúlyozta, hogy a Kórház az egyre romló finanszírozási és gazdasági körülmények között is megtartotta betegeit, sőt, az illetékességi területen kívülről is érkeznek gyógyulni vágyók az intézménybe. Dr. Krizmanich Máriától Maurer János képviselő azt tudakolta, miért mentették fel dr. Vályi Pétert, a belgyógyászat osztályvezető főorvosát. A igazgató azt válaszolta, hogy dr. Vályinak az osztályvezetői megbízatását vonta vissza, amihez joga van. Döntése okaként elmondta: a főorvos kijelentette, hogy a kardiológián nem állnak rendelkezésre a személyi és tárgyi feltételek. Többször hangoztatta, hogy ha nem teremtik meg a feltételeket, elhagyja a Kórházat és vele együtt távoznak az osztály orvosai.

Ezzel szerinte olyan hangulatot teremtett, ami veszélyeztette a Kórház működését. Ügyelni kell a Kórház jó hírnevére és működőképességének fenntartására, ezért az igazgató úgy vélte, köteles volt visszavonni az osztályvez etői megbízást. Kapui Ferenc és Maurer János a Kórházban folyó rezidensképzést firtatta, Háncs Károly a sebészeti osztályon szerzett személyes tapasztalatai alapján elismeréssel szólt a Kórház gyógyítómunkájáról. Képviselőtársa véleményét megerősítette Kovács Tamás. Horváth János Zoltánné azon véleményének adott hangot, hogy sajnálná, ha Vályi főorvos elhagyná Csornát.

KisKórház is csak ágyszámra lehet kicsi

Szót kapott dr. Vályi Péter is. Felidézte, hogy amikor 1995-ben az igazgató felkérésére Csornát választotta, magasabb beosztásra is kapott ajánlatot, megvédhette volna kandidátusi disszertációját, de mégis a gyakorló betegellátás mellett kötelezte el magát. Az volt a célja, hogy a kisKórház ágyszámra lehet kicsi, de szakmailag nem. Szakmai kapcsolatai alapján 1995-ben sikerült elérni, hogy a csornai Kórház – a győri mellett egyedül – bekapcsolódhatott a képzésbe és a kardiológus szakorvosok az intézményben tölthetik a gyakorlati időt.

A belgyógyászat csaknem teljes akkreditációval rendelkezik a szakorvosképzésben. Működik az orvostovábbképző klub, a kardiológusok és a háziorvosok is a Margit Kórházban vehetnek részt gyakorlaton. Csorna regionális továbbképző központ. Vályi doktor a személyi és tárgyi feltételek hiányosságairól szólva közölte, ezek romlását folyamatosan jelezte az vezetésnek. Elmondta: nyertek a szakmai pályázatokon és a pénzből az osztály bevételét próbálták növelni. Bejelentette, hogy a munkaügyi bírósághoz fordult az ügyben.

Maurer János az intézmény vezetőjét tette felelőssé a kialakult helyzet miatt. Kapui Ferenc azt mondta, okos kompromisszumot kell kötni és a pénzt műszerekre kell költeni, nem munkaügyi perre. A csornai Bóna János dr. Vályi Péter régi ismerőseként kért szót, aki annak idején „jó fogásnak" nevezte a főorvos Csornára invitálását. Úgy vélte, tüzetesen meg kell vizsgálni, hogy mi vezetett idáig. Szerinte a főorvos konkrét érvekkel adta elő mondandóját.

Papp József a vita zárásaként azt mondta, mindenkinek az az érdeke, hogy a Kórház működjön. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egy személyi döntés eluralta a szakmai munkáról szóló napirend tárgyalását. Hozzátette, a munkáltatói döntést az a vezető hozta meg, akinek ahhoz joga volt, azt a képviselő-testület nem tudja megváltoztatni. Ám remélte, hogy kompromisszum születik az ügyben.

Végezetül a képviselő-testület határozatban fejezte ki köszönetét a Margit Kórház dolgozóinak az eredményes munkáért.
A belgyógyászat-kardiológia új osztályvezetője dr. Debreczeni Kálmán, aki elődjéhez hasonlóan szintén Győrből érkezett a Margit Kórházba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ingatlaneladás az aranytartalék

Van, ahol aranytartalékként kezelik az önkormányzati épületeket, másutt… Tovább olvasom