Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A megye legsokoldalúbb gyűjteményei a Rábaközben

Az 1960-ban nyílt kapuvári múzeum jelenleg a Rábaközi Muzeális Gyűjtemény nevet viseli.
Mindkét rábaközi város, Kapuvár és Csorna múzeumának vezetője is az egyre kevesebb központi forrásra panaszkodik. Az intézményeket a megyei önkormányzat tartja fenn, működésüket a megyei múzeumok igazgatósága felügyeli. Bár helyzetüknél fogva sok hasonlóságot mutatnak, a két gyűjtemény önálló arculattal bír.

A külföldi látogatók száma nő

Az 1960-ban nyílt kapuvári múzeum jelenleg a Rábaközi Muzeális Gyűjtemény nevet viseli. Pamlényi Klára igazgató elmondta: történész és néprajzos szakembert is foglalkoztatnak, bár elkelne még néhány munkatárs a Fő téri intézménybe. Állandó tárlataik egész éven át nyitva tartanak. Legjelentősebb a Kapuvár és környékének történetét, népviseletét és néprajzát bemutató tárlat, valamint a Pátzay Pál-emlékszoba. A város neves szülöttének nagyobb művei a hamarosan megnyíló Hany Istók Kerékpáros Centrumban kapnak méltó elhelyezést.
A májustól októberig tartó, a múzeumi világnap alkalmából indított időszaki kiállítás, „Az agyagtól az üvegig" címen nemrég nyitotta meg kapuit. A tárlat válogatást ad a környék történetéből, néprajzából és iparművészetéből. Pamlényi Klára hangsúlyozta: a kapuvári intézmény legértékesebb darabjai a helyi népviseleti hagyatékot képezik.
Nem utolsósorban említette meg Áldozó József himodi festőművész alkotásainak gyűjteményét is. Az intézményvezető azonban sajnálattal jegyezte meg, hogy bár a külföldi látogatók száma örvendetesen növekszik, a helybéliek egyre inkább elhanyagolják a kapuvári múzeumot.

Kiadványok vendégcsalogatásra

A látogatók számára nem volt panasza V. Szalontay Juditnak, a Csornai Múzeum igazgatójának. Mint mondta, évente közel ötezer látogatója van az intézménynek. A vendégek számát különféle – alapítványi pénzből finanszírozott – kiadványokkal is próbálják növelni. Az 1969-ben nyílt múzeum évenként négy időszaki tárlattal csalogatja a látogatókat. Az idei év egyik legszebb tárlata a „Magyar népi ékszerek" címmel nyitott gyűjtemény, de nagy sikere volt a „Csornai házak, csornai családok" című tárlatnak is.
– Az állandó kiállítások közül mindenképpen szót érdemel az 1990-ben nyílt, nívódíjas „Csornai vásárok és mesterségek" című kiállítás, de a premontrei gyűjtemény és a két éve nyílt grafikai tárlat is sok látogatót vonz – tette hozzá V. Szalontay Judit.
Úgy véli, a legbüszkébb a múzeum polgári és népviseleti anyagára lehet, bár azt hozzátette: a Rábaköz az ország egyik legszínesebb környékének számít, ezért a két város állandó tárlatai egyre több külföldi és hazai látogatót remélhetnek a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áfaemeléstől tartanak a termelők

Az érdekvédők nehezményezik, hogy a kedvezményes áfakulcs növeléséről nem készült ágazati hatástanulmány. Úgy vélik, hogy a magyar tejtermelők a tervezett emelés hatásaként várható további ár- és termeléscsökkenést már nem tudják elviselni. Az áfa növelése esetén az ágazatban felgyorsulna a leépülési folyamat, további teret engedve a külföldi termékeknek. Tovább olvasom