Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

A megszűnt Rábaközi Napokat pótolnák

Egymilliós pályázati támogatással rendezvénysorozatot szerveznek a Rábaköz nagyobb néptánccsoportjai. A megnyert pénzt csak ősszel kapják meg.
A csornai Pántlika, a szanyi Bokréta együttesek, valamint a kapuvári és szili néptánccsoportok közösen pályáztak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához. Az úgynevezett „Tengertánc" programban egymillió forintot kaptak a néptáncosok.

A kapuváriak vezetője, Csitei Gábor elmondta: a csoportok, gyermekegyüttesek az év elején kötöttek együttműködési megállapodást azért, hogy programjaikat összehangolva népszerűsítsék a hagyományos rábaközi táncokat. Hozzátette: a megnyert pályázat utófinanszírozású, így civil szervezetek lévén nem lesz egyszerű előteremteni a rendezvénysorozat költségeit.

A következő hónapokban többek közt egy májusi kapuvári táncháztalálkozót, a szanyi Bokréta együttes hetvenöt éves jubileumát, valamint egy szili aratófesztivált szerveznek a pályázati pénzből.
A csornai Pántlika együttes vezetője, Lengyel Sándor hozzátette: a rendezvényeken a környékbeli fiatal táncosok megismerkedhetnek egymás művészetével. Lengyel Sándor az utófinanszírozásról szólva kijelentette: a rendezvényekhez megpróbálnak szponzorokat keríteni, de önkormányzatok is jelezték segítő szándékukat. A megnyert egymillió forintot majd csak ősszel kapják meg, bár Töreki Imre, a szanyi Bokréta vezetője megjegyezte: a pályázaton nyert pénz csak a rendezvénysorozat költségeinek a felét fedezi.

– Ez azonban eltörpül amellett, hogy összesen közel ötszáz táncos mozdul meg a programokon – mondta Schwarczkopf Gyula, a sziliak vezetője. Lengyel Sándor ehhez hozzátette: az évek óta halódó Rábaközi Napok pótlásának is felfogható a rendezvénysorozat. – Ha nem is olyan sokrétű programmal és nem is annyi települést érintve, de megpróbáljuk úgy összefogni ezeket a rendezvényeket, hogy valamilyen szinten megmutassuk a rábaközi hagyományőrzés jelenlegi helyzetét és természetesen a jövőre tekintve egyfajta újabb hagyományt teremtsünk – mondták a néptáncosok vezetői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós játszóteret avattak

Egy csúszdás játszótorony, egy polyball elnevezésű játék, kétszer két hinta található Győrsövényház… Tovább olvasom