Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A megszüntetéstől tartanak

Damoklész kardjaként függ a bezárás réme a rábaközi kiskórházak fölött. Híresztelések szerint két vagy három kórház maradna a megyében.
Dr. Ballagi Farkas
Damoklész kardjaként függ a bezárás réme a rábaközi kiskórházak fölött. Egyes híresztelések szerint a jövőben két vagy három kórház maradna a megyében. A soproni és a győri intézmények megmaradnak. Mellettük Mosonmagyaróvár, Csorna és Kapuvár kórházainak vezetői és az önkormányzatok gőzerővel dolgoznak – a néhol szinte teljesen eladósodott – intézményeik megmentésén.

Kétszázötvenmillió forintra hízhat az adósság

– Háromszázöt dolgozó munkahelye kerülne veszélybe egy esetleges bezárással – kezdte dr. Krizmanich Mária, a csornai Margit kórház igazgató főorvosa. Elmondása szerint a sebészeti, szülészeti és a belgyógyászati osztályaikon harminckilencezer ember ellátását végzik, a neurológia és a tüdőosztály ötvenezer környékbeli gyógyításáért felel. Évente közel hat és fél ezer fekvő, valamint majdnem kétszáztizennégyezer járó beteget fogadnak.

Az igazgató főorvos hozzátette, betegeik egy része az ellátási területükön kívülről érkezik. Hangsúlyozta, nem is a szakmai munkával van a probléma, hanem a kórház állami finanszírozásával. Adósságállományuk jelenleg stagnál, de a szeptembertől várható megszorítások miatt az adóssághalmaz akár öt-hat millió forinttal is növekedhet havonta. – Év végéig elérhetjük a kétszázötvenmillió forintos adósságállományt – jegyezte meg Krizmanich főorvos.

– A finanszírozási változások a nagy kórházakat is érintik, de az ilyen kis intézmények működése, mint a csornai vagy a kapuvári, vélhetően ellehetetlenül – tette hozzá. Dr. Krizmanich Mária országos szinten némi tudatosságot is feltételez a kisebb intézmények működésének alulfinanszírozásában. Véleménye szerint a nagy, jól felszerelt kórházak mellett feltétlenül szükség van a kisebb intézményekre is, a szinte katasztrofális minőségű úthálózat és a mentőszolgálat helyzete miatt. – Az utóbbi években folyamatosan arról beszélt a nagypolitika, hogy a szolgáltatásokat vigyük közelebb az emberekhez, nos a kórházak helyzetének romlása nem épp erre mutat – tette hozzá.

Egyelőre nincs napirenden a változás

Papp József csornai polgármester szerint az egészségügy reformjai érinthetik a kisebb intézményeket, de jelenleg még szó sincs arról, hogy a rábaközi kiskórházak helyzete változna. Csorna első embere úgy véli, az egy évvel ezelőtt a megye kiskórházai közt elindított együttműködési szándékot fel kell melegíteni, mert ezáltal erősíthetnék ezen intézmények helyzetét.

Rehabilitációs osztály a daganatos betegeknek

– Ha a nagypolitika úgy dönt, hogy a kiskórházaknak meg kell szűnniük, akkor az be fog következni – mondta dr. Krizmanich Mária. Természetesen dolgoznak a további működés biztosításán, egy onkológiai (rosszindulatú daganatos betegségekkel foglalkozó) rehabilitációs osztályt hoznának létre Csornán. A főorvos szerint van jövője az ilyen intézménynek, hiszen a környéken, Győrben, Szombathelyen és a későbbiekben Veszprémben is találhatunk onkoló-

giai centrumokat, de az onnan kikerült betegekkel szervezett formában nem foglalkoznak a továbbiakban. Amennyiben Csornán megvalósulna ennek az osztálynak a kiépítése, úgy további szakemberekre is szükség lesz – mondta dr. Krizmanich Mária igazgató főorvos.
– Negyven-ötvenezer lakost, háromszázharminc dolgozóval látunk el Kapuváron – mondta dr. Ballagi Farkas, a Lumniczer-kórház igazgató főorvosa. A betegellátási adatok nagyjából megegyeznek a szomszéd város kórházáéval, Kapuváron ötezer fekvő beteget és közel kétszázötvenezer járó beteget kezelnek évente.

Százmillió alatti adósság az év végéig Kapuváron

Az intézményvezető szerint jelenlegi alacsony adósságállományuk még kézben tartható, de szeptembertől ez emelkedni fog. Reményeik szerint év végéig százmillió forint alatt marad a tartozáshalmaz. – Az önkormányzat ez idáig is szinte erőn felül segített, de ha ebbe az irányba haladunk, kezelhetetlen lesz a kórház – mondta Ballagi főorvos.

Az érosztály fejlesztésével törnének ki

Az 1974-ben alapított érosztály regionális és országos központtá fejlesztésében látja a kapuváriak jövőjét az intézmény vezetője. Ehhez kapcsolódóan az alapellátási feladatokat is megtartanák Kapuváron, valamint egy járóbeteg-szakellátó központot is létrehoznának, amelyek a kistérségi ellátást biztosítanák és besegítenének a sürgősségi ellátásba is. Az angiológiai rehabilitációs központ létrehozásához pályázatot indított a helyi önkormányzat. A program felelőse, Boross János, a testület egészségügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta, a városi büdzséből már harmincmillió forint támogatást megszavaztak a városatyák a projekthez, emellé szeretnének állami szerepvállalást. Megjegyezte: a kapuvári kórház megmaradása mellett szól az intézmény melletti helikopterleszálló és az, hogy Győr és Sopron közt félúton van, s ez lehetővé teszi az első tizenöt percen belüli reagálást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összetartozás tábortűzszertartással

A Bessenyei György Cserkészcsapat tagjai egy hetet töltöttek együtt a Farádhoz közeli tanyájukon. Mivel a helyi horgászokkal hónapok óta nem sikerült közös nevezőre jutni a csárdát megközelítő utat illetően, az első teendő egy új útvonal kialakítása volt. Ebben a tanya szomszédságában lévő földterület tulajdonosa, valamint a bérlő, a bogyoszlói téesz sietett a cserkészek segítségére. Tovább olvasom