Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A műemléki világnapon nyílik újra a Dőry-kastély

Mihályi - A műemlékvédelmi világnapon nyitja újra a kapuit a Dőry-kastély. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) múzeumként és vendégházként üzemelteti a patinás épületet. Egyelőre néhány terem látogatható.
A műemléki világnaphoz kapcsolódva április 17-től ismét látogatható a mihályi Dőry-kastély. Tavaly nyáron a falak szigetelése és a kastély körüli csatornarendszer kiépítése valósult meg. A kivitelezést régészeti feltárás kísérte, amelyre a KÖH a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot kérte fel. Koppány András és Thúry László régészek munkája nyomán a kastély tizenharmadik század óta élő történetének számos részletét sikerült tisztázni. Az eredményeket a régészek írásba is foglalták.

A napjainkra felújított földszinten két új kiállítótermet nyitnak meg, ahol jövő péntektől Mustra 2008 címmel a KÖH rendez kiállítást az elmúlt év műemlékvédelmi munkáiból. Ennek az összeállításnak a nyugat-dunántúli régiót bemutató tablói lesznek láthatók Mihályiban. Ezenkívül a kastélytörténeti kiállítás, a családtörténeti és enteriőrtárlat, valamint a Mihályi régi fotókon című helytörténeti anyag is látogatható (belépődíj nincs).

– A megújult földszinten a kiállításokon kívül kialakítottunk egy információs teret is, ahol hozzáférhetővé tesszük a falunkról és a kastélyról eddig megjelent kiadványokat, írásokat, prospektusokat – mondta el a Kisalföldnek Kovács Natália, a kastély programszervezési referense. Érdekességképpen hozzátette, az épület emeletén több termet is megnyitnak a látogatók előtt, így többek közt az úgynevezett Erzsébet Termet is, melynek érdekessége az 1712-ből való mestergerenda.

A felújítást régészeti feltárás kísérte, melynek nyomán a kastély történetének számos részletét sikerült tisztázni. Fotók: Turbók Attila

A referens elmondása szerint a latin nyelvű feliratokkal ékesített gerenda a hetvenes évekig el volt fedve, az akkori felújításkor találtak rá a míves fára. A Niczky György által vésetett feliratok fordítása a teremben található, eszerint: „Jaj azoknak, akik hősök a borivásban, és vitézek a részegítő italok keverésében." A mestergerenda másik felén is óva intenek az alkoholtól: „A bor csúfolódó, részegítő ital, háborgó és ha valaki beletéved, nem lesz az bölcs."

Kovács Natália elmondta, az ódon falak közt egyelőre hárman dolgoznak. A fenntartó KÖH tervei szerint a kastély vendégházként és természetesen múzeumként funkcionál tovább, ám a referens szerint az épületet bevonnák helyi és országos szervezésű programokba is. Hozzátette, a távoli településekről vendégeket vonzó teniszpálya felújítására még másfél millió forint kellene, a munkák vélhetően a jövő évre csúsznak.
A kastély hétköznap reggel kilenctől délután háromig van nyitva, hétvégi látogatók bejelentkezéssel tekinthetik meg.

Olvasóink írták

  • 1. egyapuka 2009. április 11. 19:19
    „Nagyon szép a kastély, érdemes megnézni. A környezete festői szépségű. Mindenkinek ajánlom!!! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén kevesebbet ér a húsvéti bárány

Mezőgazdaság - A kereslet nőtt, a felvásárlási ár azonban maradt, illetve csökkent húsvét előtt a… Tovább olvasom