Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A munkanélküliségre keresik a megoldást

A munkanélküliség kezelése, a környezetvédelmi program, a mezőőri szolgálat felállítása és a városi vezetők tiszteletdíjának megállapítása voltak a fő témái a kapuvári képviselő-testület hétfői ülésének.

Gyárbezárások miatti válság

Válságot okoztak a kapuvári munkaerőpiacon a ringás és a Rába-gyári elbocsátások, ezért a hétfői képviselő-testületi ülésen a városatyák a probléma kezelésére igyekeztek megoldást találni. Szó volt még a város környezetvédelmi programjáról, illetve a törvénynek megfelelően rendezték a település vezetőinek illetményét, illetve tiszteletdíját is.
Illés János, a megyei munkaügyi központ kapuvári kirendeltségének vezetője arról számolt be, hogy válságot okoz a város két nagy foglalkoztatójának bizonytalan helyzete és az ezzel járó elbocsátási hullám. Igaz, vannak szabad munkahelyek Sopronban, Csornán és Győrben, de az ingázást nem mindenki tudja vállalni.

A kirendeltségvezető arra biztatta a képviselőket, hogy igyekezzenek munkahelyteremtő vállakozásokat csábítani a városba, ami enyhítheti a gondokat. Illés János kiemelte, hogy irodájuk európai uniós mintakirendeltségként működik, ami lehetővé teszi, hogy a munkavállalók nemcsak hazánk, hanem az összes tagállam ajánlatát is megtalálhatják rendszerükben, ugyanúgy a munkáltatók is megismerhetik a nemzetközi munkaerő-piaci helyzetet.

Legyen ügyfélszolgálati iroda!

Az Égáz Rt. tevékenységét tárgyaló napirendnél Kóczán Zoltán a kapuváriak igényét tolmácsolva arra kérte a cég vezetőit, hogy a városban állítsák vissza az ügyfélszolgálati irodát, ahol legalább hetente egyszer fogadják a fogyasztókat. Salfer Károly műszaki vezető ígéretet tett arra, hogy a javaslatot továbbítja a vállalat kereskedelmi igazgatóságához. Az ülésen a képviselők felülvizsgálták a település környezetvédelmi programját és megállapodtak abban, hogy környezetvédelmi szempontból előtérbe kell helyezni a hulladéklerakó megépítését, az illegális lerakók felszámolását, a levegőszennyezés és a Kis-Rába állapotának kérdését.

Ismét napirenden volt a mezőőri szolgálat felállítása, ami újra és újra előkerülő témája a kapuvári testületnek. Borsodi Tamás jegyző tájékoztatása szerint a szolgálat működéséhez legkevesebb ötmillió forint szükséges, amit részben az önkormányzat, részben a termelők fedeznének. A felszólaló képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a gazdálkodók nem hajlandók a díj fizetésére, úgy az a városi költségvetést terheli. A kérést végül elnapolták azzal a döntéssel, hogy közvélemény-kutatást kell tartani a gazdák között és a mezőőri szolgálat előzetes költségvetését is át kell gondolni.

Nőtt az illetmény

Az ülés hátralévő részében a polgármester illetményét, az alpolgármester és a képviselők tiszteletdíját állapították meg. Eszerint dr. Biró Péter fizetése január elsejétől 429 ezer forint lesz, Cserpes András tiszteletdíja pedig 148.500 forintra emelkedik. A képviselői tiszteletdíj is változott Kapuváron, 72.600 forintra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Acsalag több tízmilliós terveket dédelget

Acsalag fejlődni akar. Az önkormányzat vezetői több tízmillió forintot szeretnének elkölteni az… Tovább olvasom