Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

A mór megtette kötelességét. Mehet?

Kapuvár - Több mint másfél milliárdos beruházás, rendőrségi feljelentés, meglebegtetett demonstráció és viharos igazgatóválasztás. Zajlik a botrányoktól sem mentes élet a kapuvári Lumniczer-kórházban. Dr. Benedek Zoltán, a lemondott igazgató interjút adott a Kisalföldnek.
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház elmúlt két hetének krónikája egy zárt képviselő-testületi üléssel kezdődött, ahol a városatyák az intézmény vezetői tisztére kiírt pályázatról (nem) döntöttek, majd lemondott dr. Benedek Zoltán megbízott igazgató.

Ezt követően született egy szórólap, melynek tartalma miatt a város vezetése feljelentést tett a helyi rendőrségen. A kisalfold.hu is kapott egy levelet a „kórház dolgozói" aláírással, melyben támogatásukról biztosítják Benedek főorvost, valamint felszólítják a testületet döntésük megváltoztatására. Közben Kapuvár közel nyolcszázmilliós pályázatot nyert a járóbeteg-ellátó centrum fejlesztésére, ezzel együtt az utóbbi évtizedek legnagyobb, több mint másfél milliárd forintos egészségügyi beruházása kezdődhet a rábaközi kisvárosban. Mindezek fényében nyilatkozott a kisalfold.hu-nak lemondott igazgató főorvos, dr. Benedek Zoltán.

A lemondott igazgató főorvos, dr. Benedek Zoltán.
A lemondott igazgató főorvos, dr. Benedek Zoltán.


– Most már tudható, hogy kilenc képviselő ön ellen szavazott az igazgatóválasztáson, majd ezt követően lemondott posztjáról. Mivel indokolja ezt a váratlan döntést, hiszen az újra kiírt pályázat eredményéig maradhatott volna a kórház élén?

– Egy kicsit előbbről kezdeném a történetet. Még 2006-ban a testület olyan feladattal bízott meg, hogy a kórház akkori, több mint kétszázmillió forintos hiányát csökkentsem kezelhető szintre.

Úgy vélem, működésem alatt ezt túl is szárnyaltuk, hiszen az intézménynek gyakorlatilag nincs adóssága.

Emellett – a lakosság visszajelzéseként – megkaptuk „Az év kórháza" címet, megtörtént az intézmény minőségbiztosítása, valamint elindítottuk az úgynevezett egynapos sebészetet. Sajnos tavaly megszűnt az aktív ellátás, ezt követően több olyan – néhol személyeket érintő – döntést kellett hozni, mely nyilván kedvezőtlenül befolyásolhatta a rólam kialakult képet és néhány prominens ember telefonos kérését vissza kellett utasítanom. A testület tagjaitól eddig írásos szakmai kifogást nem kaptam, ezért is ért meglepetésként a választás eredménye. Ezek után csak arra gondolhatok, hogy személyes okok (lehet, hogy egyetlen képviselő személyes okai) állhatnak a testületi döntés hátterében. Ha nincs meg a támogatás, akkor nem folytathatom a munkát még három hónapig sem, hiszen ugyanez a probléma akkor is előkerülne.

– Utalva az ön által vélt személyes motivációkra, nem gondolja, hogy megbízása mögött politikai megfontolások húzódtak?

– Mind megbízásom idején, mind a mai napig azt gondolom, hogy esetemben ilyen motivációk nem merültek fel a testület egyetlen tagjában sem.

– Ha nem érzi maga mögött az előbbiekben említett támogatást, akkor miért indul a következő igazgatói pályázaton?

– A lemondásomon több napig gondolkodtam, mire beadtam a város polgármesterének. Létrehoztunk egy olyan csapatot, mely bátran mögé állhat a most induló egészségügyi beruházások kihívásainak, ha élvezi a kollégák, a város és vezetőinek bizalmát.

– Megjelent egy szórólap, melyben írói a privatizálástól féltik az intézményt és ennek elkerülése érdekében egyfajta demonstrációra hívnák a városiakat. A szórólap miatt rendőrségi feljelentés történt. Milyen eredményt vár ettől a kezdeményezéstől?

– Talán mindenki meg fog lepődni, de erről a szórólapról a polgármester úr telefonjából értesültem. A szórólap az intézmény jelenlegi helyzetében inkább árt, mint használ. Tartalmával kapcsolatban hozzátenném, ahogy Hámori György polgármester úr is elmondta, a megnyert pályázatok egyik feltétele, hogy nem magánosítható az intézmény.

Az emlegetett, úgynevezett demonstráció pedig nem tüntetés, csak a dolgozók és az érdeklődők megjelennének egy nyilvános testületi ülésen. Az egész szórólap szerintem a tájékoztatás hiányából táplálkozik.

– A Kisalföldhöz is érkezett egy másik levél, melyben a dolgozók támogatásukról biztosítják önt és elvárják a testülettől döntésük megváltoztatását, valamint a dolgozók és a város véleményének meghallgatását is. Erről a levélről sem tudott?

– Erről sem, bár azt hozzátenném, hogy szóbeli és telefonos támogató nyilatkozatokat is kaptam.

– Az elmúlt napok történései mennyiben befolyásolják további kapuvári munkáját?

– Nekem Kapuvár az otthonom, tehát a döntések után is maradok a munkahelyemen és a városban is. A kiírandó igazgatói pályázaton természetesen újra indulok, hiszen mint mondtam, olyan csapatot szerveztünk, mely elhivatott a beruházások utáni működésre és ezt megpróbálom bebizonyítani a város vezetőinek is. A kiírandó igazgatói pályázaton természetesen újra indulok.

Olvasóink írták

 • 20. kisvarga 2008. augusztus 19. 07:47
  „wass!

  Arról volt szó a korábbiakban, hogy egy itteni ember legyen kórházigazgató vagy egy messziről jött ember.Én erre írtam, hogy nincs garancia arra, hogy aki nem ismeri a helyi viszonyokat csak írt egy jó pályázatot az csodákra képes, persze nem kizárt, mint, ahogy az előző felvetésemről sincs bizonyíték, csak eszmefuttatás.”
 • 19. wass 2008. augusztus 18. 22:26
  „kisvarga

  Miért is lenne jobb egy külsős?
  Nem biztos, hogy épp azért, mert külsős érdekében vagy módjában lenne még többet tenni kis városunkért.”
 • 18. kisvarga 2008. augusztus 18. 20:24
  „És elgondolkodott-e már valaki azon, hogy nem mennének-e jobban a dolgok ebben a városban ha esetleg külsős polgármestert vagy képviselőket választanánk? Mert ugye ennek sem tudjuk bizonyítani az ellenkezőjét.”
 • 17. yeahhh 2008. augusztus 18. 16:56
  „viszont 16 képviselő meghallgathatta mindkét pályázó elképzeléseit, remélhetőleg a pályázati anyagaikat is átolvasták. tehát több infójuk volt a másik jelöltről, mint azoknak akik itt osztják az észt...

  ketten viszont ezek szerint valamiért hiányoztak. velük se nyerhetett volna a megbízott igazgató, legfeljebb 9:9-re jöhetett volna fel. vagy éppen eldől a kérdés 10:7 vagy 11:7-re. akkor mi lenne? már okosabbak lennénk, mert nyilván megírta volna az újság, hogy kiféle és mit akar.

  a kórházban meg valószínűleg beindult volna a helyezkedés... apadna a baráti kör, hamar átpártol a magyar, szeret a győztes oldalon állni...”
 • 16. pontos 2008. augusztus 18. 16:08
  „15-ös, pontosítás,
  A meghirdetett pályázat eredménytelenül zárult,
  nem nyerte meg az ellenfél sem.
  A (határozatlan időre)megbízott igazgató erre lemondott.
  Nem küldték, ment.
  Ennyi a történet.
  A többi csak tupír.”
 • 15. egy közömbös 2008. augusztus 18. 15:53
  „Kicsit beképzelt benyomást kelt az "igazgató úr", amint a trónján pöffeszkedik. Az adóságtörlesztést bárkivel elérte volna a kórház, ugyanis önkormányzati biztos vezette a kórházat, az igazgató csak bábu volt. Miért kell ennyire megsértődni, ha egy ellenfél jobb pályázatával megnyeri a versenyt. Nem kellene hergelni és mesterségesen hangulatot csinálni... utcasarkon aláírást gyüjtögetni stb. Nem is tudjuk kicsoda és mire képes a másik pályázó, ezért nem ildomos előre lehurrogni senkit. Egyébként ráférne a kórházra egy szemláletváltás, azaz vezetőség váltás, minden szinten!”
 • 14. sziszifusz 2008. augusztus 17. 07:54
  „#9 - nem rövidlátó,nem hülye, csak tájékozatlan- a 10.000 alatt meg ott vannak az önképviselő vállalkozók,akik az égvilágon semmi mást nem, csak önérdeküket képviselik- természetesen:közérdek ruhában!”
 • 13. kopy 2008. augusztus 16. 21:10
  „P. Mester!

  Veszélyes vagy akapuvári kormányzatra túl az igazat és a frankót írod meg.


  Sajna itt tartunk szerintem”
 • 12. kopy 2008. augusztus 16. 21:06
  „Benedeket vissza!”
 • 11. kisvarga 2008. augusztus 16. 20:34
  „És yeahhh szerinted ki a lázító? Ha olyan biztos lennék a lottó ötösben mint abban, hogy listás a lázító a jövő héten már nem érnék rá veled csevegni mert fontosabb lenne számomra a nyereményből a pihizés.”
 • 10. yeahhh 2008. augusztus 16. 20:16
  „kisvarga ne légy ilyen... listáról a két szoci, a három civil szervezetes az egy mdf-es és egy vállakozók pártja által indított évtizedes eü tapasztalattal rendelkező képviselő került be. egyikük se szemét, még ha nem is lettek közvetlenül választva.

  amúgy tök mindegy, hogy kit hogyan választottak meg és kit képvisel, vagy mit csinál, mindig lesznek ilyen hozzászólások, nem igaz?”
 • 9. kisvarga 2008. augusztus 16. 19:28
  „A kapuvári képviselőtestület ismét megmutatta képességeit. Azok a szemetek akik listáról kerülnek be csak lázítanak nem kérte őket senki képviseletre és nem is képviselnek senkit csak a saját kis érdekeiket nézk. Talán jó lenne ha 10.000 alá csökkenne a lélekszám és akkor ezek a politikai haszonlesők emehetnének a náthásba.”
 • 8. ex-kórházi 2008. augusztus 16. 14:29
  „Kicsit csúsztat a cikk, kedves Turbók Úr! Heten szavaztak Benedek úrra, kilencen a másik jelöltre, így pontos. Érdemes lenne a másik jelöltet is felkeresni, neki mi a véleménye. Lássunk már tisztábban. Végülis pályázatot nyújtott be, elképzelései is biztos vannak. Egészségügyi tapasztalattal mondom, nagy rend nincs a kórház körül most se.
  A prominens telefonos kérések érdekesek. Honnan jöttek? Mit kértek? Erről mért nem írnak? Régi prominens haverok kértek vagy a pozíciójukra hivatkoztak? Politikai alapon kértek? Kapuvárinak igaza van, no comment...”
 • 7. P. mester 2008. augusztus 16. 14:04
  „undormány, amit benedek főorvossal művelnek.

  többet nem írhatok, mert a kedves, a kádári cenzúra emlőin nevelődött moderátor megint kiszór (nem tudom kommentem meddig marad "élő")

  P. S. ha számít valamit, minden elismerem az igazgató úrnak.”
 • 6. Kapuvári 2008. augusztus 16. 11:17
  „Néhány prominens ember telefonos kérése?Személyes okok?no comment...”
 • 5. Fkéné László Tünde 2008. augusztus 16. 10:13
  „Nem régen lakok kapuváron nagyon sajnálom, hogy nincs olyan alapelltás amire nagyo nagy szükség van.”
 • 4. egymajdnem kapuváron műtött 2008. augusztus 16. 09:58
  „1. a rendszerváltás óta sajnos az orvostársadalomnek sem sikerült elérnie, hogy ne hülye politikusok döntsenek a sorsukról (de nem sikerült ez sem a pedagógusoknak, sem színészeknek stb: a vezetőjüket a városvezetők választják párthovatartozás szerint, a szakmaiság másodlagos)

  2. a kapuvári kórháznak egyébként mindegy ki vezeti, és addig jó amíg a rehabot fejlesztik, mert ha itt ismét mút valamelyik másodrangú sebész, csak a rossz hírt viszik a betegek”
 • 3. alidor 2008. augusztus 16. 09:23
  „Adósságot ledolgozni jó volt Dr Benedek, most, hogy pénz van a
  láthatáron, majd összejön egy "mutyizó" brigád és lenyúlják amit lehet. A szakmai tudásról nem is beszélnek!!!”
 • 2. apar 2008. augusztus 16. 07:58
  „Kiváncsi lennék a képviselőtestület orvos, és eü.-i dolgozó tagajainak véleményére ! Csak nem ??????????? Amit Benedek doktor a kórházért, egyben a városért tett nem jelentéktelen, értetlenül szemlélem az eseményt. Jóérzésü, politikától független polgárok más döntést vártak.”
 • 1. SPAN 2008. augusztus 16. 06:34
  „Azok akik leszavaztak Zoltán jó lenne ha számot adnának eddigi munkájukrol.
  Mert amit te tettél a kórházért a városért és a térségért az példa értékü.
  Sajnos a Kapuvári testület ismét negatívat alkotott.
  Támogatunk téged ezután is Dr. úr”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszpolgár lesz Vág néhai szeretett plébánosa

Vág - Posztumusz díszpolgárrá avatják Vágon Vaszari Ferenc címzetes prépostot, aki 1994-ig, 35 éven… Tovább olvasom