Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A munkában nem a lakóhely számít

Ivanics Ferenc, a 6-os számú választókörzet fideszes országgyűlési képviselője úgy szeretne dolgozni, hogy 2006-ban is szavazhassanak rá a választók. Mindezt a Kisalföldnek adott interjújában jelentette ki és hozzátette: fontosnak tartja a fejlesztéseket és ezért emeli fel szavát a kistelepülésekért.

A Ringa közös siker

Nem volt könnyű megfelelő időpontot egyeztetnünk a beszélgetésre. Országgyűlési vagy megyei alelnöki munkája ad több feladatot?
– Sok munka van továbbra is a megyei közgyűlésben, ám azzal, hogy már nem elnökként, hanem alelnökként dolgozom, elmélyültebben tudok a parlamenti dolgokkal foglalkozni. A feladataim mások, mint korábban, de sajnos a családommal ugyanúgy keveset találkozom, sokkal többet szeretnék együtt lenni velük.

– Tavaly augusztusban derült ki, hogy tulajdonosa bezárja a kapuvári húsgyárat, ami végül is nem következett be és az üzem sorsa is rendeződött. Mekkora szerepet tulajdonít ebben saját magának?
– A Ringa-ügyet közös sikerként könyvelhetjük el, ilyen szép összefogás azt hiszem, ritkán fordul elő. Az a testület, amely a hír hallatán kezdeményezésemre összeült, pártoktól függetlenül volt teljes. Mindenki képviseltette magát: a város vezetői, a gyár dolgozói és a helyi gazdák. Ahogy haladtunk előre, úgy derült ki, hogy a minisztérium nem nagyon akar mozdulni, ezért egyre nagyobb erőket kellett bevetni, de tiszteletben tartottuk a dolgozók érdekeit és folyamatosan egyeztettünk.

Biró Péter kapuvári polgármester egy későbbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a válság idején csak akkor lépett be a politika, amikor a gondok már megoldódni látszottak.
– Egy önkormányzati testület is politikai testület. Azt hiszem, a sikerben mindenkinek része van, egyetlen embert emelnék ki, Pászli Tibor szakszervezeti vezetőt, kitartását és szervezőkészségét.

– A lehető legtöbbet sikerült kiharcolniuk?
– A gyár működik, bár nem lett szép vége a történetnek, mivel az előző tulajdonos a gyárrombolások idejére emlékeztető módon vonult ki. Az, hogy új tulajdonos van, mindenképpen azt mutatja, hogy a kapuvári üzemnek van jövője, mert az itteni szakemberek munkája az igazi érték és nem a gépek.

A több társulás előnyösebb lenne

– Megyei vezetőként is ismeri a települések problémáit, amelyek között most a többcélú kistérségi társulások megalakítása aktuális. Ám nem mindegyik önkormányzati vezető optimista e téren.
– A parlamenti vitában úgy fogalmaztam, hogy ez a törvény a báránybőrbe bújtatott farkas, hiszen nem teszi kötelezővé a társulást, de kimondja, hogy csak akkor kaphat fejlesztési támogatást, ha mindenki tagja. Így nem tartom jónak, ám nyilván a településeknek kell eldönteniük, hogy látnak-e benne lehetőségeket. Meglátásom szerint egyelőre több a kötelezettség, mint a várható előny, az önkormányzatoknak alaposan át kell gondolni a döntést. Nem volt véletlen az alkotmánybírósági beadvány sem a törvénnyel kapcsolatban. A falvak és a vidéki városk helyzetét nem szabad tovább rontani, hiszen a vidék ereje az ország erejét adja és az együttműködés most fontosabb, mint bármikor.

Van-e javaslatuk a társulások más formájára?
– Akkor lenne értelme a kistérségeknek, ha a valós együttműködési területeket fedné le. Jó példa a körzetemben Agyagosszergény helyzete. A falu Soprontól harmincnégy kilométerre van, Kapuvártól nyolcra, de a hűség városához kötődik minden szállal. A térségi határt mégis úgy húzták meg, hogy most a kapuvári régióhoz tartozik. Említhetném a csornai térséget is, ahol csaknem negyven község van, de kérdezem: Rábcakapi hogyan működik együtt Rábasebessel vagy Vág Tárnokrétivel? Minimális lehet a közös érdekük vagy közös fejlesztési elképzeléseik. Ha az évtizedek alatt kialakult hagyományokhoz építenék ki a szerkezetet, akkor sokkal több társulás jönne létre országosan és előnyösebb lenne a falvak számára.

Másik nagy port felvert ügy a kisposták bezárása volt. A megyei közgyűlés is hallatta a hangját és kiállt a községekért.
– A Magyar Posta Rt. erőltetett átalakítása sok hátrányt hordoz magában, például egy levelet április 1-jétől egynapos kézbesítéssel kétszer olyan drágán visznek ki. A kistelepüléseknél a kormányzatnak kellett volna felmérnie, hogy nem gazdasági szempontok szerint kell kezelni a kérdést. A postahivatal nem üzlethelyiség, hanem szimbolikus helyszíne a közösségeknek. A polgármesterek tudtak megoldásokat, terheket is vállaltak volna az önkormányzatok, de ebben a kormány nem volt igazán partner. Én is nyújtottam be több módosító javaslatot például a költségvetési, de más törvényekhez is: hiába.

Meglehetősen tagolt a körzet

– Kapuváron az utóbbi évek kiemeltként kezelt fejlesztési programjai a termál, illetve az ipari park. Tudott segíteni a városnak ezekben az ügyekben?
– Mindkét területen igyekeztem a legtöbb segítséget megadni az önkormányzatnak és a vállalkozóknak. A termálprogram kiemelt kérdés, most is érdeklődnek befektetők és az Anna-projekt szervezőivel is folyamatos kapcsolatban vagyok, ugyanúgy a fürdőt fejlesztőkkel. Az önkormányzat kezdeményezésére jött létre a kapcsolat a németországi Pforzheim városával, ennek eredménye, hogy ma a Provertha rt. üzeme is termel az ipari parkban. A megyei szociális koncepció révén felmerült egy kapuvári idősotthon építése és a közgyűlésben többen is támogatjuk a tervet.

A körzethez tartozó települések mennyit fejlődtek az elmúlt két évben?
– Ötvenhárom település tartozik a körzethez és meglehetősen tagoltan helyezkednek el. Ebből adódóan igazán nagy, átfogó fejlesztésként az M9-es, M86-os és M85-ös utak megvalósításán dolgozunk. Az egyik legnagyobb eredmény a Fertő-táj világörökséggé nyilvánítása, ami tíz települést ölel fel, nyolc az én körzetemben van. Annak is örülök, ha egy iskolát, templomot felújítanak, vagy faluházat, orvosi rendelőt avatunk. Ezek apró lépések, de a községek életében óriási jelentőséggel bírnak, ezért igyekszünk kihasználni a megyei és minisztériumi forrásokat.

A kapuvári körzetnek 1994 óta nem helyi képviselője van. 2006-ban lesz változás, vagy ismét soproni lakos képviseli a rábaközi várost az Országgyűlésben?
– A kapuvári érdekes körzet, mivel az ötvenhárom település kétharmada Sopron vonzáskörzetéhez tartozik, a problémák máshogy jelennek meg itt és ott. Remélem, hogy a munkám révén az emberek azt gondolják, nem a lakóhely számít. Erős kötődésem van egyébként a körzethez, hiszen a rokonaim Kapuvártól Sopronig élnek, dédszüleim Nagylózson nyugszanak. A végső igent 2006-os indulásomra azonban korai lenne kimondani, még a családommal is megbeszélem, de úgy dolgozom, hogy két év múlva is szavazhassanak rám a választópolgárok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kettős szerep hatékonyabb

Papp József szocialista országgyűlési képviselő – Áder Jánosnak címezve mondandóját –… Tovább olvasom