Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

A megsárgult képekkel a Rábaköz gazdagodik

Molnár Elemér száz évvel ezelőtt lett a Csornai járás főszolgabírója. Sokat fényképezett annak idején, felvételei nemrégen eljutottak a rábaközi helytörténészekhez.
 
Egyre alakulnak a különböző közösségi oldalak, melyeken a települések „intézményesen" gyűjtik a korabeli felvételeket. A gyűjteményekkel nemcsak az adott község gazdagodik, hanem a tágabb közösség is. Ezt vallja Szalay Balázs helytörténész, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának elnöke

A felvételek egyfajta kapcsot is jelentenek a generációk, illetve az elszármazottak és a szülőhely között. 
– Az embereket érdeklik a régi képek. Ezt bizonyítják a számok is: a „Beled régen és most" oldalát közel kétezren kedvelik, a „Kapuvár anno"-t több mint háromezren. A „Szanyképekben" oldalt több mint ötszázan, Kóny múltját közel kilencszázan, Egyed oldalát közel négyszázan, a „Képeken őrzött Rábaköz" oldalt pedig több mint kilencszázan követik. A csornai Lipovits Károly oldalának számlálója már kétszázhúszezer látogató felett jár. De a Kisalföld által a Rábaközben az év emberének megválasztott kapuvári Jerkó Gyula is több évtizedes fényképészi működésével érdemelte ki ezt az elismerést – mondta bevezetőjében Szalay Balázs. 
Vásár Csornán, 1935-ben. Molnár Elemér fényképezte, a fotót unokája a rábaközi helytörténészek kérésére közkinccsé tette.
Vásár Csornán, 1935-ben. Molnár Elemér fényképezte, a fotót unokája a rábaközi helytörténészek kérésére közkinccsé tette.

– A régi képek összegyűjtése és közkinccsé tétele nem csupán azért fontos, mert érdekes. Ismerős arcvonásokat fedezhetünk fel vagy már megszűnt mesterségeket, de számos, az életmóddal, például öltözködéssel, berendezéssel kapcsolatos kérdésre is választ kaphatunk. A korabeli fotókon jól nyomon követhetőek a településszerkezet változásai is. A felvételek egyfajta kapcsot is jelentenek a generációk, illetve az elszármazottak és a szülőhely között. Az elődeink összetartozásából is példát meríthetünk, amikor megnézzükegy tűzoltótestület vagy bármilyen más civil egyesület csoportképét.

A kutató hozzátette: az 1945 előtti képek különösen értékesek, hiszen egy letűnt, minden elemében megváltozott világot örökítenek meg. 

– Az internet és a közösségi oldalak elterjedése segít megmenteni a múlt egy kis szeletét. Számos olyan történetet hallottam, amikor a család, mivel nem tudta, hogy kit ábrázol akép, kidobta, elégette a képet. Pótolhatatlan veszteség. Ezért is írt ki társulatunk fotópályázatot 2016- ban „A Rábaköz, ahogy már sohasem láthatjuk" címmel. Az 1920 előttkészült felvételeket vártuk. A felhívásra harminchat pályázó kétszázhuszonkét képetküldött, melyek harminc rábaközi település történetébe engedtek bepillantást. Az anyagot digitalizáltuk és a „Képeken őrzött Rábaköz" Facebook-csoportba töltjük fel. Ezt a csoportot azért hoztuk létre, hogy összeszedjünk minden olyan régi felvételt, amely kapcsolódik a Rábaköz valamelyik településéhez, híres személyéhez vagy eseményéhez.
Molnár Elemér főszolgabíró hagyatékában számos fotó található. Unokája jóvoltából a rábaközi kutatók is láthatják a képeket. Ez a kép 1936-ban készült róla.
Molnár Elemér főszolgabíró hagyatékában számos fotó található. Unokája jóvoltából a rábaközi kutatók is láthatják a képeket. Ez a kép 1936-ban készült róla.

Szalay Balázs felhívta a figyelmet: a fotók akkor igazán értékesek, ha tudjuk, mikor és holkészültek, illetve kik a szereplőik. Ezért fontos, hogy ezeket az adatokat begyűjtsék, amíg nem késő, azaz amíg élnek szemtanúk, visszaemlékezők. A fényképeket gyűjtő közösségi oldalak  „ismerkedésre" is kiválóak. A csornai helytörténész is jó néhány, a kutatómunka szempontjából jelentős kapcsolatra tett szert. Legutóbb például az interneten, a Beled régen és moston „találkozott" Molnár Elemér egykori csornai járási főszolgabíró leszármazottjával. Sok értékes fotó válhat így közkinccsé.
A főszolgabíró
Molnár Elemér 1887-ben a Veszprém megyei Vid községben született. 1911-ben Kapuváron kezdte meg a közigazgatási pályafutását, majd 1917 és 1938 között a Csornai járás főszolgabírójaként tevékenykedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálták a karácsonyi Trabantot a csornai körforgalomban

Megrongálták a karácsonyi Trabantot a csornai körforgalomban
Az ablakai kitörtek, a díszvilágítása tönkrement. Tovább olvasom