Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A munka nem volt hiábavaló

Nagy Kálmán, a jubiláló csornai Bárdos-kórus alapító karnagya szerint nem volt hiábavaló az a munka, amit négy és fél évtizede elkezdtek. Az elültetett mag kihajtott és továbbfejlődött.
Nagy Kálmán Jubileum: A Bárdos-kórus jelenlegi karnagyával, Winklerné Palotai Ajnácskával.
Szombaton ünnepelte fennállásának negyvenötödik évfordulóját a csornai Bárdos-kórus. A jeles esemény alkalmából jubileumi kórustalálkozót rendeztek a Városi Művelődési Központban. A negyvenöt éves kórust a város önkormányzata részéről Papp József polgármester köszöntötte, és kifejezték jókívánságaikat a találkozóra érkezett kórusok is. Így a kónyi Erkel Ferenc Énekkar, a szombathelyi Erkel Ferenc Kórus, a sopronhorpácsi Szentirmai Elemér Vegyeskar, a nádszegi (szlovákia) Zsálya Vegyeskar képviselői üdvözölték a jubilálókat.

Részt vett az ünnepi rendezvényen a kórus alapító karnagya, Csorna díszpolgára, a kilenc éve Budapesten élő Nagy Kálmán is, akinek a festményeiből rendezett kiállítást közvetlenül a kórustalálkozó előtt Ihászné Sebján Mária, a művelődési központ igazgatója nyitotta meg.
Nagy Kálmánt, aki évtizedeken keresztül pedagógusként dolgozott Csornán, a két rendezvény között a kórusalapításról kérdeztük.

– Az volt a célom, hogy azt a csodálatos népdalkincset, amit gyűjtöttem és kaptam, egy másik közösségben továbbadjam – mondta Nagy Kálmán. – Ezért gondoltam arra, amikor 1957-ben eljöttem Kapuvárról, hogy Csornán kórust kellene alakítani, s erre 1959-ben került sor. Most, amikor a negyvenöt éves jubileumot ünnepeljük, óhatatlanul eszembe jut, hogy hála istennek a mag, amit negyvenöt évvel ezelőtt elültettünk, kihajtott és továbbfejlődött. Rendkívül nagy öröm számomra, hogy nem volt hiábavaló az a munka, amit négy és fél évtizede elkezdtünk.

– Most mivel telnek a napjai?
– A zenét most már inkább hallgatom, a feleségemmel gyakran járunk koncertekre. A szabadidőm nagy részét festéssel töltöm. Csodálatos környezetben lakunk és részben tájakat, részben virágokat örökítek meg a festményeimen. Ezen a kiállításon töredékét mutatom be alkotásaimnak.

– Isteni ajándék, hogy a közelünkben lakik a három fiunk, öt unokánk, úgyhogy mindennap beszélünk. Ha nem személyesen, akkor telefonon. Az ember számára az a legnagyobb ajándék, hogy amíg él, addig a szerettei közelében lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékgyűjtő udvarok és szigetek

Augusztus elsejétől öt éven át Pájer Imre lesz a Csornai Középiskola, Kollégium, Alapfokú… Tovább olvasom