Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A megkülönböztetésről két olvasatban

Családja szerint bántóan külföldinek nevezte, „lenémetezte” egy, a gyerekkorát Németországban töltő tanítványát a csornai Széchenyi-iskola igazgatója. A diák átiratkozott a katolikus tanodába, az igazgató viszont visszautasítja a vádakat.
Újabb széchenyis diák iratkozott át a katolikus iskolába Csornán. A szeptemberben távozott teljes osztály után most az egyik diákot, Kocsis Dánielt vette ki édesanyja a Széchenyiből. Az anya szerint az igazgató, Fekete Attila megalázó „beszólásait" nem bírta tovább a gyerek. Szerinte az Erdélyből származó pedagógus egyszerűen „lenémetezte" a fiút és a csornai suli helyett inkább német internátust ajánlott neki.
A tizenkét éves Dani idén került a Csornai Nevelési és Oktatási Központ Széchenyi-iskolája hetedik osztályába. Előtte Szegeden tanult, az alsó tagozatot pedig Németországban járta ki. Édesanyja szerint éppen emiatt került az új igazgató „látókörébe", aki fizikaóráin soha nem mulasztotta el erre felhívni a figyelmet.

„ A fiammal különösebb probléma soha nem volt, és iskolába is szívesen ment. Csornán viszont megváltozott: reggelente sírva könyörgött, hogy ne kelljen iskolába mennie, kivált, ha a fizika is szerepelt az órarendben."
– Korábban Németországban éltünk és másfél évvel ezelőtt Dani miatt döntöttünk úgy, hazajövünk, mert tudom, mekkora különbség van a német és a magyar oktatás színvonala között – ismertette az előzményeket Kocsis Adrienne, Dani édesanyja. – Először Szegeden laktunk, de mivel férjem rokonai Csornán élnek és Daninak a barátai is itt vannak kisgyerekkora óta, mindig is idekötődött, a rábaközi városban vettünk ki albérletet.

„ Te külföldi vagy"

– A fiam nem az az érzékeny típus. Csodálkoztam is, amikor Dani sírva mesélte, hogyan alázza meg nap mint nap az igazgató úr, cikizi és bohócot csinál belőle az osztály előtt. Azt emlegette például, hogy Csornán tanulni kell, nem úgy, mint Németországban vagy Szegeden – folytatta az édesanya. – A gyerekek persze követték a példát és tovább is mentek: nácinak csúfolták. Rövid egy hónap alatt két egyest kapott fizikából, ezenkívül egy beírás is került az ellenőrzőjébe. Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor a fiam azzal jött, hogy az igazgató úr a következőt mondta neki: „Te külföldi, német vagy, miért ide íratott be anyád, miért nem vitt a német internátusba?" Ezzel önérzetében sértette meg Danit, mert annak ellenére, hogy sohasem tanítottuk „magyarkodni", mindig is azt vallotta, hogy Magyarország a hazája és ő magyar.
Kocsis Adrienne ezután a II. Rákóczi-iskolától kérte: vegyék át fiát. Dani így e héttől a katolikus intézmény tanulója lett.
– Azóta megnyugodott, és örömmel megy új osztályába, szereti új társait. Első felháborodásomban szerettem volna Fekete Attilával beszélni, de aztán úgy döntöttem, ezek után felesleges. Csak azt nem értem, hogy az ilyen szemléletű pedagógus mit keres a katedrán?

„ Tudom, milyen az,

ha lerománoznak..."


Fekete Attila igazgató elmondta: minden ellenkezőleg történt, mint azt Kocsisék állítják.
– A gyereket nagy szeretettel fogadtuk a 7. c-ben – jelentette ki az igazgató. – Tőle értesültem arról, hogy előzőleg német iskolába járt, így meg akartam győződni róla, hogy érti-e a fiú a nehéz fizikaszakzsargont. Én erdélyi származású vagyok, s többször szembesültem azzal, milyen is, amikor „lerománozzák" az embert Magyarországon, úgyhogy a vádakat visszautasítom.
„ Nem németeztem, nem külföldiztem és az internátust sem emlegettem a gyereknek. Nagyon sajnálom, hogy így alakult a dolog, ami félreértésből eredhet."
– Segítendő a fiú beilleszkedését és a fizikatanulását, többször megkérdeztem tőle németül, hogy érti-e, amit mondok. Tanítottam már például szlovákokat románul, vagy éppen francia anyanyelvűeket franciául, tehát vannak tapasztalataim e téren. Semmilyen nemzetiségi, etnikai, vallási megkülönböztetést nem tartok helyesnek, sőt, felháborít, hiszen nekem is volt részem benne Romániában harminc éven keresztül – hangsúlyozta Fekete Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna ipari parkot akar

Ipari parkot szeretne a csornai önkormányzat. Területet erre a célra a város déli részén jelöltek… Tovább olvasom